Aktuálně: 5 017 inzerátů173 561 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Stavba terária pro plazy

Stavba terária pro plazy
Adéla Dvořáková 10.04.2014, 16:00
34 602 6 minut čtení

Jestliže si postavíte terárium sami, vyjde vás to mnohem levněji, než kdybyste ho měli kupovat. Navíc si ho uděláte přesně podle vašich představ. Mě osobně stavba terárií i velmi baví. Terárium zvládne postavit i úplný laik. Přestože jsem nikdy s nářadím, stavebním materiálem ani s elektroinstalací nepracovala, stačilo si o tom něco málo přečíst, zapojit fantazii a terárium bylo na světě. Posuďte sami dle fotografií.

Při stavbě záleží, z jakého materiálu terárium bude. Mezi takové dva nejčastěji používané materiály se řadí sklo a OSB desky, přičemž sklo je v dnešní době docela drahé. Já osobně pro agamy preferuji terárium z OSB desek. Je to velmi jednoduchá a také zřejmě nejlevnější varianta. Koupíte OSB desky, necháte si je v obchodě buď nařezat, nebo si je nařežete sami (jestliže k tomu máte nástroje) a doma dáte desky dohromady. Pokud ale máte v plánu dělat 3D stěnu terária, práce zdaleka nekončí. Jestliže ne, máte v podstatě hotovo. Stačí už jen nainstalovat všechny kabely, přidělat větrací mřížky/sítě, lišty na sklo.

Stavba terária pro plazy

Jestliže budete dělat 3D stěnu, strávíte prací na teráriu ještě mnoho času (záleží na velikosti terária). Výsledek ale potom stojí vždy za to a výhody 3D stěny jistě popisovat nemusím (agamy rády pozorují okolí z vyvýšených míst, 3D stěna v podstatě zvětší prostor terária k využívání na maximum atd.). Po nastudování vhodných materiálů jsem se rozhodla k té nejlevnější variantě - základ mých terárií tvoří kombinace polystyrenu a montážní pěny. Poté se vše natře lepidlem na dlaždice a po zaschnutí můžete vše buď natřít barvou, přelakovat nebo popískovat. Já jsem zvolila třetí variantu. Vzhledově vypadá určitě nejlépe. Nyní vám podrobně popíšu postup, jakým můžete 3D stěnu terária udělat.

Příprava - projekt

Dobré je si napřed udělat nějaký plán či náčrtek. Důležité je si dopředu rozvrhnout, kde budou umístěna všechna světla a větrací otvory a podle toho si už trochu rozvrhnout i tvar 3D pozadí.

  1. Krok - nařezání + poskládání desek. Poté si můžeme nechat desky nařezat a udělat do nich díry na kabeláž a větrání. Vše pospojujeme. Strop jsem nespojovala - dělala by se tak špatně 3D stěna. (Terárium na obrázku je dělané z části z dubového dřeva a zčásti z OSB desek - jednoduše z toho, co bylo zrovna k dispozici). Jako materiál můžete použít zkrátka cokoliv, k čemu máte přístup.
  2. Krok - obložení terária polystyrenem. Terárium nejprve obložíme tenčím polystyrenem. Ke stěnám jsem ho lepila pomocí obyčejného silikonu.
  3. Krok - tvarování 3D stěny z polystyrenu a montážní pěny. Nyní podle své fantazie vytvoříme 3D stěnu. Já jsem používala kombinaci polystyrenu a montážní pěny. Polystyren se dá dobře opracovat buď pájkou, nebo horkovzdušnou pistolí. Vše jsem k sobě lepila opět silikonem. Přebytečnou montážní pěnu jsem po zaschnutí ořezala.
  4. Krok - nanášení lepidla na dlaždice. Dohromady jsem dávala 3 vrstvy - na některých místech i 4. První vrstvu jsem udělala řidší a třetí byla již velmi hustá. Každou vrstvu jsem před dalším natíráním nechala jeden den zaschnout. Díky lepidlu na dlaždice se stane 3D stěna opravdu velmi pevnou a nepropustnou. Po zaschnutí všech vrstev je stěna pevná jako kámen. Často se mě lidi ptají, v jakém poměru mají voda: lepidlo namíchat. Nemůžu ale říci nějaký přesný poměr. Vše dělám od oka. Do kýble naleju trochu vody - v závislosti na velikosti plochy například jen 10 cm a postupně přidávám lepidlo na dlaždice. Až se mi zdá hustota ideální, natírám.
  5. Krok - opískování. Tento krok lze sloučit s krokem 4, když do poslední vrstvy lepidla na dlaždice přidáme i písek, abychom získali zrnitou strukturu. V tom případě je ale poté třeba terárium ještě natřít barvou. Jinak bude šedé, nepěkné. Struktura písku ale není tak pěkná, jako když se písek na stěnu přilepí. Proto jsem se rozhodla pro náročnější, ale ve finále lépe vypadající způsob. Zakoupila jsem lepidlo Duvilax BD 20 a postupně jím vždy natřela kousek terária a ten následně posypala pískem. Takovým způsobem jsem udělala 2 vrstvy a v některých místech dokonce 3 a 4. Bylo to velmi náročné a zdlouhavé, ale výsledek stojí za to. Písek jsem zakoupila v Hornbachu - jednalo se o nějaký terarijní substrát s barvou do oranžova. Samozřejmě lze nalepit jakýkoliv písek - záleží, jaký chcete odstín.
  6. Krok - přelakování. Dále jsem zakoupila bezbarvý matný lak, vhodný pro dětské hračky. Toto je velmi důležité - agamy své okolí často olizují. Lak jsem trochu zředila vodou, nalila do rozprašovače na květiny a terárium takto přelakovala ve dvou vrstvách. Písek se tak nebude odlepovat nebo odpadávat.
  7. Krok - tapetování. Jestliže se vám nelíbí vzhled OSB desek, není nic jednoduššího, než terárium natapetovat.
  8. Krok - přidělání vodících lišt na sklo. Zde chci jen upozornit - jestliže se rozhodnete pro vodící lišty, dejte si pozor, aby byla jedna nižší a jedna vyšší. Jestliže budou stejně vysoké, sklo do nich nedáte (jestliže ano, tak s velkými potížemi). Takže spodní lišta by měla mít nižší drážky, než lišta horní.
  9. Krok - dekorace. Nyní máte terárium hotové. Postupně můžete přidělávat různé dekorace. Nejlépe se ke stěnám přichycují pomocí tavné pistole.

Stavba terária pro plazy

Závěr

Zpočátku jsem měla obavy, zda jsem nezvolila příliš malé boční otvory pro větrání. Úplně ale stačí - vzduch v teráriu pěkně cirkuluje, je čistý, není zatuchlý ani těžký (upozorňuji, že mám velmi velký větrací otvor ve stropě).

Jako osvětlení používám zářivku Sylvania Activa T8, 36W, 1200m, jako zdroj UVB záření a tepla výbojku SunLux UV 50W PAR 30 + předřadník a pro případ tam mám také obyčejnou 25W žárovku. Nevěděla jsem, zda bude 50W výbojka stačit k vyhřátí celého terária, ale nakonec stačí, proto tu 25W vůbec nepoužívám. Vše je ovládáno spínacími hodinami, které doporučuji zakoupit každému. Tmavší místa se ještě chystám dosvětlit pomocí LED osvětlení.

V některých místech se mi bohužel prokousali do zadní stěny cvrčci. Díry jsem zadělala hnědým silikonem a je klid.

Stavba terária pro plazy

Stavba terária pro plazy

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Adéla Dvořáková

Autorem od: 02.03.2014

Podobné články

Může vás také zajímat