Aktuálně: 5 565 inzerátů168 393 diskuzních příspěvků17 660 uživatelů

Křížení

Křížení
Nikola Hradilová 17.09.2010, 08:22
7 830 2 minuty čtení

Zástupci rodu Panthera jsou si geneticky i základními rysy chování tak blízcí, že mezi zástupci jednotlivých druhů může dojít, jsou-li vytvořeny příznivé podmínky, k páření a dokonce k narození potomstva. To se vztahuje i na lvy, kteří dokázali splodit potomstvo s tygry, leopardy i jaguáry.

Raritou je kříženec tří kočkovitých šelem, dcera jaguára a levhartice byla oplodněna lvím samcem.

Proč křížíme velké kočky navzájem?

S možnou výjimkou je křížení mezi zástupci jednotlivých druhů velkých koček důsledkem činnosti člověka. Vede jej k tomu zvědavost, touha po zisku, obcházení právních předpisů (zákonná omezení chovu se v některých zemích na křížence nevztahují) nebo v některých případech omyl (klasicky nezavřené dveře od klece) či nedostatek znalostí o možnosti vzájemného páření a splození potomků. Pokud jde o zoologické zahrady, tlak odborných kruhů přinutil většinu z nich programy mezidruhového křížení zastavit. Podobné snahy se dnes odehrávají hlavně z iniciativy soukromých chovatelů a pro finanční prospěch.

Liger - kříženec lva a tygra Liger - kříženec lva a tygra

Úskalí mezidruhového křížení

Jedinci, kteří jsou výsledkem mezidruhového křížení, vykazují celou řadu fyzických a psychických poruch. Hybridi samčího pohlaví jsou pravidelně strerilní, stejně jako část hybridů samičího pohlaví. Ve zvýšené míře se u nich vyskytují dědičné vady a úmrtnost mláďat je také vyšší než při rozmnožování v rámci vlastního druhu. Navíc jsou kříženci poznamenáni psychicky, zejména pokud se jedná o křížence lvů s ostatními druhy velkých koček. Trpí vnitřním konfliktem mezi společenskou povahou lva a samotářskými tendencemi ostatních velkých koček. Odlišné sklony v chování vnášejí také frustraci do vztahu mezi matkou a odlišně se chovajícími mláďaty.

Názvy

U pojmenování narozených bastardů (to je, prosím, termín, nikoliv nadávka) je naštěstí zaveden pořádek. Vychází z anglických jmen a přesně stanoveného pořadí: zepředu otec, zezadu matka. Takže lev (lion) s tygřicí (tiger) zplodí potomka jménem LIGER, zatímco tygr se lvicí mají tigona.

Název Jak vznikl
Liger Samec lev x tygřice
Tigon Samec tygr x lvice
Liopard Samec levhart x lvice
Leopon Samec lev x levhartice
Jagolin Lev a jaguár
Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat