Aktuálně: 5 019 inzerátů173 934 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Výbuch kachovské přehrady vyplavil nedalekou ZOO

Výbuch kachovské přehrady vyplavil nedalekou ZOO
Ing. Zbyněk Pokorný 06.06.2023, 23:41
388 2 minuty čtení

Po dnešním výbuchu u Kachovské přehrady se voda zakrátko dostala až do zoologické zahrady s názvem Kazkova Dibrova.

Z téměř tří stovek chovaných zvířat přišla většina o život. Tragédii zřejmě přežilo pouze vodní ptactvo – labutě a kachny. Jakou spoušť voda ve skutečnosti napáchala, bude zřejmé až po jejím ústupu v horizontu několika dnů. Sama majitelka ZOO Olena Navrocká uvedla pro média, že zcela jistě jsou po smrti opice, osli, mývalové, dikobrazi, morčata, fretky, kozy, papoušci a želvy. Evakuace zvířat do bezpečí nebyla bohužel možná. Okolí zoologické zahrady je silně zaminováno. Proto už od počátku konfliktu na Ukrajině nezažívá tato ZOO snadné období. Dovoz krmiva automobily není kvůli zaminování možný. Veškeré krmivo pro všechna zvířata přinášeli dobrovolníci ručně.

Tragédie ale nezasáhla pouze zvířata v zoo ale i volně žijící živočichy a domácí mazlíčky v celé postižené oblasti. Úřady na Ukrajině vyzvaly evakující občany, aby vzali své zvířectvo sebou, nebo je aspoň vypustili ven z ohrad a kotců.

Sociální sítě už zaplavily srdcervoucí videa, ve kterých lidé pomáhají zvířatům a nasazují přitom vlastní život. Na jednom z nich se policista přibližuje ke psovi, aby jej osvobodil před stoupající vodou. Tento příběh měl nakonec šťastný konec. Dobře dopadla i další záchrana na ulici, kdy mladá žena vzala do bezpečí vyděšeného potulujícího psa.

Výbuch kachovské přehrady vyplavil nedalekou ZOO

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat