Aktuálně: 4 978 inzerátů173 955 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Pestřenec červený a jeho chov v lidské péči

Pestřenec červený a jeho chov v lidské péči
Jiří Zimola (Jiri24) 21.10.2023, 13:00
789 6 minut čtení

Pestřenec červený Pelvicachromis pulcher (Boulenberg, 1901) je menší zástupce čeledi vrubozubcovitých (Cichlidae).

Jak je vidět na přiložené fotografii, ryba má přes strany těla vodorovný pruh, který se táhne od tlamy až k ocasní ploutvi. Břicho je zbarveno červeně v závislosti na pohlaví, kondici a postavení ryby (při krátkodobém společném chovu odchovaných jedinců byli vybarveni pouze nejvíce dominantní jedinci ve skupině.). Místy se především v přední polovině těla objevují žluté znaky. Zbytek těla je zbarven hnědavě. V současné době však existují i barevné mutace těchto ryb, které se svým zbarvením liší. Někteří jedinci pak mají na ocasní ploutvi jednu či více černých skvrn.

Pestřenec červený a jeho chov v lidské péči

Rozpoznání pohlaví je v dospělosti u těchto ryb poměrně snadné. Samci mají prodloužené ocasní, řitní a hřbetní ploutve, jsou celkově větší jak samičky a rovněž vybarvenější.

Ve volné přírodě obývá tato malá cichlida nejen říčky a potoky, ale také pobřežní brakické vody od východního Beninu přes jižní Nigerii po západní části Kamerunu. Především v deltě řeky Niger je prováděna těžba ropy, což má za následek vznik ropných skvrn. Odlesňování má také negativní vliv na populaci tohoto druhu. Naštěstí druh se vyskytuje i na území některých národních parků (Kroup National Park - Kamerun), kde alespoň prozatím může nalézt bezpečné útočiště. I z tohoto důvodu jej IUCN red list vede jako málo dotčený druh (LC). Druh není zařazen do příloh úmluvy CITES.

Chov

Protože již od dětských let, kdy jsem hltal knihy ing. Josefa Vágnera (bývalého ředitele Safariparku Dvůr Králové) jsem si přičaroval lásku k Africe a především k její přírodě, toužil jsem tak vlastnit i nějaké biotopové akvárium s rybami původem z tohoto kontinentu. Původně jsem chtěl akvárium s cichlidami z jezera Malawi, nicméně jsem na dostatečně velké akvárium pro tyto ryby neměl prostor, proto jsem šáhl právě po pestřencích, za což jsem s odstupem času velice rád, neboť mi tyto půvabné ryby velice přirostly k srdci.

Akvárium o objemu 50L mělo původně imitovat právě nějaký potok uprostřed deštného nížinného lesa v Kamerunu, nicméně vzhledem k tomu, že to bylo druhé akvárium, které jsem zakládal, nakonec k biotopové podobě nedošlo. Dno bylo tvořeno jemným akvarijním štěrkem, bohužel bílé barvy, která narušovala přirozený vzhled akvária. V nádrži pak ještě bylo několik kořenů, které svým tvarem tvořily dutiny, ve kterých se posléze ryby třeli. Z rostlin se v nádrži nakonec ustálila kombinace asijských kapradin hadovek křídlatých Microsorium pteropus, celosvětově v tropech rozšířených babelek řezanovitých pistia stratiotes a americké morovinky hustolisté Egeria densa.

Co se technického vybavení týče, v akváriu jsem měl malý filtr, který byl součástí zakoupené akvarijní sady, což se postupem času ukázalo jako největší chybou, neboť výkon filtru nepostačoval na daný objem. Mimo to zde bylo také akvarijní topítko s termostatem, které udržovalo stabilní teplotu, na akváriu nalepený teploměr a samozřejmě osvětlení. Termostat byl nastaven na teplotu 24oC, v době odchovu jsem pak teplotu zvyšoval na 26oC.

Zpočátku jsem zakoupil pár neurčených, malých pestřenců na chovatelské burze, nicméně postupem času, jak ryby rostly, se ukázalo, že mám v akváriu 2 samičky. Brzo na to jsem méně dominantní samici vyměnil za samečka a v akváriu jsem tak již měl chovný pár těchto ryb. Mimo tento pár bylo čas od času v nádrži také několik živorodek duhových Poecilia reticulata Peters, 1859 v závislosti na tom, jak moc se zrovna živorodky ve vedlejším akváriu rozmnožili. Ačkoliv jsem čekal, že pestřenci budou živorodky pronásledovat ve snaze ochránit si své území, živorodek si nevšímali. Pouze samice když hlídala potomstvo a některá z živorodek se příliš přiblížila k jeskyni, ve které byly jikry, tak živorodku prohnala na druhý konec nádrže, ale více si jej nevšímala. Mnohem větší konflikty a neustálé pronásledování jsem pozoroval mezi samotnými rodiči a mladými rybami v době, kdy nastal čas, aby mladí opustili území chovného páru a já jim přes inzerci hledal nový domov.

Pár jsem k rozmnožování stimuloval zvýšením teploty v akváriu. Po čase jsem pak již viděl, jak potěr v hejnku objíždí různé kořeny a dno v akváriu pod bedlivým dohledem vždy alespoň jednoho z rodičů. Během odchovu jsem nijak neupravoval krmnou dávku ryb, kterou tvořily různé druhy komerčně vyráběných vločkových krmiv pro akvarijní ryby, pouze jsem část nadrtil na velice drobné částečky. Počet odchovaných mláďat se v průměru držel okolo deseti kusů.

S nemocemi jsem se setkal pouze jednou a to s krupičkou, čili napadení ryb kožovcem rybím Ichthyophthirius multifiliis. Naštěstí jsem díky rychlému zásahu zvýšením vody na 30oC a přidáním přípravku eSHa 2000 zastavil rozšíření na více ryb a tak jedinou infikovanou rybou zůstal nový chovný samec, kterého jsem několik týdnů zpět získal jako náhradu za původního samce, který z mně neznámých příčin uhynul.

Aktuálně pestřence již nechovám, veškeří mladí jedinci odešli k novým chovatelům a chovný pár posléze uhynul, nejdříve samec a poté i samice, která se mnou byla od počátku chovu tohoto taxonu až do jeho konce. Akvárium, které obývali, mělo kvůli nedostatečné filtraci neustále vracející se problémy s výskytem sinic. Vzhledem tomuto a také k faktu, že celkový vzhled nádrže mi nepřišel odpovídající mým představám, jak by nádrž měla vypadat (rovněž světlé dno příliš nevyhovuje rybám), jsem se rozhodl akvárium založit znovu. Pořídil jsem výkonnější filtr, nový substrát na dno, který bude tvořit nejprve vrstva substrátu pro rostliny a následně písek a v nejbližší době mě tak čeká znovu zakládání nádrže. Posléze, až se akvárium dostatečně zajede, tak bych se rád k chovu této malé, ale za to velice půvabné cichlidy vrátil a dočkal se dalších odchovů.

Zdroje:

Lalèyè, P., Moelants, T. & Olaosebikan, B.D. 2020. Pelvicachromis pulcher. The IUCN Red List of Threatened Species 2020: e.T182905A58332967. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2020-2.RLTS.T182905A58332967.en 18. 10. 2023.

Pelvicachromis pulcher (pestřenec červený). Biolib.cz [online]. biolib, 1999 - 2023 [cit. 2023-10-18]. Dostupné z: https://www.biolib.cz/cz/taxon/id43255/

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiří Zimola (Jiri24)

Autorem od: 02.07.2023

Co chovám:

Africká fauna (obratlovci), Testudo hermanni, v budoucnu snad kopyta, střední chov cizokrajných zvířat. Na ifauně podobná fotka, nicméně moc často jsem nepřispíval.

Podobné články

Může vás také zajímat