Ano je, ne kazdy ma zajem chovat papouska na okrasu nebo mnozeni. Stezujete si, ze neni zajem o odchovy a lide dnesni nemaji o papousky zajem. Az se zmeni trh a bude kvalitni produkce pet zvirat, bude i odber. V dnesni dobe nikdo nechce divoke papousky nebo prilis velike, co pana preziji pomalu. Kdyby na trhu a i v komerci typu zverimexu a burz byla kvalitni zdrava zvirata bez nemoci, ktera jsou zvykla na cloveka, mel by o papousky zajem skoro kazdy. V andulkach, kakaricich a korelach rucne dokrmennych, mladych, krouzkovanych, zdravych, tam je potencial penez a bussinesu. Pokud se trh neprizpusobi tomu, ze na burzach, obchodech a inzerci je divoky odpad a lide chteji zvirata jako mazliky, protoze v Praze se temer neda sehnat ptak mlady krouzkovany nebo rucne dokrmeny, tak se chovat casem proste uplne prestane. Kritizujete me a me rozmazlene ptaky, zadny chov neni prirozeny. Prirozena je andula v australii. Kazdopadne vsude vidim plne voliery a klece, ale ptaku, ktere v podstate nikdo nechce. Chci prijit do obchodu nebo na inzerci a moci si vybrat pohlavi, mutaci, vek a stupen krotkosti vuci lidem. Tohle na trhu chybi. Je par lidi co to delaji takto, ale ty maji par vrhu rocne a ptacci jsou za tri dny rozebrani. Pak bych nemusela resit, ze kdyz mi umre ptacek, budu jak histerka rychle shanet andulaka k tomu pozustalemu a na vyber mam nemocny odpad z obchodu nebo risk voliery, kdy jak vidite, ac pisemne i slovne mi bylo deklarovano, ze andulka je 7tydenni, mi byla dle vseho odchycena jina. My to doma zvladneme, mame psy vymazlene poslusne na 100% a vsechny papousky jsme vzdy meli jako cleny rodiny a ochocene, ale jako kupujici citim velkou diru na trhu. Kamaradka byla vracet 6 andulek. Nez ji byla prodana mlada samicka, holt verila prodejci. Ja takova nejsem, hlavne si nepotrebuji domu zavlect nemoce, ale je treba si uvedomit, ze stejne jako psy postupne prestanou byt v podstate pracovnimi, ale spolecenskymi, stejne tak kone uz nebudou jen zavodni nacini (a buhvi zdali do budoucna konske sporty budou smet byt), ale partak a kamos a lide budou preferovat jinaci plemena a chov, tak stejne tak ubyde shanka po opustenych kockach, jelikoz dnes lide maji penize na to, koupit kocku s pp. A proto by bylo vhodne, uvedomit si, ze svet se meni a poptavka po kvalitnich zviratech je proste obrovska. Jsem pro chov pouze povinne znacenych a kontrolovanych ptacku, kontrolovanych chovech, ocividne totiz kdejaka voliera, muze byt i mnozka, je to sakra zvire dozivajici se i u tech malych ptaku, veku psa. A ano, lidi co chteji mit papousky ve voliere, s kontaktem pouze krmeni a cisteni bude ubyvat, z mladych o to opravdu stoji malokdo. Za to lidi s malou kleci, aby ptaky vubec nejak chytili, co chteli pet zvire a dostali parek divokych papousku znam mraky a je mi jich i ptacku lito. Tohle by se tim zmenilo taktez. Na bazosi se hodne lidi tydne zbavuje mazliku, protoze koupili jen ptaky na “okrasu”.
Příspěvky uživatele
veverka
Teflon ne. Bacha na zehlicky, toastery, mini trouby, remosky, panve, hrnce, horkovzdusne fritezy. Krom remosky mam doma vsechno a vse se da sehnat “bez teflonu”, je to prezity material dnes jiz plne nahrazeny i jinymi neprilnavymi plochami. Stejne tak s papousky necadime vonne tycky, difuzery, vonavky do zasuvek, svicky vonne, parafinove… utrum ma i koureni a nestani u plotny a riskovat zacadeni bytu pri vareni. Clovek se musi prizpusobit zviratku, jinak ho nema mit. Bacha taky na noze, doporucuji davat do plastove krabicky nebo do supliku ci kredence. Dalsi strasak opravneny jsou plne sklenky napoju, at uz horkych nebo studenych. Clovek u toho ma byt a nebo to mit zakryte. Neni to narocne. Vse jsme s muzem i lehce natvrdlyma detma dali za par dni, ale clovek musi chtit to doma upravit. A bacha na kocky. Nikdy si kockou nemuzete byt jisti. Kocka by do mistnosti s papousky nemela mit dovoleny pristup. A nezbytne jsou site do okna. Minimalne jedna, tam kde jsou papousci, abyste mohli v lete mit dokoran a v zime vetrat.
Dekuji, po tydnu vypadku gritu s piskem navracim do klece a obohacene jeste o drazsi pisek s muslemi a jilovou tycku. 😊
Dekuji, objednavam.
Jinak mam na ceste knihy i z antikvariatu, pro inspiraci prikladam fotky poblikaci a autory. Tak snad budu potesena 🙂
To je pravda, ale slipka nelouska seminka ne? Dle netu se udajne anduly a korely muzou gritem i zabit, ucpat vole atd. Tak jsem z toho zase v rozpacich. U me prvni andulky v mych 5letech se michal grit s piskem a vajecnyma skorapkama a sypalo se celorocne do misticky a dozila se 14let. Moji Pepici pak pozdeji to meli stejne. Ted jsem po letech bez papoucha obnovila chov andulek a najednou je grit a pisek nebezpecny. Jsou proste ty informace vsude jine. Dam jim to, jak jsem byla zvykla. Cajovou a pul pisku s muslemi a pulku lzicky toho gritu s piskem a za tyden vymenim. A tu jilovku povesim az prijde a uvidim co ony na to 😊 diky PS: jako fotku prikladam dnesni basteni (misky maji s timto tri, aby se nekdo nehroutil, ze maji malo)
Super. Mam tu smes od Apetitu pisek a grit, smichany do sebe, muzu jim to davat? Nebo jen pisek? Na pyrura strankach pisou, ze anduly grit nemaji mit. Koupila jsem tedy i dalsi cisty pisek od Vitacraftu s muslemi, jestli jim misto mixu davat jen ten? Plus mi prijde pozitri tahle jilovka s paprikou, tu jim povesim “kdyby nahodou”. Kubula a Antoninek zdravi vespolek 😉 doted meli ten mix, budu rada za radu, zdali mam davat jen novy pisek a nebo mohu zkrmit i to s gritem, ale stalo to 40kc, klidne to vyhodim.
PS: Tonda ma na zobacku strouhanou mrkev, nema zahadnou chorobu 😆
Mazu pred prochazkou konopnou masti nebo detskou cistou vazelinou, kdyz hrozi chodniky se soli. Ale spis se snazim uplne v zime vyhybat mestu a chodime do prirody. U nas se jde nastesti tem sypanym uplne vyhnout. Jenom ja si pak malem rozbiju pusinku 🤣
Jojo, na jednu stranu muzu byt rada, ze sem tak rychle sehnala Tondu. Je to milacek, cvicili jsme s prosem, kdyz sem prisla z prace, pred hodkou jsem ho zavirala, nechal si dat na bidle pusinku na brisku a hned napoprve bez debat naskocil na prst a nechal se prenest do klece, jen nerad slejza dolu pak, ze se drzi fest. Mno uprimne nevim. Stary prilis nebude, je opravdu klidas, ale 7tydnu asi bude take sprym. Ted uz je to jedno, verim, ze za mesic pokrocime natolik, ze na tuhle debatu zapomenu. A kdyz ne, tak kazda andula nemusi byt extra mazlik, planuji ctyri kluky, tak mi nemusi skakat po hlave vsichni ctyri. 🐦 ale Pepíci budou r.d. jako jsem byla zvykla, je to proste jistota duvery k lidem, krotkosti a hlavne toho, ze to neni jen mnozka, ale nekdo si dal sakra praci. Dulezite je, ze Kubik netrpel samotou a po tech par dnech uz je ok. A treba do jara se tak sladí a ochoci natolik, ze ani Pepiky kupovat nebudu. Ono je taky pravda, ze ty od rodicu dokrmne andulky nevymysli tak extremni kraviny, jako ty nekrmenne rodici. Minimalne, kdyz usnu na gauci, mi Kuba s Tondou neotviraji oci a nekrmi me zrnickama do pusy🤣 takze ac jsem byla nebo nebyla napalena, oba je miluji, Kuba nestal nic, nechteli ho, nevhodny dar, Tonda stal 200kc a oba jsou moji milackove. At uz 2mesicni nebo pulrocni. My to dáme. Ale ano, mladou andulku poznam, jen jsem nikdy nekupovala z voliery, ale z osatky mimin, ktera na me skakala jako diva a vsechna chtela se mnou dom. Kuba je prvni adoptak a Tonda moje prvni andula vychovana rodici. A kdyz porovnam s andulkami pratel treba ze zverimexu, ktere neznaji nic nez klec a boji se i sveho stinu, tak sem neporidila spatne a zadarmo mam kluky jako lusky 😆
No ja neduveru nemela, az ted, pani mi tvrdila, ze je mladoch, ze mu v nedeli bylo 7tydnu. Je to ten prvni odkaz v inzerci vyse. Takze nevim jak je stary, dle ocka porad doufam, ze mi pani neodlovila starsi andulku a ze ma pravdu. A odlov beze stresu asi nikdy uplne nejde. Ocicka ma cerna cela, vlnky jsou jeste znatelne na hlavicce, proc ma uz ted modry zobacek nevim. Ale posilala mi jeste pak sms s datem klubani 29.12.24, proc by to delala, kdyby to nemela byt pravda nevim.
Dekuji, dam jim písek zpět a zkusím i tu jilovou tycku s paprikou az prijde, snad ji oceni 😊
Dekuji, mam objednano, stala v antosi 50kc a moc se tesim 😊 drny budou s tim nemam problem, mam jezevciky cistokrevne trpasliky, tak ptackum porad taham neco z lesa a luk z prochazek, dovolenkovou klec mensi sem i celou postavila z prirody z lesa i bidla atd. Ale drny sem myslela, ze oceni jen Kakariky, tak je super, ze i andulky 😇
Kniha je dostupna na strankach Trh knih, prodava ji tam spousty lidi, prave sem ji koupila za 50kc. Mrknete tam 🙂
Dobry vecer vsem,
pisi bez diakr., jsem na telefonu. Kdyz jsem byla male dite a mela sveho prvniho andulaka Emana z vystavy v Botanicke zahrade na Slupi, bylo normalni davat ptackum ptaci pisek, grit, do misticky. Aby v zaludku rozmelnil potravu a skorapky. Ale i ja jsem si vedoma, ze skorapky nepapaj andulky, ale louskaji. Kazdopadne v dnesni dobe se setkavam s tim, ze pisek a grit ne a ze naopak davat jíl.
Ze v USA zjistili, ze pisek a grit je potreba pouze u nejvetsich papousku a ze jinak skodi… jsem z toho jelen. Dost me to vystrasilo. Drive ho meli v misce porad, ted tedy nabizim 1x tydne.
Co si o tom myslite Vy ostatni? Dekuji Veverka
z toho prvního inzerátu mám Tondu, ta paní Stanislava, 29.12.2025 prý klubán, prý mu minulou neděli bylo 7týdnů… není to třeba nějaká mutace, že by už teď měl modrý čumák? Má trošku modré bříško dole… ráda je mám, Kubín ochočený je, Tonda se uvidí kam dojdeme 🙂 ale věřím, že to dáme… a Pepci uličníci budou nejpozději v květnu, ty doladí zbytek hejna
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/197609921/andulky-vlnkovane.php
chovem se zabývá i Mvdr. Andrea Henrik Pokorná, přikládám odkaz na její youtube kanál, mimo jiné prodává super zdravá kvalitní krmiva pro ptačí mazlíčky, ve videích je toho o pyrurách spousty 🙂 je tam i detailně její klec pro představu
https://www.youtube.com/@andreahenrik - kanál Pyrurky a andulky
https://avilore.cz/ - krmivo
Dobrý den všem,
plánuji pořízení těchto knih, stojí za to? Četl někdo? Případně, která je lepší. Každá je o jiném tématu, ale mě se líbí a hodí obě, spíš mi jde o kvalitu obsahu. Aby to nebyl úlet jako Nemoce papoušků kniha, kde je pár stran obrázků, jinak nic, ta je strašná, pouze název onemocnění a mini popis, má pár stránek a stála ranec. Případně jí ráda prodám 😀
MALÍ A STŘEDNÍ AUSTRALŠTÍ PAPOUŠCI
https://www.megaknihy.cz/romany-beletrie/163623-mali-a-stredni-australsti-papousci.html
PAPOUŠCI SPOLEČNÍCI
https://www.martinus.cz/874177-papousci-spolecnici/1340277?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=CZ-Martinus-PLA-tROAS-%CE%B1&utm_content=&utm_term=&utm_id=17439162855&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIxfaX9q7QiwMV5LODBx1yDhRuEAQYAyABEgKgQfD_BwE
já vím, každopádně Tonda byl takto šíleně chytán do sítě chovatelkou, ale doma byl v klidu, tak to snad nezanechalo následky 🙂 někdy na prst jde, někdy ne, když sem přímo u něj, jsem mu jedno, vítá mě řevem, když přijdu domu, když nesu jídlo, mění se v “nebojím se ničeho”, ale stejně mám strach, jestli ho zvládnu ochočit a nedělejte si ze mě legraci 😛, mám andulky ráda a nejsem stará bába 😀 prostě anduly r.d. jsou jistota, minimálně, že mi zase někdo případně nebude kecat, kolik jim je, jestli má někdo tip, kolik je zelenému Toníkovi, dejte vědět, jestli je reálné co mi paní cpala, že je klubán 29.12.2024 , děkuji