Aktuálně: 4 958 inzerátů174 147 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Návštěva Papilonie – motýlí dům Brno

Návštěva Papilonie – motýlí dům Brno
Ing. Zbyněk Pokorný 30.06.2023, 21:30
1 001 5 minut čtení

Kus pravé karibské džungle v centru Brna se stovkami nádherně zbarvených exotických motýlů. Tak lze v krátkosti definovat Papilonii v obchodním centru Rozkvět na náměstí Svobody.

Na návštěvníky čeká expozice s rozlohou 150 m2 a třemi desítkami druhů motýlů, pocházejících z několika koutů světa. Zastoupeni jsou motýli z deštných pralesů od Amazonie přes Mexiko, subsaharské Afriky až po Filipíny, Thajska nebo Malajsie. Exotické prostředí džungle dokresluje i vysoká teplota s nadměrnou vzdušnou vlhkostí.

Kromě nejkrásnějších motýlů světa spatříte v brněnské Papilonii i vývojový cyklus tohoto impozantního hmyzu. Můžete sledovat proměnu housenky v motýla a pozorovat jeho první let. Motýli se líhnou celoročně, nemusíte se tedy obávat, že v zimním období budete o něco ochuzeni. Počet exemplářů je po celý rok obdobný. Motýli v Papilonii nemají evolučně vyvinutý strach z lidí, takže před vámi nebudou prchat. Zajímavostí jistě je, že většina exotických druhů žije pouhé dva až čtyři týdny a některé druhy po tuto dobu dokonce ani nepřijímají potravu.

Návštěva Papilonie – motýlí dům Brno Návštěva Papilonie – motýlí dům Brno Návštěva Papilonie – motýlí dům Brno Návštěva Papilonie – motýlí dům Brno Návštěva Papilonie – motýlí dům Brno Návštěva Papilonie – motýlí dům Brno

Na návštěvu motýlího domu je dobré se připravit už doma a zvolit vhodné oblečení. Během prohlídky sedají motýli na návštěvníky. Přejete-li si to také, vezměte si výrazné červené nebo žluté tričko a navoňte se ovocným parfémem. K „létajícím drahokamům“ se chováme ohleduplně, nevolíme zbrklé pohyby ani rychlou chůzi. Z důvodu bezpečnosti motýlů není vhodný vstup s dětskými kočárky, ač zakázaný není. Ochotný personál vám jej ale pohlídá na recepci. Stejně tak bundy nebo ostatní zimní oblečení je možné odložit do skříněk u vstupu. Důležitá je i kontrola před samotným odchodem z džungle. Druhá osoba váš musí důkladně prohlédnout, abyste nevyšli ven s motýlem na těle. Opravdu se to nezřídka stává!

Druhové složení motýlů se v průběhu roku mění, takže zájemce může navštívit Papilonii vícekrát v roce a pokaždé obdivovat trochu jiné druhy. Největší zástupci mají rozpětí křídel i dvacet centimetrů! Motýli navíc nejsou jedinými obyvateli Papilonie. Po celém prostoru poletují zebřičky, které v době mé návštěvy krmili v hnízdech svá mláďata. Spodní patro expozice oživují zase volně pobíhající křepelky čínské.

Brněnská Papilonia ve vzoru karibské džungle není jediný motýlí dům v České republice. Další se nachází na Lipně ve vzoru fantasy světa; v Praze, kde můžete pozorovat motýli v Amazonii s prvky aztécké civilizace; v Karlových Varech po vzoru hobití vesnice. Poslední, páté motýlí království se nachází na Karlštejně pod císařským hradem.

Kolik času v Papilonii strávíte je jen a pouze na vás, délka není nikterak omezena. Průměrná návštěva však trvá mezi 30-45 minutami. Další skvělou zprávou pro návštěvníky je informace, že fotografování není nikterak omezeno, a navíc je bezplatné.

Kdo se během návštěvy do motýlů zamiluje, může se do problematiky více ponořit a zkusit chov motýlů u sebe doma. Požadavky na chov motýlů se různí dle vývojové fáze. Pro housenky plně postačuje menší sklenice s otvory ve víčku. Na dno sklenice se umísťuje savý papírový ubrousek, který pohltí vlhkost a výkaly. Jako krmivo nabízíme listí roslinstva dle požadavků konkrétnho druhu. Ve sklenici nesmí chybět ani krátké větvičky pro následnou vývojovou fázi – zakuklení. Pro druhy co se kuklí v zemi, připravíme větší vrstvu substrátu. Po stádiu kukly už následuje dospělec – hotový motýl. Pro dospělce už potřebujeme speciální síťkovou klec určenou pro chov motýlů. Ta je k zakoupení na entomologických burzách nebo e-shopech.

Pokud chcete chovat evropské druhy motýlů, dejte si pozor ať neporušíte zákon. Existuje seznam druhů, které jsou chráněny a u těch je nezákonné sbírat jakékoliv vývojové stádium. Další možností je zakoupit housenky nebo kukly přímo od chovatele. Cena se dle vzácnosti druhu liší od pár korun až po tisíce. Pro začátečníky je vhodný například martináč. Jde o druh, který ve vázi dospělce vůbec nepřijímá potravu a žije ze zásob, kterou si v těle uložil v předešlé fázi. Pro začínající chovatele jsou vhodné i některé druhy lišajů, například lišaj paví oko nebo lišaj topolový. Při zdárném chovu lze přebytky vypouštět zpět do volné přírody, jelikož jde o tuzemské druhy.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat