Aktuálně: 4 957 inzerátů174 120 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Vhodný stavební materiál na hnízda astrildovitých

Vhodný stavební materiál na hnízda astrildovitých
Ing. Zbyněk Pokorný 09.02.2016, 19:00
3 370 4 minuty čtení

Pro zdárnou stavbu ptačího hnízda, je důležitá kvalita stavebního materiálu, neboť pečlivě udělané hnízdo má za úkol ochránit zprvu vejce a později i mláďata před chladem a dalšími klimatickými rozmary. Mláďata některých druhů přichází na svět zcela holá, jiných slabě ochmýřena. Kvalitně postavené a vhodným materiálem vystlané hnízdo je nezbytností. Ptáci si staví různě velká a různě tvarovaná hnízda. Následující text je zaměřen na oblíbenou skupinu exotických ptáků, často chovaných v našich klecích a voliérách. Jde o astrildovité pěvce, z nichž nejznámější a nejchovanější jsou: zebřička pestrá a chůvička japonská.

Pomineme-li primární funkci hnízda (ochrana vajec a mláďat), tak sekundárně má dostatečné množství a vhodný typ stavebního materiálu, také významný vliv na stimulaci astrildovitých ptáků k hnízdění. Stavebních materiálů existuje celá škála. Například kořínky nejrůznějších travin, keřů, stromků – ty bývají hodně rozvětvené, což je plus.  Sebraný materiál je dobré namočit na chvíli do vody, čímž dojde ke zvláčnění. Velmi vhodná je suchá tráva širokolistých druhů. Ovšem nehodí se materiál příliš přeschlý.

Stavební materiál nastříháme na délku pěti až deseti centimetrů. Mezi chovateli je rozšířené podávání suchého nebo částečně zvadlého ptačince žabince. Stejně tak kokoška pastuší tobolka je u astrildovitých oblíbená a hnízdo si staví jak ze zelené, tak i suché. Není nutné odstraňovat váčky se semeny. Kokošku pouze nastřiháme asi na deseticentimetrovou délku.

Optimální jsou také vlákna ze sisalu (textilové vlákno) nebo kokosu a nejrůznější rostlinná vlákna, zvířecí chlupy či ovčí vlna. Každý kadeřník vám rád poskytne lidské vlasy. Naopak nevhodné je konopí nebo koudel. Zde hrozí reálné riziko, že se ptáci do tohoto materiálu zamotají. Lehce se přichytí za nožku a poraní. V horším případě se mohou i oběsit. Na vystlání hnízdního důlku, poskytneme astrildovitým suchý mech, malé úlomky kůry nebo malé jehličí (vhodné bývá jehličí modřínu). Velice vhodná jsou samozřejmě peříčka, zvláště prachová.

„Psineček obecný je nejvhodnějším

stavebním materiálem“

Chovatelé občas využívají i stará opuštěná hnízda volně žijících pěvců. Je možné je vyvěsit tak, aby v nich mohli chovanci ve voliérách přímo zahnízdit, nebo roztrháme hnízdo na kousky a předložíme jej na podlahu jako stavební materiál. Ať tak či onak je vhodné hnízdo od volně žijících ptáků postříkat vhodným desinfekčním prostředkem. Ochráníme si tak chov před možnými parazity.

Více špičkových chovatelů se shodlo, že nejvhodnějším stavebním materiálem pro astrildovité ptáky, je všem zemědělcům dobře známý plevelný druh – chundelka metlice. Je hedvábně jemná,roste spíše na sušších stanovištích, na mezích nebo poblíž lesních a polních cest. Další výhodou tohoto druhu je skutečnost, že i usušené stéblo zůstává nadále nelámavé a je elasticky pružné. Díky těmto vlastnostem si z něj astrildovití pěvci snadno splétají hnízdo. Chundelka je vysoká asi šedesát centimetrů. Období kvetení spadá do měsíce června a července. Jemné květenství, odborně nazývané lata, využijí ptáci zase jako výstelku pod budoucí snůšku. Takřka shodné vlastnosti jako výše popsaná chundelka, má rovněž psineček obecný. Optimální doba k trhání obou plevelných druhů trav, je období květu. Chovatelé trhají tyto trávy zhruba v takovém množství, aby jim vystačilo zase až do sklizně následujícího roku. Ve vhodném prostředí se usuší a uskladní na delší čas například v pytli. Sušení bývá bezproblémové a rychlé, neboť oba druhy trav obsahují vysoké procento sušiny už v období květu. Psineček astrildi upřednostňují před senem z tvrdších trav.

Párek zebřiček pestrých

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat