anonymní (neregistrovaný)12.08.2012, 10:37:10xxx.xxx.162.239Sbírám je po přejití prvních mrazíku a je znich skvělé víno pro papoušky je jich škoda.Je mnoho jiných plodů než trnky.Petr
anonymní (neregistrovaný)12.08.2012, 21:07:11xxx.xxx.74.6Šreku máte pravdu, až na to že tam sa hovorí slivkám - trnky. Je nanajvýš zaujímavé, že z trniek napálite slivovicu a nie trnkovicu. Na Slovensku sú slivky , slivy, durandie a divo rastúce trnky, ktoré sa zberajú až po prvom mraze a robí sa z nich víno.
Mona24113.08.2012, 11:13:46xxx.xxx.133.25Slivovicí se na Moravě rozumí všeobecně domácí alkohol z líhu a ovoce. Pak po ochutnání se znalci dohadují, z čeho je vlastně udělán, jestli opravdu ze slív (švestek), nebo z mirabelek, třešní, jablek, atd.
Pro zajímavost posílám odkaz na článek z wikipedie o švestkách :-)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Slivo%C5%88_%C5%A1vestka
cone (neregistrovaný)13.08.2012, 12:57:06xxx.xxx.67.3nějak si myslím že v pojmenovávání těchto produktů nastal zmatek, u nás na severní moravě to máme jednoduchý:
-slivovice jen a pouze ze švestek
-trnkovica z trnek
-hruškovice z hrušek
-jablkovice z jablek
jen tak na okraj - víte z čeho se vyrábí "terkelica"? :-) setkal jsem se s tím na východním slovensku
anonymní (neregistrovaný)13.08.2012, 15:52:53xxx.xxx.74.6Terkelovica sa vyrába z hroznových výliskov, ktoré sa zalejú vodou a pridá sa cukor, je to proste hnusoba !
anonymní (neregistrovaný)13.08.2012, 15:55:46xxx.xxx.74.6 U nás sa robí slivovica zo sliviek, belovica z bielych sliviek, hruškovica, jabĺčkovica a špecialit a - oskoruškovica z oskorúš. Viete čo sú oskoruše ?
anonymní (neregistrovaný)22.08.2012, 12:02:31xxx.xxx.128.186Jenom taký malý příspěvek pro Moniku.
Slivovice je na jižní Moravě jenom z trnek nebo z duranzi.
a pak je to jak to napsal kolega o příspěvek níže. Já vím ,že u vás na severní Moravě vypijete kdejakou slivovici.Jak píšete slivovice je vše co má + - 50% lihu. Měl jsem tu možnost tam prodávat.Ale neberte to osobně Moniko.
Šrek
Michal (neregistrovaný)22.08.2012, 23:00:18xxx.xxx.4.166Oskoruše jsou česky nějak hniličky ne? nebo tak něco :) U nás na jižní Moravě taky vše zkapalníme, ale i na ptáčky se ujde, ne teda kapalné, oni raději čerstvě utrhlé, přesný opak co já :D
Michal (neregistrovaný)22.08.2012, 23:02:58xxx.xxx.4.166A jinak ohledně původního dotazu, trnky dávám zralé, ale myslím že jim neublíží i zelené či nezralé, ulomila se mi doma větev s nezralými broskvemi, tak jsem je dal papouškům, a zlikvidovali to tak, že na zemi zůstali jen pecky a třísky, mám austrálii :)
cone (neregistrovaný)23.08.2012, 07:59:31xxx.xxx.67.3Oskeruše jsou jeden z mnoha druhů jeřábu - jeřáb oskeruše / slov.oskeruše domáca /.
smůla je že nide v mém okolí neroste, papouškům jinak hodně chutná, no ale já ji neměl příležitost ochutnat v tekuté podobě
šreku co to tvdíš o severní moravě? :-)
anonymní (neregistrovaný)24.08.2012, 13:47:55xxx.xxx.74.6Cone zdravím. Ak pôjdem v septembri do Přerova a Vy tam budete tiež, tak budete mať možnosť ochutnať ten liek z oskoruší.