Aktuálně: 4 956 inzerátů174 107 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Mami, kup mi koně! Kolik to všechno vlastně stojí?

Jezdecká výstroj pro koně

Mami, kup mi koně! Kolik to všechno vlastně stojí?
Michaela Dvořáková 07.12.2023, 13:00
826 8 minut čtení

V předchozím článku jsem zevrubně načrtla, co vše je třeba promyslet, než se rozhodnete koně koupit. Pořád jsem vás neodradila a o koupi koně stále uvažujete? Pojďme tedy dál, podívat se na to, s jakými náklady je v takovém případě nutné počítat. Dnes se tedy pustíme do čísel, přičemž cena koně samotného je tak široké téma, že ho raději nechám až na další díl.

Začněme základním jezdeckým vybavením, bez kterého se asi neobejdete. Ceny nebudu uvádět přesně na korunu, spíš orientační interval, extrémy samozřejmě existují ve všem. Nejdůležitější položkou je sedlo, proto se jeho výběru budu věnovat trochu podrobněji.

Sedlo

  • Cena nového sedla: 20.000 – 150.000 Kč.
  • Cena kvalitního použitého sedla: 10.000 – 70.000 Kč.
  • Základní servis sedla specialistou (napasování, docpání, drobná údržba): 2.000 – 5.000 Kč.

Sedlo leží koni přímo na zádech, má za úkol rozložit váhu jezdce na koňském hřbetě a dá se předpokládat, že to bude nejdražší vybavení, co vašemu koni pořídíte. Minimálně by to tak mělo být, protože pokud sedlo nebude koni sedět, bude ho ježdění bolet. A takový kůň se pak obvykle i brání, což je to poslední, co chcete, aby vaše dítě padalo kvůli bolavému hřbetu svého miláčka. Stejně tak jako vy si asi na sport nepořídíte tenisky z tržnice, neměli byste šetřit ani v tomto případě. A pokud šetřit, tak s rozumem (třeba koupí kvalitního staršího sedla).

U sedla je nejen nutné dbát na kvalitu sedla samotného, ale i na jeho napasování. Aby vám sedlo dobře sloužilo, měl by ho nejméně jednou ročně vidět specialista, který zkontroluje, že sedlo koni stále vyhovuje, a pokud ne, upraví ho tak, aby sedělo co nejlépe. Nelze tedy koupit jen tak nějaké sedlo, dát ho na koně a doufat, že to bude fungovat.

Když se podíváte na nabídku sedel, zjistíte, že existují nová sedla, která lze koupit třeba za 7.000 Kč. To ovšem v žádném případě doporučit nelze. Tato sedla bývají obvykle asijské výroby (Indie, Pákistán), materiálem je někdy plast, ale nejčastěji nekvalitní kůže (často tzv. eco kůže, což jsou pomleté zbytky kůže slepené lepidlem), kostry v nich jsou také nekvalitní a tvarově nestálé. Že by takové sedlo bylo pohodlné pro jezdce, o tom nemůže být vůbec řeč, ale podstatné je, že velmi pravděpodobně ublíží vašemu koni. Takže ne, tohle určitě není cesta.

Cena nových sedel v rozumné kvalitě začíná nad 20.000 Kč, přičemž horní hranice je velmi vysoko, není problém koupit sedlo v ceně přes 100.000 Kč (a i tak nebude posázené diamanty). Kvalitní sedlo je výsledkem ruční práce z kvalitních materiálů, které vydrží při dobré péči i několik desítek let, proto jsou ceny nových sedel tak vysoké. Ale právě proto, že sedla při dobré péči vydrží hodně dlouho, může člověk ušetřit koupí kvalitního bazarového kousku. I tam je dobré poradit se s odborníkem, optimálně s někým, kdo se věnuje pasování sedel. Takový specialista si prohlédne vašeho koně, vašeho jezdce, a na základě vašich požadavků doporučí konkrétní model a velikost. Tohle je opravdu lepší nechat na někom, kdo tomu rozumí, protože sedel je nepřeberné množství a hřbety koní se liší. Mohlo by se třeba zdát, že pokud koupím sedlo s výměnnými komorami, problém je vyřešen, velikost si přeci sám nastavím, ale takhle jednoduché to není. Sedlo musí sedět v mnoha parametrech, ať už jde o výšku kohoutku, úhel polštářů, jejich délku nebo profil hřbetu koně. A když už sedí koni, musí samozřejmě vyhovovat i jezdci. Krom velikosti posedlí musí tvarem a délkou odpovídat i bočnice, aby odpovídala délce nohou jezdce a sedlo mu pomáhalo, ať už nad skokem, nebo třeba stabilně sedět při drezurní práci.

Mami, kup mi koně! Kolik to všechno vlastně stojí?

Příslušenství k sedlu

Třmeny

Cena: 500 – 5.000 Kč

Třmeny můžete pořídit obyčejné nerezové, nebo plastové, s širokonášlapnou plochou, bezpečnostní... zde je možností mnoho. Obzvlášť u dětí se vyplatí investovat do takových, které mají bezpečnostní prvek, ať už jde o gumičky, vyklápěcí rameno nebo cokoliv dalšího. V obchodě s jezdeckými potřebami vám určitě specifika rádi vysvětlí.

Třmenové řemeny

Cena: 300 – 3000 Kč

Třmenové řemeny lze pořídit velmi levně, ovšem u těch nejlevnějších bude kvalita kůže opět špatná. Takové řemeny se budou vytahovat a můžou i prasknout. Je tedy lepší koupit řemeny z kvalitní kůže, případně řemeny s jádrem z nylonového popruhu, obšité jemnou kůží. Lze koupit i úplně obyčejné řemeny z nylonu, ale to bych nedoporučovala, zbytečně vám poškodí kůži na sedle.

Podbřišník

Cena: 500 - 5000 Kč

Když už budete mít domluvené napasování sedla se specialistou, poraďte se s ním i o vhodném podbřišníku. Je možné, že váš kůň bude potřebovat některý ze speciálních tvarů podbřišníků, aby sedlo dobře sedělo, kde má. Specialista vám i poradí, jakou délku váš kůň potřebuje. To do značné míry ovlivňuje i konkrétní model sedla, je tedy dobré podbřišník vybírat až poté, co jste vybrali sedlo.

Podsedlová dečka

Cena: 500 – 3000 Kč

Zde už se dostáváme spíš do oblasti módy. Podsedlová dečka je nutností, mimo jiné chrání kůži vašeho sedla před negativním působením potu, ale krom toho, že u některých koní si musíte hlídat její tvar (zejména koně s vyšším kohoutkem potřebují dečky, které jsou v této oblasti dobře propracované a tvarované), je dečka spíše záležitostí vkusu. Základní funkci vám nejspíš splní i ty nejlevnější, i když samozřejmě kvalita použitých materiálů je u dražších deček zpravidla vyšší. Výběr tedy záleží na tom, jaká barva se bude vašemu dítěti líbit, a kolik jste ochotni do dečky investovat. Lepší je mít alespoň dvě, abyste dečku mohli pravidelně prát.

Korekční dečka

Cena: 1000 – 5000 Kč

Může se stát, že váš kůň bude potřebovat korekční dečku, která zlepší to, jak sedlo vašemu koni sedne. Protože kondice koně se v průběhu roku mění, je lepší mít sedlo napasované s určitou rezervou, kterou právě může vyplnit korekční dečka. Jestli ji váš kůň bude potřebovat, a pokud ano, tak jakou, vám opět poradí specialista, který vám sedlo bude pasovat.

A když už máme nasedláno, můžeme jít uzdit.

Uzdečka

Cena: 1000 – 5000 Kč

I u uzdeček se můžete setkat s různou kvalitou použité kůže, v tomto případě už to žádný zásadní dopad na komfort koně nemá. Samozřejmě není ideální koupit „papírovou“ uzdečku za 600 Kč z eco kůže, ale i trochu kvalitnější uzdečka mimoevropské výroby může roky dobře sloužit. Velikosti uzdeček jsou většinou pony, cob, full, případně x-full, přičemž se mohou u jednotlivých výrobců lišit.

Udidlo

Cena: 500 – 5000 Kč

Udidlo se nekupuje obvykle v sadě s uzdečkou, ale vybíráte si ho samostatně. Udidel je více typů, můžete tedy vybírat ze základního kroužkového stihla, olivy nebo déčka, udidla mohou být jednou nebo dvakrát lomená, z kovu, plastu nebo gumy... V tomto případě je nejlepší se zeptat prodávajícího, na jaké udidlo je kůň zvyklý a jakou nosí velikost.

Martingal, poprsák

Cena: 600 – 3000 Kč

Toto vybavení se týká spíš skokových jezdců, pokud vaše ratolest bude jezdit rekreačně nebo drezuru, velmi pravděpodobně se bez nich obejde.

Pro úplnost uvedu modelový případ, jak by asi koupě základního jezdeckého vybavení mohla vypadat

Rozhodla jsem se, že pro spíše rekreační ježdění mého dítěte pořídím skokový univerzál. Se specialistou se domluvím na schůzce, kde uvidí koně a mou dceru, probereme značky a konkrétní modely sedel, které by koni mohli sedět. Domluvíme se, že dcera je štíhlá, proto by jí mohl sedět model KenTaur Apollon ve velikosti posedlí 17 palců (který odpovídá i tvaru hřbetu koně). Dané sedlo si seženu v inzerci, mám štěstí, takže jsem našla zachovalý starší kousek v ceně 16.000 Kč. Sedlo je ale potřeba na daného koně ještě trochu upravit, rozšířit komoru, ubrat vlnu v polštářích. Za služby specialisty zaplatím 4.000 Kč. Po konzultaci s původním majitelem koně koupím uzdečku ve vhodné velikosti a dvoulomené stihlo, stejné, které nosil. Uzdečka mě vyjde na 2.000 Kč, udidlo na 1.000 Kč. K sedlo si pořídím dvě podsedlové dečky po 800 Kč, naštěstí byly v akci, podbřišník Wintec Elastic za 1.700 Kč, bezpečnostní třmeny z Decathlonu za 1.900 Kč. Za 1.500 Kč koupím pravého beránka pod sedlo, aby koni lépe sedělo. Martingal náš kůň nepotřebuje.

  • Sedlo: 16.000 Kč
  • Služby specialisty: 4.000 Kč
  • Uzdečka: 2.000 Kč
  • Udidlo: 1.000 Kč
  • Dečky: 1.600 Kč
  • Podbřišník: 1.700 Kč
  • Třmeny: 1.900 Kč
  • Beránek: 1.500 Kč
  • Celkem: 29.700 Kč

Držela jsem se spíše při zemi, kupovala jsem věci v dobré kvalitě, ale ne luxusní, hodně jsem ušetřila koupí bazarového sedla. Příklad je ale reálný a kůň bude vybaven tak, aby mu vybavení sedělo a mé dceři taky.

Nyní máme tedy koně nasedlaného a naužděného a můžeme se posunout k dalšímu vybavení, které asi budeme potřebovat, a nakonec i ke koupi koně samotného.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Michaela Dvořáková

Autorem od: 23.11.2023

Míša Dvořáková vystudovala mezinárodní vztahy na VŠE, což tak trochu určilo její profesní život, nicméně mimo zaměstnání věnovala vždy veškerý volný čas koním. Aktuálně je na rodičovské dovolené, koně ji však drží dál. Jezdí drezuru do stupně S a je také chovatelkou drezurních koní.

Podobné články

Může vás také zajímat