Můžu se zeptat, jestli máte nějaké info, jak tedy s potkany “bojuje”…protože pokud jsou potkani na tomto místě velký problém, tak je asi nutno stavy potkanů nějak regulovat…
Tak už Vám môžem odpovedať, lebo sme tam teraz boli, pýtala som sa ho, tak priznal, že do maštale, kde sú búdky, otravu nedáva, ale inde áno. Takže úplne otravu nevylúčil. Má aj kríženého NO a ten vraj je veľký lovec potkanov. Uvidíme, ako to bude s plamienkami ďalší rok.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 26.10.2025, 10:52:59
Neviem názov v českom jazyku. Na tom družstve chovajú kravy, vravel, že majú veľa potkanov, preto dával jed. My sme mu nijako nezakazovali jed používať, nemáme na to právo a chápeme, že potkany sú veľký problém, sám sa rozhodol prestať jed používať. On je taký milovník prírody, urobil jazero v areáli družstva na jeho okraji, teraz je tam plno divo žijúcich vodných vtákov.
Zasa otváram túto tému. Sledujem rôzne skupiny na FB, kde píšu majitelia pastierskych plemien a zaujalo ma, že v skupine Slovenský čuvač dosť veľa majiteľov spomenulo, že ich pes sa bojí búrky, ohňostrojov. Ako sú na tom vaši psy?
Ak sa môžem zapojiť do debaty o otravách, dávame na poľnohospodárske družstvá búdky pre plamienky (Tyto alba), lebo klesá ich populácia na Slovensku, tak aby sme im vytvorili podmienky na hniezdenie. Tie búdky sa chodia pravidelne kontrolovať a toto leto sa stalo, že na jednom družstve zahniezdili plamienky, boli mladé, mali sme veľkú radosť, pri ďalšej kontrole sme našli uhynuté mladé v búdke a dospelú uhynutú plamienku neďaleko búdky na povale. Boli otrávené, keďže ako predtým sa tu písalo, otrávený hlodavec nezahynie hneď, ale ešte sa dokáže pohybovať, len oveľa pomalšie, čím je ľahšou korisťou pre dravca. Takže dospelý ulovil takých otrávených hlodavcov, nakŕmil mladé a sám seba. Hovorili sme potom s majiteľom, čo sa stalo, bol z toho zhrozený, lebo sa tešil, že tam má plamienky, prisľúbil, že už nebude dávať jed.
Jasně, na záoad Ukrajiny žádný rakety nelítají, to jsou jen výmysly. 🙂
A na Donbase jediný kdo střílel cíleně na civilisty a bral si je jako lidské štíty, ostatně stejně jako teď, byli ruští separatisté a to nebyli žádní nespokojení civilisti, ale lidi od ruské armády, od FSB, Čečenci Kadyrovci a podobná verbež.
Můžete si to dostudovat, zdroje jsou, ostatně i přimo od Rusů.
V jej knihe m zaujalo to, že keď chcela študovať, vlastná rodina ju nepodporila, nechápala, hovorii jej, že chce byť ako bieli a tiež to, že tam to funguje tak, mám peniaze, hostím všetkých, nič sa neodkladá na horšie časy. Preto by sa možno malo uvažovať nad zmenou výplat, nie raz mesačne, ale ako v Anglicku, raz týždenne, možno by sa tak nezadlžovali.
Ohľadom neprispôsobivých, lebo to nie sú len Rómovia, aj keď tých je najviac, ale fakt nemožno všetkých Rómov hádzať do jedného vreca, tie problémy sú dlhodobé a niekedy sa zdá, že neriešiteľné.
Hlavný problém: projekty sa robia väčšinou od stola, v teplej kancelárii ľuďmi, ktorí majú teoretické vedomosti a málokedy sa berú do úvahy názory ľudí, ktorí v tom prostredí žijú. Tak vznikajú rôzne združenia, ktoré sa snažia pomáhať.
Toto video, čo ste dali, som videla, to od Acher nie - musím pozrieť. Sú úžasní v tom, ako pokojne to robia. Páčilo by sa mi, keby to vedeli spojiť: takého kľudasa napríklad s borderkou - to by bol tanec! Ešte sú krásne videá dogdancing s čivavami od Vandy Gregorovej.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 08.01.2025, 20:41:30
Nádhera, videla som aj dogdancing s novofundlandom na YouTube už dávnejšie, tiež sa mi to páčilo, rozdielne oproti tým “duracellkám”, s ktorými sa väčšinou cvičí.