Musím říci,že jsem tedy s žádným psem kvůli hárání fen žádné velké problémy neměla.Ano,že 1-2 dny nechtěli žrát když se hárala fena doma,to ano,ale to zase nijak neřeším.Chceš,necheš,hubený žádný z nich nebyl,ale že by otěžovali ostatní to ne.Bylo jedno jestli to byl krycí pes,co kryl nebo pes,co nikdy nekryl.Ale já asi v tomhle psy dost cepuju.Nenechávám olizovat čůránky,vyžaduju poslušnost,ale zase se nevyhýbám kontaktu s háravou fenou,kde psa učím se ovládat.Zrovna před asi 14 dny jsme byli s Alanem na procházce a přiřítila se k nám nejmladší fena bordery sousedky.Koukala jsem,kde je panička s ostatními.Byla hodně vzadu,jednu fenu na vodítku a volala,že se ji hárá.Volám,mě to nevadí.Psa jsem nechala s fenou pozdravit a odvolala jsem ho a už mu víc nedovolila fenu nějak otravovat.Zpočátku to byl opruz,neustálé povelování,ale ke konci procházky už si hrál se zbývajíci fenami a háravku neřešil.Doma naprosto vklidu,nekńučel,žral normálně.Druhý den jsme šli okolo,běžel feny k plotu pozdravit a ikdyž se tam háravka u plotu nastavovala,pes nijak nevyšiloval.Zavolala jsem na něj a šel dál.
Tak doufám,že se do zimy stihnou vykrmit na přezimující váhu.Dnes jsme jim jeli koupit konzervy a paní v krmivech z toho měla ohromnou srandu, když jsem řekla,že potřebuji plato konzerv pro ježky.
Umělý odchov takto malých králíčků je velice obtížný a většinou neúspěšný. Mléko králice je hodně tučné a těžko se nahrazuje. Dává se mléko pro koťata,kozí má málo tuku.Samice kojí většinou jen jednou denně,ale náhražkou je třeba krmit častěji,masírovat bříška. Samice při kojení nechá v hnízdě pár bobků které mláďata okusují a tím se jim vytváří mikroflóra zažívání.Lepší je dát mláďata k jiné samici,ale nám jednou odchovala králíčata i kočka se svými koťaty.Známá odchovávala uměle 12ti denní mladé,zůstala polovina a teď naposledy známý dětí týdenní a nepřežilo ani jedno.
Za mě je lepší samici třeba i vytrhat chlupy,udělat hnízdo,mladé tam uložit a nechat ji hlavně v klidu.Většina se druhý den už o mladé postará.Dát ji dostatek vody a podestýlky na udělání hnízda.
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 28.08.2024, 14:13:44
Bydlíme na kraji vesnice a takřka všechny kočky, co u nás byly, jsou nalezenci které někdo vyhodil.Když u nás zůstala koťata,která tu porodila a odchovala nějaká divoká kočka,tak jsem je dobu lákala na maso a ochočovala aby se nechaly hladit a mohli jsme je dát vykastrovat.Momentálně máme 5 nalezených kastrovaných kocourů.ale mívali jsme jich i jedenáct.A v tom to asi bude.My je adoptujeme krmíme,necháme kastrovat. Léta jsme měli Wyandotky zdrobnělé bílé kolumbijské a ani ty nám kočky nelovily.
Venčíme jen v našem okolí,ale podělím se o dnešní krásný zážitek.Už jsem zde psala několikrát,že nám tu zimuje několik ježků,že se chodí přikrmovat kočkám na granule a maso.Kočky mají sice kŕmení ve výšce,ale přesto necháváme část i na zemi.A dnes na večer otevřu do přípravny ve chlívě a tam u kočičí misky 6 malých ježků.Nádhera.Tak na zimu musíme kromě 5 kocourů ještě vykrmit 6 ježků aby vyrostli a přezimovali.Pokud se mně to povede,zkusím je vyfotit.Nejspíše se v té přípravce narodili.Je tam velká bedna na nízkých nohách kam se dávala kvočna s malými kuřaty po vylíhnutí a ježci sídlí pod ní.
Odpověď na příspěvek uživatele Ali z 27.08.2024, 15:33:34
Měli jsme koček za ta léta přes 100 se slepicemi a další drůbeží ,nelovili ani kuřata pod kvočnou,natož dospělé slepice. A to největší kocour měl přes 6kg.
Může to být kuna,psík,norek,ale i liška,která učí lovit mladé.Před pár lety známému,dokonce ve městě,vlezla liška s liščaty na zahradu,mladý zakousali slepice něco sežrali,neodnesli nic.
Známý mají na dvoře pod ořešáky plastové zatravńovací dlaždice a zasetou trávu pro stinná místa.Jelikož tam jezdí auty mají podklad pod dlažbou upravený,zpevněný a taky tam mají závlahu.Syn má také plastové zatravńováky,ale jen položené na hlíně zasypané a oseté.Kde se více chodí tak se trochu zašlapaly,ale ničemu to nevadí.Také zalévá.Vzrostlé ořešáky moc nepropouští vodu a také ji hodně vypijí.Takže trávu zalívat.Nám pod ořešáky na dvoře roste takový různý plevel.Plazivý jetel,pampelišky,bršlice apod.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 25.08.2024, 13:18:49
Také jsme týden vozili vnoučata 6a 9 let na příměstský tábor ke koním.Na koni seděli max na pouti a byli nadšení.Koně čistili,krmili,kydali ,vodili do výběhu,jezdili s doprovodem na ponících do lesa,vozili se v zápřahu.Koníci hodní,nechali se mazlit.Pokud vím je u nich možno si zaplatit jízdu krokem po okolí v doprovodu i s vedením koně.Děti byly unavené po celodenním pobytu venku,ale nestěžovaly si,že by je něco bolelo
Kmín v kysaném zlí projde kvašením,ale kmín se dá použít i neupravený.Třeba při pálení žáhy lze rozkousat kmín.Fenykl,co vím o jeho léčivých účincích,tak se všude doporučuje jako čaj.Rozdrcený na prášek a rozmíchaný v mléce,nejčastěji se doporučuje podrtit,zalít vařící vodou a nechat 10 min.vyluhovat.A ještě co si pamatuji je,že se dělá tinktura z čerstvé natě,která se používá do žaludečních směsí.Ale jestli by bylo vhodné podávat nať králíkům to nevím.Zkoušet to nebudu.Vystačím si s černobylem,vrbou,smrkem,borovicí,ořechovými,ostružinovými,malinovými listy.Tedy s tím,co mně roste u domu.
Hezký den! Poradíte mi plemeno, které splní tyto moje podmínky:
-mělo by být většího vzrůstu, ale dejme tomu do 30 kg.
-lehko ovladatelné pánem a chápající.
-ne prosím lovecké plemeno, máme ještě jiná zvířata která musí přežít.
-aktivní, vhodné na procházky a výlety, ale zase ne hyperaktivní
-přes den by byl na zahradě, přes noc s námi doma.
Děkuji za tipy! Markéta
Nevím,jestli by tedy čuvač splnil vaše požadavky. Váha do 30 kg,to nemá ani fena,lehko ovladatelný,to to také ne.Aktivní,procházky ano,ale vyžaduje důslednou,výchovu a majitele s přirozenou autoritou.Domácích zvířat si většinou nevšímá.Některé štěně se to ani nemusí nijak učit,jiné to musíte od malička důsledně naučit,že si jich nemá všímat.To samé lovecké sklony. Štěně je třeba od počátku důsledně a spravedlivě učit co smí a co ne,navázat ho na sebe. Pak rád a ochotně spolupracuje. Proto je třeba se štěněti hodně věnovat,jinak z něho vyroste pes na člověku nezávislý. Velmi hezký článek o čuvačích byl v časopise Pes přítel člověka 3/24.Až budu doma mohu ho ofotit a dát ho sem.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 11.08.2024, 18:00:31
To je prostě vyrovnaný briard.Proč bude vyvádět a unavovat se zbytečně.Mně takhle reagovali všichni čuvači i berňáci.Když jsem pak kamarádovi cvičila NO,který se mohl zbláznit,že jsem ho měla co držet,tak zlatí mí psi.Jelikož kdyby takhle vyváděli,tak jsem těch jejich +- 50kg asi neudržela.Nebojte,pokud by šlo do tuhého,tak by určitě zakročil.Nám to vyzkoušeno a často takovýto pes zakročí lépe než ten,co na cvičáku šílí po rukávu.
Doron,nic si z toho nedělejte.Briard je úplně jiný pes než malina a musí se to s ním umět.A vy to děláte dobře.Briard na svým pánovi visí a pořebuje být s ním.Když jsem kdysi dávno přišla na cvičák s prvním čuvačem,byl tam taky exot.Na obranách si lehnul zády k figurantovi a koukal na mě,co tam ten šašek dělá.Když se ho snažil vyprovokovat,tak zavrčel,ohnal se po něm a víc nic.Figurant říkal,co je to za blba a z legrace mě chtěl chytit zezadu okolo krku.No jen napřáhl ruku pes vylít a srazil ho k zemi,stál nad ním a vrčel,nekousl,neměl proč.Zneškodnil ho.Zírali všichni i já.Naštěstí jsme měli výborného výcvikáře .Psovi to sice trvalo déle,ale nakonec složil i dvě zkoušky z výkonu.A když jsem začala chodit s berńáky? To jsme vymýšleli ještě více a i oni se to naučili.Ten druhý měl ZVV2,účastnila jsem se s nimi řady závodů a ukázek výcviku i na řadě mezinárodních výstav.Ani jeden ze psů z figuranta nevyšiloval,neškrtil se na vodítku,nejančili jako ovčáci,jen sledovali a vyrazili až když to mělo pro ně smysl.Takže nezoufejte,když ho to baví,on to zvládne,ale s klidem a rozvahou briarda.Přece se nebude namáhat zbytečně,když je figurant mimo jeho dosah.