Aktuálně: 4 985 inzerátů174 060 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Náš chov arassariů bledozobých

Náš chov arassariů bledozobých
1 024 7 minut čtení

Arassari bledozobý (Pteroglossus azara)

Arassariové se společně s tukany řadí do čeledi tukanovití (Ramphastidae), pro které je nejvýraznějším znakem jejich velký, mohutný zobák. Ten má význam jak komunikační, kdy určuje náležitost k danému druhu, tak také termoregulační, kdy slouží k odvádění přebytečného tepla. Řadí se do řádu šplhavci. Ve volné přírodě obývá oblast Jížní Ameriky - Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru, Peru a Venezuele. Žijí v menších hejnech o 3-12 jedincích. Zajímavostí je, že ve spánku zvedají ocas kolmo k tělu. 

Naše cesta k arassariům

Od začátku chovu ptáků jsme se věnovali pouze papouškům. Arassarie jsem před časem začala vídat u více a více chovatelů a jevili se mi jako zajímaví ptáci, začali mě velmi zajímat. Čím více jsem se s nimi setkávala, tím více upínali moji pozornost. Začínalo to studováním jejich chovu, způsobu života, výživy, chování apod. Po nějaké době jsem dostala možnost navštívit chovatele, co tyto nádherné ptáky chová a nemohla jsem se od nich odpoutat. A tehdy to už bylo jasné, že je musím mít, neskutečně mě uchvátili. Takže začalo hledání místa na další voliéru. Jednoho dne se mi ozvala kamarádka, která arassarie chová, že se jí podařilo odchovat první mládě arassariho bledozobého a že je volné. Jelikož chovný pár vejce rozbíjel, tak byla vejce odebrána do líhně a mládě ručně dokrmováno. No, co si budeme povídat, nasadila mi velkého brouka do hlavy. Po návštěvě to bylo naprosto jasné, že bude naše. Tak jsem si splnila sen a dovezla si domů mladou ochočenou samičku arassariho bledozobého Rocky. Rockynka byla úžasná, ráda se s každým mazlila. Hezky zapadla i mezi naše papoušky. Naučila se i na kšíry, tak s námi začala chodit ven do přírody jako papoušci. Ovšem, jak postupně dospívala, tak začal být teritoriální vůči ostatním ptákům a členům rodiny. Když měla Rocky 2 roky, tak jsme usoudili, že je pravý čas na to, pořídit ji partnera. Ale to jsme nevěděli, jak to bude složité. Chovatelů bledozobých v ČR moc není nebo nejsou známí, tak jsme se poohlíželi i v zahraničí (SK, DE, PL). Měli jsme tedy samce domluveného na Slovensku, ale čekalo se na DNA a to nakonec prokázalo, že samce neměli. Tak se shánělo dál. Přes skvělého kamaráda jsem se dostala k chovateli z jižní Moravy, který jedno mládě měl. Tak se čekalo na DNA a ukázalo se, že to byl samec. Měli jsme neskutečné štěstí a obrovskou radost. Sameček byl nádherný, mohutný, odchovaný pod rodiči. Když jsme si Dastana přivezli domů, tak nám bylo jasné, že ho Rocky jen tak nepřijme, protože byla na všechny ptáky poměrně ostrá a taky tomu tak bylo. Trvalo měsíc, než jsme je mohli dát dohromady. Nikdy bych neřekla, že z nich nakonec bude nádherný, harmonizující pár. I přes to, že samec byl divoký, tak se postupně krásně ochočil. Teď má samice 3 roky a samec 1 rok. Letos na podzim dostali hnízdní budku ze smrkového kmene, kterou si hned oblíbili a začali na ní pracovat vynášením podestýlky a úpravou dřeva. Tak se těšíme, až se podaří nějaký odchov.

Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých

Popis

Arassari bledozobý je jeden z menších druhů arassariů. Je velký 35-45 cm a váží 120-160 g. Dospělí samci mají černou hlavu s červenou lysou kůží kolem očí. Barvu očí mají světle až tmavě hnědou. Zobák je žlutý s černým lemováním kolem okraje zobáku. Okraje zobáku jsou vroubkované. Dále mají kaštanově červený zátylek a peří nad ocasem. Záda, křídla a nohy jsou zelené. Mají úzký černý pruh pod hrdlem, široký červený pruh na horní části prsou, široký černý pruh na spodní části prsou a žluté břicho. Mláďata jsou nevybarvená, červený pruh na břiše je oranžový, kůže kolem očí je světlá, žlutá a oči jsou černé. Jazyk mají velmi úzký, tenký a dlouhý se štětinkami na konci. 

Způsob chovu

Arassariové mají rádi zarostlé a prostorné voliéry, ikdyž to nejsou příliš dobří letci. Ale potřebují pohyb, aby si mohli poskakovat po větvích. Jsou to ptáci, kteří musí mít v chladném počasí přístup do vytápěného záletu. Velmi rádi se koupou, tak voliéru můžeme vybavit velkou plytkou miskou s vodou na koupání. Dále se rádi sluní na slunci, kdy se paprskům přímo nastaví, roztáhnou křídlo a vyhřívají se. Jedná se o plodožravé ptáky a tím pádem mají řídký trus. Takže se musí počítat s nepořádkem. Jelikož máme náš pár zatím v domácím prostředí, tak mají pokojovou voliéru o rozměrech 135x100x90 cm (V x D x H) s možností každodenního proletu po místnosti. Pletivo Esafort 19x19x2,05 mm. Nad volbou vhodné podestýlky jsme dlouho přemýšleli, kvůli jejímu případnému pozření. Vyzkoušeli jsme písek, hobliny a nakonec jsme zvolili bukové štěpky, které se prozatím jeví jako nejlepší možnost. Z rostlinstva ve voliéře mají například zelenec chocholatý, rýmovník, aloe vera nebo palmu chrysalidokarpus nažloutlý.

Krmení

Hlavní složkou potravy arassariů a tukanů ve volné přírodě je papája a drobní živočichové. Našim arassariům připravujeme krmení, které se skládá z ovoce a zeleniny, které krajím nadrobno. Naši ptáci mají na výběr z ovoce jako např. jablko, banán, papája, granátové jablko, broskev, švestky, maliny, borůvky, melouny, meruňky, třešně, dračí ovoce, mango, kiwi, jahody, kaki, fíky atd. Ze zeleniny především mrkev, okurku, hrášek a salát.

Rádi pojídají i zelené krmení a různé květy. Proto jim přes léto podáváme listy pampelišky, jetele, kopřivy, jitrocele, ptačince a květy sedmikrásek, pampelišky, jetele, čekanky, afrikánu, měsíčku atd. Z granulovaných krmiv předkládám WilDiets, FRUITEATING Birds a Mazuri Softbill Diets, které ptákům velice chutnají. Krmila jsem i Nutri Bird T16, ale arassariové ji vůbec nechtěli. Granule míchám dohromady a T16 vždy nechali. Dále podáváme i sypkou směs Tropical Patee, což mají neustále k dispozici. Ovoce dostávají denně, a to vždy v ranních hodinách. Vodu měním 2-3x denně, jelikož si ji velmi často znečistí a vodu určenou k pití je třeba udržovat stále čistou a čerstvou. Důležitá v krmení je i živočišná složka, kterou doplňujeme živými moučnými červy, zaphobasy a cvrčky. Dále je v krmení arassariů i tukanů velmi důležitý obsah železa v krmení, jelikož jsou velmi citliví na předávkování právě železem. Tím pádem se krmí speciálními granulemi s nízkým obsahem železa a hlídat se musí i ovoce. Z tohoto důvodu mám vytvořenou tabulku ovoce i zeleniny s vypsaným obsahem železa. Také je nutné z krmné dávky vyloučit citrusové plody, ananas a také rajčata.

Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých Náš chov arassariů bledozobých

Hnízdění 

Ve volné přírodě hnízdí v dutinách stromů. Pohlavně dospělí mohou být již v 1-2 roce. Samice snáší 2-4 bílá vejce, na kterých sama sedí a samec ji krmí. Mláďata se líhnou za 16-17 dní a jsou zcela holá a slepá. Rodiče je krmí ovocem a často i rozkouskovanými mláďaty jiných ptáků. V zajetí není příliš jednoduché tyto arassarie odchovat přirozeně. Když pár něco pravidelně ruší, často vejce přestanou zahřívat nebo mláďata nekrmí. Proto je většina chovatelů odchovává uměle a mláďata ručně dokrmují. V našem chovu jsme arassariům předložili přírodní ležatou budku z kmene o vnitřní šířce 25 cm a délce 50 cm (ležatý typ), s vletovým otvorem 8 cm. K voliéře jsme ji připevnili s mírným sklonem. K budce máme nainstalovanou kameru, díky které pár v budce pozorujeme. Sledujeme jejich chování, aniž bychom je museli rušit častými kontrolami. Jako podestýlku do budky používáme opět bukové štěpky, které ale pár během několika hodin vynese mimo budku. Tahle činnost arassarie stimuluje k hnízdění. 

Kroužkování 

Arassariové se kroužkují velikostí kroužku 7,0 mm.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Michaela a Markéta Karáskovy

Autorem od: 11.12.2023

Podobné články

Může vás také zajímat