Aktuálně: 5 027 inzerátů173 642 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

U Třebíče vzniká nová přehrada. Nestaví ji ovšem lidé, ale bobři

U Třebíče vzniká nová přehrada. Nestaví ji ovšem lidé, ale bobři
Ing. Zbyněk Pokorný 29.01.2014, 17:31
2 441 2 minuty čtení

Na Vysočině opět řádí bobři. Kousek za Třebíčí, směrem na Vladislav, se bobři pokouší přehradit řeku Jihlavu. Pokáceli tam už čtyři desítky stromů. Pokud by se jim skutečně povedlo hráz postavit, hrozilo by rozlití vody do širokého okolí.

Problémy bobr evropský způsobuje mezi železničním mostem a táborským mlýnem, kousek za Třebíči. Podle všeho se tu usadila rovnou celá bobří kolonie. 

Bobr evropský se sem dostává z povodí řeky Moravy, přes Novomlýnské nádrže proti proudu řeky Jihlavy, řekl šéf třebíčského odboru životního prostředí Pavel Vosátka.

Všude kolem řeky jsou ohlodané pahýly silné jako paže dospělého muže, a dokonce si tady bobr evropský troufl i na kmeny o síle kolem 40 centimetrů. 

Původně to vypadalo kolem 25 stromů, nakonec to bylo kolem 40 stromů, přibližuje rozsah zkázy způsobené bobry Vosátka. 

Je obrovské štěstí, že povalené stromy vodohospodáři zavčas odhalili a pracovníci Povodí Moravy je stačili odklidit dřív, než z nich bobři postavili hráz napříč přes řeku Jihlavu.  

To by podle Pavla Vosátky bylo zvlášť teď v zimě hodně nepříjemné. O povalené stromy se totiž mohly zachytávat ledové kry, které by v řece vytvářely jakýsi nepropustný špunt. 

„Tím samozřejmě hrozí jednak vylití vody z břehů a následně i ohrožení a zaplavení okolních pozemků, včetně třeba případných nemovitostí,“ doplňuje šéf třebíčského odboru životního prostředí. 

Největší problémy s bobrem evropským jsou na Vysočině u Měřína. Kvůli hrázím, které tam staví, se voda vylévá ze břehů a zaplavuje nedalekou silnici.

Řeka Jihlava Řeka Jihlava

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat