Hifi07.02.2008, 16:02:26xxx.xxx.12.2Dobrý den všem. Mám ochočené senegalce 2,5 roku staré 1.1. a jsou spolu asi měsíc. Zatím se spolu celkem snášeli a byli klidní, ale včera jsem si při krmení všiml, že má sameček trochu poraněná křídla. Při dnešní kontrole jsem zjistil jak si to poranění asi způsobil: začne zničeho nic bláznivě lítat sem a tam a těma nárazama do pletiva se zraňuje. Potom chodí rychle po bydlech a napadá samici. Už jste se tímhle jevem někdo setkal? Předem děkuji za Vaše názory. Zdeněk
Hicks07.02.2008, 19:08:06xxx.xxx.183.35Nárazy do pletiva jsou zapříčiněny pravděpodobně leknutím, třeba se leknou něčeho v noci a naráží po tmě do pletiva a nebo i přes den. Co se týká napadání samice, tak je to zvláštní. Popište detaily? Kdyby chtěl, tak samici zabyje během 5 minut a vy píšete, že je máte měsíc. Sedí vedle sebe na bidlech, nebo jak se k sobě chovají?.
cone07.02.2008, 21:32:33xxx.xxx.176.221Od Michala je to dobrá otázka, bral jsem tvrzení o páru jako jistou věc. Samci když se rozkoukají, tak si můžou navzájem ublížit.Ještě pokládám za důležitý rozměr ubikace.A ještě pokud jsou ochočení, neměli by být moc lekaví. Cone
Hifi08.02.2008, 11:02:53xxx.xxx.12.2Tak pár je to určitě. Zatím si na sebe zvykají a sem tam si vzájemně probírají peří na hlavě, ale věšinou si mezi sebou zachovávají určitý odstup. To napadání samice není příliš agresivní, jen se po ní ožene a samice mu ustoupí. Asi bude samec přeci jen lekavější i když je ochočen, ale nevím čeho se leká, když samice zůstává v klidu. Klec je 85x90x55cm (š,v,h) velká. Ještě bych se chtěl zeptat - kolik tak času dáváte senegalcům při sestavování páru, za jak dlouho se projeví. Vím, že je to individuální, ale aspoň paušálně. Díky za vaše příspěvky a chovu zdar. Zdeněk
DAIEN08.02.2008, 11:16:04xxx.xxx.69.250Pro Zdeňka ten pár máš určen podle DNA nebo endoskopii?Taky jsem koupil pár samec o třetinu větší než samice tak jsem to pokládal za hotové,krmili se,chodili do budky a ejhle byli to dva samci:-(
cone08.02.2008, 12:53:20xxx.xxx.176.221U mně se ze 6kusů utvořily dva páry během asi měsíce. Ten dominantní sedl první a další cca 3 měsíce po nich. Zbylý "pár" si nepadl do oka a byli prodáni jednotlivě. Jednalo se o značně divoké odchytové ptáky. Cone
Hifi08.02.2008, 15:08:38xxx.xxx.12.2DNA, nebo endoskopii na ně nemám, ale pár to je. Mají typické znaky určení pohlaví. Možné vysvětlení podivného chování samce je jak jsem právě zjistil a i vyfotil je v tom, že začal navštěvovat budku, ale nevím-viz. foto. A to narážení do pletiva, bylo asi jenom nějaké leknutí jak psal Ondřej. Děkuji za Vaše komentáře. Zdeněk
cone (neregistrovaný)08.02.2008, 15:14:15xxx.xxx.176.221Pár to je jistě, v boudě samec se zobákem jako řepa, a na bidle jemná samička s typickým zbarvením podocasních krovek.Při sestavovaní páru trocu samec samici prohání. Cone