Dobrý den, moc bych vás chtěla požádat o potvrzení mého názoru. Loni jsme v říjnu pořídili dvě mláďátka 🫣 samec? modrý A samička? žlutá. Dokáže někdo odhadnout stáří? Zda jsou to mláďátka posledního vrhu nám nebyl schopen říct ani chovatel, ale vzhledem k tomu, že jemu ( Schely, ten modrý) se mu teprve vybarvuje oko a pelichá jako slepička po pořádné veselici…tak tomu snad i věřím. Ale ona (Penny,ta žlutá) má kukadla stále tmavá a je to strašná meternice. Ale je to taková ta statečná která všechno zkusí první. Sekýruje ho a když si nechce ona hrát, tak se umí rázně ozvat. Foto je pořízeno večer…už se chystali spát, samotnou mě zaskočilo jaká je zavalitá.. běžně stojí s nohama vztyčenýma, že ji říkám paní Čápová 😉 ale teď vypadá jako pěkný valibuk. Popravdě je i všeho první a teď mě napadá, jestli se nepřejídá a jemu nic moc nenechá. Nepozoruji na nich žádné fyzické potíže, jen ona začíná být valibuk a on mění na bříšku barvu a pelichá. To, že manžel je chce vystěhovat, mé okřídlené miláčky, snad raději ani nebudu zmiňovat. Ale je fakt, že se dokážou hádat celé dny. V takové tónině, že přemýšlím jestli není vážně něco špatně. Předem strašně moc děkuji za vaše, postřehy a zkušenosti. Moc ráda se nechám poučit a budu vděčná za jakoukoliv radu. Děkuji
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 03.02.2025, 23:52:00
Děkuji moc. No ooo v lágru. Přivezli jsme si je z venkovní voliéry, nebyli zvyklí vůbec na kontakt a když už tak odchyt majitelem do síťky a cesta, změna. Trvalo dlouho než jsme se dostali k tomu aby jsem mohla bez povyku přijít až ke kleci. Dneska si proso zobnou když jim dávám přez klec, ale když to zkusím zevnitř ani náhodou. Zmrznou v nehybný sloup a já musím couvat. Jinak ale pozitivně vidím úklid klece,kdy mě sledují se zájmem, natáčejí hlavičky co tam zase vymýšlím. Pak vše prolezlou všemi směry a vypadají spokojeně. Bála jsem se pouštět,když nejdou ani na prst. Že by chyba? Nechci vykrmovat Jeníčka a Měřenku a upéct v kleci…omlouvám se blbý vtip, nechtěla bych jim ublížit,do teď mi přišli oba pěkný ale to peří…a teď na těch fotkách ta Penny,mi přijde teda pěkně krmená 🥺
Tak, když nové vlákno, tak na těchto fotkách úplně nevhodné bidla. Ale to bylo na začátku a ano teď jsou trochu obézne, ale nedivím se, když jim dávate ty všelijaké medové tyčinky…👎 A tyto fotky mě jen utvrdili, že v žádném případě se nejednalo o mláďata! No a když je nemůžete pouštět ven z klece, tak by to chtělo větší klec, ale neznám Vaše možnosti… Jinak k výživě - to co se prodává, tak nic moc nebo je v něm jen proso a trochu ovsa a černé slunečnice. Tam je vhodné přidat nahý oves, kardi, len, pady rýže a pak klasové proso červené, jablko a mrkev, vař.vajíčko, nať mrkve a petrželu, pampelišku, minerální písek, sépie, Roboran. tvrdý rohlík, piškot. Viz odkaz je 👍, ale to přidání namístě. S pozdravem Zappe
Pouštět je mimo klec mám v plánu, jen jsem se toho ještě bála. Cestu k sobě budujeme po opravdu malých krůčcích. Pokrok sice je, ale zatím si vystačí raději sami. Já jsem jen ta co chodí uklidit, nakrmit a popovídat,tak mě snesou ,ale na prst neeee, chraň bůh..už v tom říjnu se k sobě dost měli, takže o to složitější je moje cesta no. Přesně tohle krmení kupuju, střídám jablko,mrkev, listy salátu, vař.vejce, minerální písek mají v misce občas přimíchán do krmítka,jinak se toho nedotknou. Sladké tyčky už kupovatw nebudu, šlo mi o nějaký ten vitamín, ale to už mám v kapičkách. Děkuju, mooc za všechny rady
Děkuji moc. No ooo v lágru. Přivezli jsme si je z venkovní voliéry, nebyli zvyklí vůbec na kontakt a když už tak odchyt majitelem do síťky a cesta, změna. Trvalo dlouho než jsme se dostali k tomu aby jsem mohla bez povyku přijít až ke kleci. Dneska si proso zobnou když jim dávám přez klec, ale když to zkusím zevnitř ani náhodou. Zmrznou v nehybný sloup a já musím couvat. Jinak ale pozitivně vidím úklid klece,kdy mě sledují se zájmem, natáčejí hlavičky co tam zase vymýšlím. Pak vše prolezlou všemi směry a vypadají spokojeně. Bála jsem se pouštět,když nejdou ani na prst. Že by chyba? Nechci vykrmovat Jeníčka a Měřenku a upéct v kleci…omlouvám se blbý vtip, nechtěla bych jim ublížit,do teď mi přišli oba pěkný ale to peří…a teď na těch fotkách ta Penny,mi přijde teda pěkně krmená 🥺
Foto z října, když jsme si je přivezli
Píšete slušně máte styl a úroveň přesto nemáte ani ponětí co potřebuji Vaši papousci byl jsem tady už vymazán tak znovu, chováte je jak v koncentráku a to je chcete jeste rozmnožovat?
Tak určitě netrapte tyto papoušky v koncentráku, umoznete jim aspoň jednou za sezonu hnízdit ,zkuste se na to podívat jinak,jejich život je o hodně kratší A my Vy jim muzete připravit lepší život s větším proletem a dobrým krmenim
Tak určitě netrapte tyto papoušky v koncentráku, umoznete jim aspoň jednou za sezonu hnízdit ,zkuste se na to podívat jinak,jejich život je o hodně kratší A my Vy jim muzete připravit lepší život s větším proletem a dobrým krmenim
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.02.2025, 18:47:45
Tak to jste to krásně doplnil. Nenapadlo vás třeba, že právě proto jsem sem přišla? Abych právě tohoto docílila? Od zkušených, jistě i poučených z vlastních chyb. Mohla komunikovat, poděkovat a do budoucna se zařadit mezi chovatele, kteří novému také ráda poradím. ( Vaše zpráva,je opět bohužel pro mě bezcenná, ale tak snad alespoň vám to přináší dobrý pocit) Nevím jak vy, ale já se nenarodila dokonalá, všeznalá a tak, když něco nevím, přiznám si to a dle nejlepšího vědomí a svědomí vyhledám pomoc, radu.Kdyby vás napadly jakékoliv konkrétní kroky k nápravě mých chyb, neváhejte mě prosím kontaktovat. ( Jen bych asi měla doplnit pár informací, aby jste vůbec mohl nějak posoudit jejich přísun krmiva, případně dalších věcí které děláme,o čemž nevíte,tak asi nemůžete posoudit,hm?)V opačném případě, nemusíte plýtvat svým časem a věnovat se někomu jinému. Děkuji
Dobrý den přeji. Mám prosbičku, je tady prosím někdo, kdo má doma klec případně voliéru, doma v bytě? kterou by byl ochoten celou vyfotit a přiložit tady foto? To co nacházím no googlu/ Facebooku jsou přesně to co už i z mého( amatérského) pohledu na první pohled nevhodné. Teorii chápu 😬,ale chtěla jsem se podívat pro inspiraci,na umístění, vnitřní rozvržení/ atd..a nemohu najít nic co by bylo pro dvě andulky, s klecí/voliérou v obývacím pokoji aby to nebyl lágr. Děkuji a přeji krásnou prosluněnou neděli všem.
Do obývacího pokoje doporučuji, jedině pěkně vyrobenou bednovou klec. Snadná udržba, nebudete mít nepořádek kolem klece . Když je manžel trochu zručný, tak ji vyrobí. Škoda , že už nemám foto. Můžete si ji udělat podle svých rozměrů a představ , aby ladila i s nábytkem.
doporučuji min rozměr 120cm délka, 50 cm šířka a 50 cm výška - čím delší tím lepší 😉
V tom už mohou celkem dobře vegetovat, když nejsou puštěné na prolet (pod dohledem). Přírodní bidla (2nahoře, 1 dole) o různém průměru cca 10cm od stěn - mají cca 1m na prolet. Nezaplňovat blbinama “na hraní” - jak je často vidět u petkařů, že se tam pak ptáci ani “nehnou” a jen prolézají.
Úžasný…děkuji. Včera, jsme zase konečně udělali další krok a dostali se stádia že zobali přímo s rukou v kleci,..a bylo snažil se sebrat odvahu na prst.. trpělivě vyčkávám,ať je to na nich..ona jen zobala z prstu ale on už měl snahu nakrocit a věřím že v nejbližších dnech jsme na prste…takže svoboda se blíží…nebo nemám na nic čekat? A až budeme doma sami..alespon na poprvé…připravit “ strom” místa kde najde vhodné bidlo na odpočinek, zábavu..a klidně začít, s tím že nejpozději při stmívání se dokáží vrátit?
Pořádně vše prohlédnu s co nejdříve vyřešíme…děkuju všem..moc 🤗 mám radost, plán čeho se držet a poslala bych foto celku aktuálně ale obávám se že bych ohrozila něčí životy,jak by se jim dokázal zvednout tlak.. každopádně ta část, ta zeď kde teď jsou má 110 cm ale napadá mě trošku jinak uspořádat okolí a místa by bylo dost na “skříň” s dokonale padnoucí klecí .
Tak to jste to krásně doplnil. Nenapadlo vás třeba, že právě proto jsem sem přišla? Abych právě tohoto docílila? Od zkušených, jistě i poučených z vlastních chyb. Mohla komunikovat, poděkovat a do budoucna se zařadit mezi chovatele, kteří novému také ráda poradím. ( Vaše zpráva,je opět bohužel pro mě bezcenná, ale tak snad alespoň vám to přináší dobrý pocit) Nevím jak vy, ale já se nenarodila dokonalá, všeznalá a tak, když něco nevím, přiznám si to a dle nejlepšího vědomí a svědomí vyhledám pomoc, radu.Kdyby vás napadly jakékoliv konkrétní kroky k nápravě mých chyb, neváhejte mě prosím kontaktovat. ( Jen bych asi měla doplnit pár informací, aby jste vůbec mohl nějak posoudit jejich přísun krmiva, případně dalších věcí které děláme,o čemž nevíte,tak asi nemůžete posoudit,hm?)V opačném případě, nemusíte plýtvat svým časem a věnovat se někomu jinému. Děkuji
Hezký den všem 😉
Moje zpráva je pro Vás bohužel bezcenná co dodat , no zkuste aspoň tu ominovou klec dát na lezato aby ti vaší papousci nemuseli lítat jako vrtulník, moc jsem se zasmál vašem názoru že by jste chtěla do budoucna tady radit , no nechce to nic moc 40cet let chovu papousku zkušenosti , jo vybrala mě kuna ,byl jsem několikrat vykraden, a vždycky jsem se zvedl . Ještě jedna rada , žádná elektronická ochrana voliér Vám nenahradí špičkového hlídače voliér a to je psík .ok.?
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.02.2025, 18:54:07
Proč bych za 40 let , možná dřív nemohla radit? Vy jste také do teď držel jazyk za zuby a nikomu nepomohl? Pokud všem radíte jako mě, asi ne,hm? Děkuji teda za vaše cenné informace. Ale asi je naše frekvence nastavená špatně a styl jakým své rady podáváte nejsou čitelné. Až na tu poslední s hlídačem voliér. Jestli jste ovšem takhle přívětivý i ve svém okolí. Možná to někdo udělal, už jen kvůli tomu. Být vámi, zamyslím se nad tím..to je moje rada pro vás. A myšlená opravdu v dobrém. Snad zrovna nebude narušený signál na příjmu a pochopíte co tím myslím. Ať se daří