Rád bych dnes uzavřel za sebe téma volného chovu holubů v dnešní době. Toto vlákno jsem založil, nejen pro sebe, ale pro všechny kteří holubaří s volným proletem holubů, ale i pro ty, kteří o holubaření třeba uvažují. Jsem rád, že se mnozí podělili o své zkušenosti a někteří se třeba i dotázali. Pokud se podívám do zpětného zrdcádka, musím přiznat, že pro mne holubaření je vztahem k přírodě, holubům, jejich životním projevům, zdrojem pozoování, analýzování a korekcí cesty k vytčenému cíli. Myslím, že jsem zde popsal vše potřebné a mám za to, že v dalších létech bych se jen opakoval. Nicméně, pokud narazím na něco zcela nového, rád se podělím. Když bych měl shrnout své zkušenosti s českými čejkami a jejich volném chovu, musím jmenovat následující body.
1) Je důležité si připravit holubník, který bude vyhovovat chovanému plemeni a zařízení, kde chovatel může dobře pozorovat a má co nejlehčí lehčí práci s úklidem.
2) Malá předvoliéra je výborná pro dobré možnosti osazenstva sledovat"cvrkot" v okolní přírodě, kte probíhačky dovolují nenuceně uzavřít chov a celkem slušně chrání proti kočkám(alespň u mne).
3) Částečné krmení rozhozem po zahradě a navazující polaření je tou nejlepší “medicínou” v chovu. Všechna farmaka mají vedlejší účinky a to spolu s vytvářením podmínek co nejbližších přírodě, která si u mne poradila i se stavem 1,6 na začátku chovné sezóny.
4) Základem krmení pro holuby je u mne ječmen, terý velmi střídmě doplňuji, dle potřeby, jinými zrninami.
5) U mne platí, že jsem začínal chov holuby z volného chovu a tak jej doplňoval. Ale i tak se jejich ztráty pohybovaly kolem 50%. …Bylo napsáno, více očí více vidí. Ano a doplňuji vlastních odchovů. Od loňského podzimu jsem ztratil 3 kusy a to ročníku 25. Z voliéry jsem donesl jednoho holoubka a ten se nechtěl rozmnožovat a při vypuštění se ztratil. Bylo popsáno na tomto vlákně. Lepší zkušenost udělal JiraP s černámi pštrosy.
Na závěr bych rád popřál všech holubářům úspěšnou sezónu s dosažením cílů, které si vytkli. Sám se pak těším na specálku čejek začátkem prosince, abych “dostal do oka” současný standard a setkal se s chvateli.