Zdravím všechny. Už pár týdnů vypouštím holuby z voliéry. Zatím si dravci nic neodnesli. Ztráty ale mám. První nakroužkované holoubě při vylétávání spadlo na zem a “místní” pán jej ukloval, takže ztráta 2 kusy. Jinak to je v rozpětí třetí hnízdo až dva páry ještě ani nenasedly.
Ať se daří v Podhradí a kohout ať se zaměří na své družky….
Jen stručně shrnu, co jsem popsal v článku: https://www.chovzvirat.cz/clanek/1133-zdravi-a-zoohygiena-v-chovu-holubu/. Co nejméně zasahovat do imunity farmaky. Imunita, je jediná, která dokáže úspěšně bojovat i s viry. To platí nejen u holubů, ale i třeba u člověka. Mám odzkoušeno(letitě) nejen u holubů, ale i hrabvé drůbeže, že vyřazování slabších jedinců po několik generací se projeví zlepšenou vitalotou a užitkovostí v celém hejnu. Je to sice na více let “zábava”, ale výsledek stojí za to. Ta selekce nesmí zahrnovat žádné výjimky a pardóny.
To je ale škoda. Zrovna na ni mi záleží. Je nejhezčí jak už to tak bývá 😔 myslíte že se to nezlepší?
Ono zákon schválnosti funguje i při holubaření. Nevím, jaké plemeno chováte, ale mateřský pud u holubice je velmi důležitý. Nikdo vám nezabrání nechat znovu nasedávat, ale musíte počítat spíše s tím, že vyřazení na konci “pokusů” holubici nemine. Nicméně z podsazených vajec můžou někteří potomci podědit toto negativum. Každý chovatel by si měl vyzkoušet a pak se rozhodnout sám, co je pro něho prioritou. Např. já mám prioritu v přirozeném zdraví a ostražitost pro přežití při volném chovu. Až pak mne zajímá standard. Rozhodně jedinci, kteří se blíží standardu se mi rovněž líbí.
Blíží se “Čarodejnice”-Filipojakubská noc, nebo chcete-li, Valpružina noc. prostě neklamný silný signál jara. A opravdu. Dnes jsem prvně uviděl u nás vlašťovky a dá se říci, že moje teritórium si “obsadil" pár poštolek. Nevím, kde budou hnízdit, ale denně je vidím kroužit na domem, či poblíž. Zatím super., nevidím ostatní dravce. Ale 9.4. tu ještě hlídkovali krahujci a ztratilo se jedno vylétlé holoubě. Hnízdění slušně pokračuje a jeden pár dnes nasedl na 3 hnízdo. Obě předchozí hnízdění bylo po 2 holoubatech. Proti předešlým létům je to u mne určitý pokrok, ale nesmím to zakřiknout. Třeba sem někdo přidá, jak se mu letos s chovem daří, aby se i další ”pokochali" a poučili.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladis z 13.04.2025, 20:24:27
Zatím nikdo neodpověděl, tak se pokusím o několik postřehů. Domnívám se, že velká část chovatelů holubů a to i poštovních, má zařízení z dřevotřísky v kombinací s masivem a plastovými rošty do budníků. Důvodem je cenová dostupnost. Jak dříve, tak nyní si mnozí chovatelů vyráběli a vyrábí jak budníky, tak sedačky vlastníma rukama a ti movitější si nechají z masivu vyrobit řemeslným způsobem u truhláře (stolaře). Vřele doporučuji a to nejen pro začínající chovatele poštovních holubů, navštívit více úspěšných chovatelů, zkonzultovat jejcich zkušenosti se stávajícm holubníkem a jeho vybavení a tak si “vymyslet” vlastní chovatelské zařízení. Při návštěvách hovorech navíc získáte i chovatelské postřehy a navážete kolegiální vztahy pro budoucnost. Ať se vám zdaří váš záměr a při chovu zažijete neskutečný relax.
Raspic opět obohatil dizkusi krásnými fotkami z chovné sezony a svým pestrým krmivem. Co vše je v tom zeleném? Již PH trénují a snad si dravci vezmu vždy “dovolenou” pokud budete trénovat kolem holubníku. Držím palce….
Chov holubů na volno je dnes zcela jiná disciplína, než šlechtění holubů(okrasných) ve voliérách pro výstavní účely. Proto tleskám každému, kdo chová na volno. Krásní MP na fotkách… U mne opět jedna změna. Z vajec se mi ztratila tříletá holubice. V chovné sezóně se u mne ztáceli (zatím) výhradně samci a některá vylétlá holoubata. Ale vše je jednou prvně. Musím doufat, že ztráty budou nahrazeny odchovem a já se budu moci trochu kochat volně se pohybujícími čejkami. I když jde většinou “jen” o jedince s vekými vadami, ale s “vyzkoušenou” ostražitostí. Ať se všem holubářům daří, aby radost byla denním meny.
Úplně jiná úroveň holubářství nehtů nás. Zajímavé jak jsme v tomto odvětví zaostalí. Přitom v chovu papoušků patříme ke špičce.
Chovatelů PH u nás stále ubývá, ale rozhodně kvalita tu stále je. Na videu je jakási “koupačka” v nějaké velké testovací stanici. I u nás jsou testovačky a to i na Slovensku atd. Např. výsledky z poslední středoevropské výstavy https://www.postovniholub.cz/ Středoevropská výstava Maďarsko. A ani na olypiádách nehrají naši chovatelé PH poslední housle. Bohužel, ve kategorii sport jde o koeficienty a ty se odvíjí od nasazených počtu holubů. Takže, umístěný holub třeba umístěný ve 2% má při nižším počtu vypuštěných holubů vyšší koeficient. Samostatnou kapitolou jsou dlouhé tratě přes noc. Ano, tam současné chovatelství PH u nás nemůže konkurovat.
Pochlubte se jaké přípravky používáte před sezonou jako preventivní léčbu, včetně dávek a doby podávání jednotlivých léků.. Používáte po každé léčebné kůře probiotika nebo je dáváte až po skončení kompletního přeléčení.? Co se právě vám osvědčilo a co naopak nedoporučujete. Myslím, že takováto témata by měla každého holubáře zajímat. Uveďte vaše vlastní zkušenosti. Samozřejmě pokud je máte !!!! Děkuji předem za všechny kteří se z vašich příspěvku poučí.
Svůj názor a praxi jsem uvedl v článku "Zdraví a zoohygiena v chovu holubů"na tomto diskuzním fóru. Podávání léčiv tkzv. preventivně, bez stanovení diagnózy, rozhodně nedoporučuji. Každý by si měl zamyslet, proč mu lékař nepředepisuje nějaká léčiva preventivně, ale až po stanovení diagnózy….Podávání farmak oslabuje přirozenou imunitu, která jediná se umí vypořádat především s viry. Proti bakteriím máme celou škálu účinných preparátů, ale opět jen podle diagnózy. Proti mutujícím virům je ochrana farmaky prakticky nemožná….
“Holubi, i když jsou otevření od nevidím do nevidím, si pečlivě vybírají čas proletu a rychle se vracejí do bezpečí holubníka”
Pekni mladosi, myslite ze si holubi dokazi vybrat cas na prolet kdy nepoleti dravec ?
To nevím, podle čeho se řídí jejch krátké prolety, ale celkem nepravidelně a v 99% v odpoledních hodinách. Jinak na trávník se nazobat, či přinést větvičku na hnízdo, je jiná. Do hlavy “jim nevidím”. Snažím se nespekulovat a jen popisovat svá pozorování, případně zkušenosti a to zejména pro ty, kteří třeba uvažují o chovu holubů pro radost z volného proletu. Třeba má někdo jiné poznatky. Třeba vy. Pak sem s nimi.
Od návštěvy krahujčí samice na plotě u kurníku uběhl slušný časový úsek a trochu se změnilo i chování vrabců i holubů. Vrabci nalétají na krmivo u slepic v menším počtu a snaží se rychle opět schovat do keřů. Holubi, i když jsou otevření od nevidím do nevidím, si pečlivě vybírají čas proletu a rychle se vracejí do bezpečí holubníka. První holoubátka již povyrostla a jejich rodiče se připravují na další hnízdo. Další dva páry sedí a dva páry mají postavena hnízda a holubi nahánějí holubice. Jedno negativum. dne 26.2. ztráta černého pozdního holouběte, dovezeného od Č. Lípy…. Po ránu nenakrmená holoubátka v příloze
Nemohu přijít na to, co mi způsobuje úhyn u holoubat do 1 měsíce věku. Holoubě stále žere stává se takové apatické vůči vnějším podnětům, natahuje nohy jakoby dozadu a vole má na zemi a do 12 hodin uhyne. Podezření na trichomonázu nemám.
Rozhodně přes internet nezjistíte diagnozu, ale jen nějaké domněnky. Spojte se s nějakým MVDr. a nechte jej provést potřebná vyšetření, aby byla diagnoza a pak může teprve následovat opatření a případně i léčba. Obecně. Podezřele se chovající jedinci (apatyje, průjem…) izolovat, jako prevenci v šíření.
Téma likvidace či snížení městkých holubů je takový evrgrín. Přirovnal bych to k nekonečné starosti v domácnosti zbavit se pavouků. Obojí dovést do nuly asi úplně nejde. Ekonomická stránka (u holubů) je odvislá od rozhodnutí zadavatele a jeho možností zapojit do procesu dobrovolné odborníky z řad holubářů. Určitě se najdou “vykukové”, kteří vytvoří “penězovod” pro kamarády. Tak to prostě v dnešní společnosti funguje. Dovolím si tvrdit, že městské holubníky je dobrá myšlenka, která může velmi pomoci ke snížení stavů věžáků. Věžáci jdou za potravou. Někteří létají daloko do polí a těm hrozí pernatí predátoři a ti co “žebrají” na chodnících, se rádi “dostaví” k prostřenému stolu v městském holubníku. Zde se dá provádět odchyt pro potřeby krmení pro ZOO a sokolníky a odebírání oplozených vajec. Věřte, že jde na velmi malém prostoru vytvořit podmínky pro hnízdění třeba 50 párů. Stačí nadělat oděleníčka o straně krychle cca 25 cm, takže v jedom m2 mají možnost zahnízdit až 4 páry. Takže holubník o půdorysu 1,5x5m a výšce cca 2m poskytuje možnost zahnízdění minimálně 50 párům. Pernatí dravci si vyberou své a populace bude hodně slábnout. jen pro příklad. V naší obci se podařilo dravcům zlikvidovat přes zimu cca 150 holubů, kteří měli holubník a byli i krmeni. Každá myšlenka může být různě rozpracována s určitým záměrem. Vis třeba atomová energie. Může zabíjet, ale i sloužit při výrobě el. energie.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 22.02.2025, 21:06:02
Možná někdo zná řeč v níž je video a přeloží. Já bych spíše řekl, že holub (samec) útočí na konkurenta, také samce. Po světě je celá řada různých zábav (sportů) s holuby. Třeba u nás se pulclikáři snažili zlákat cizí jedince a pak se v hospodě vyměňovalo za velký a pivo…Nejznámějším holubím sporetm jsou závody PH, soutěže akrobatů a soutěže tipplerů u nás, ale i v Evropě a některých dalších světadílech.
I u mne se začíná hlásit o slovo letošní generace holubů. Krkonoše se Sněžkou budou ještě dlouho ochlazovat naše podhůří, ale v pondělí 17.2. se vyklubala prní holoubátka. Dva páry mají postavená hnízda a ještě jeden kus se projevuje, jako 1,0. Tak uvidíme. Jinak v České Skalici je tuto sobotu (22.2.) tradiční prodejní výstava.