Jak to tedy je s chovem čistokrevných nutriií.Přímo od chovatele.Chovatelé čistokrevných nutrií,standardní,moravská,přeštická,jsou evidováni ve Spolku chovatelů nutrií Přibyslav,který zastřešuje Vysoká škola zemědělská Brno,patří pod genové zdroje.
Chovatelé i nutrie musí být registrování.Nutrie se musí sledovat zdravotně,vážit,evidovat prodej,úhyn,porážku.
Oči mladých králíků se otevírají asi desátý den života. Jsou-li zjištěna slepení očních víček v tomto nebo pozdějším období tak, že se oči nemohou správně otevřít, vzniká mléčné zakalení rohovky, které může skončit až slepotou. Nejedná se zde (jak se špatně traduje) o záležitost dědičnou, nýbrž o bakteriální infekci oční spojivky a nakonec taky oční rohovky. Původci zánětů jsou v některých chovech přítomni v hojném počtu, což znamená, že se jedná vesměs o problém zoohygienický. Přenášeni bývají z matek, nositelek těchto zárodků, a zároveň prostřednictvím špatné dezinfekce budníků, ve kterých dochází ke kondenzaci vody. V tomto vlhkém prostředí pak snadno dojde k přemnožení choroboplodných zárodků. Ošetření v pravý čas antibiotickými očními kapkami nebo mastmi několikrát za den, a to po předešlém vyčištění stroupků a hnisu, vede k úplnému vyléčení.
Ona LŽ má zkreslené i ty dotace.Jen jeden příklad vedle nás je louka a seká ji a suší místní zemědělec.Začali mu přes ní jezdit do druhé vesnice ,vyjezdili cestu a už mu přišlo,že má menší výměru a že mu dotace vezmou.Dnes dronem vyfotí přeměří,vidí co tam je a není,vůbec to není jednoduché.Nevím,co LŽ dělá,ale o tomhle moc neví.
Nechtěla jsem se k tomuto vyjadřovat,zemědělce chápu,znám jejich problémy.Ale pro ty kritizovače,umíte si představit,že se nebudou pole obdělávat,sekat louky,chovat zvířata,odkud a jaká kvalita se bude dovážet,za jakou cenu,umí si někdo z vás,kdo třeba i něco pěstuje pro svoji potřebu,představit,že by živil vesnici,město,kde žije?Pole zastavíme domy,sklady,silnicemi a co dál..Možná to chce vidět dál než na špičku svého nosu.
Králíčatům je dobré oči okolo 12ti dnů zkontrolovat,někdy se stane,že se některé špatně rozlepuje,ale stačí oko navlhčit a opatrně otevřít.Pokud se vám to stává často mohou to být i nevyhovující podmínky chovu.
Je zakázán chov nutrie říční.Čistokrevné ,registrované nutrie se chovat mohou,jelikož jsou zažazeny mezi hospodářská zvířata.Těžko by mohli mít chovatelé klubovou výstavu nutrií, když by byl jejich chov zakázán,když každou výstavu musí povolit SVS
Od konce ledna 2019 začal platit rovněž zákon upravující chov invazních druhů živočichů, ohrožujících naši krajinu. Právě do této skupiny byla zařazena i nutrie, která nakonec ze všeho vyšla vítězně. Nutrie v chovech patří mezi hospodářská zvířata, zákaz chovu se týká pouze volně žijících nutrií.
U německého strakáče se také rodí kominíci,používají se i dál do chovu,a mlynáři,kteří jsou z chovu vyřazováni.Mívají genetické vady a brzy i uhynou.Je to stejné jako u českého strakáče.
Ono ta délka života bude i podmíněna geneticky.Mám třeba teď mladé u 6ti leté samice po 7mi letém samcovi.U koz mám puštěného 9ti letého samce,je už sice pohublý,ale letos po něm mám dvoje mladý a ještě jednu samici březí.Když pominu jedince které jsem vyřadila,že se mně nehodili do chovu,tak se vyskytli i takový kteří uhynuli v 5,6 letech a nebylo to ani krmením ani nějakým onemocněním,prostě jeden v pohodě a druhý natažený a i jsem vysledovala,že jsou prostě linie které vydrží ve zdraví a vitalitě do vysokého věku a u jiných je ten brzký odchod a nebo i vyřazení z chovu častější.