Aktuálně: 2 767 inzerátů261 461 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Třetí víčko

lesnizinka
lesnizinka 29.07.2025, 12:22:07 xxx.xxx.20.126

No s těma mikroplastama jsem taky zvědavá…ale výsledku(rozuzlení) se já asi nedožiju(taky dobře) a tak nějak doufám, že když se to nerozkládá v přírodě, i náma to tak nějak profrčí, proplave bez násedků. Vím, někde se to třeba usadí(obava je v mozku, že áno) ale když se nerozkládají, možná ani tam to nakonec nebude tak vadit. 

Tak ona si dá rande s Fíkovnicí a ani jedna nepípne, že se srazí😏To jste ale byla v blbém čase…ani třešně, ani ořechy, či co ještě nabízela?😉

U nás dneska chladno, pod mrakem 19,5st. A sousedé řežou klády, teda asi dědeček jim řeže, má u toho Otíkovy sluchátka, asi si taky budu muset dát špunty, nebo mi za chvilku praskne hlava😏

Momentálně jsem ráda, že auta máme celkem nová a nemusíme, krom těch prohlídek, co se na ně zase musí🙄řešit nějaké servisy. 

Bobca
Bobca 29.07.2025, 12:42:18 xxx.xxx.20.192

tady sousedi řežou denně a nějaké špalky,čico,pila dlóóuho naříká..nebo trámy....a včera večer začli bouchat zase do čehosi před 8..oni začínají žít,až já ulehám…

Dneska jsem byla pilná.jsem to tu trochu poliskala😊..čekám zítra odpol.vládní návštěvu🤭..jestli to vyjde Sarah,tak se scuknem na náměstí,nebo ji vtáhnu k sobě…🙂Raduš hlásím..můžeš se přidat🙏

Buggyra
Buggyra 29.07.2025, 13:21:14 xxx.xxx.198.226

No ony se právě mikroplasty rozkládají. Jen teda ne na chemické komponenty, ale na stále menší a menší kousíčky toho plastu. Některé jsou právě tak malé, že mohou pronikat do jader buněk a skutečně narušovat DNA, a i kdyby ne, tak mohou narušovat funkci enzymů, bílkovin, a to samo o sobě ovlivňuje metabolismus DNA, takže potenciál pro raka na světě.

My jsme fakt dofrčeli jen do Brna, otočili se a zase jeli zpět, tak žádné plodiny. Čtyři hodiny tam a čtyři zpět, to moc času na nějaké zálety nevyšetříš, když se chce člověk ještě najíst a ta předávka motoru taky nebyla na pět minut (smlouvu jsem sepisovala ručně na kapotě, protože ji “nestihl” připravit…). Fikovnice nepípala asi proto, že já se nerada šířím o takových věcech, no stejně jsme toho moc probrat nestihly, tak moc není o čem…

Já bych taky ráda nová auta, jenže na to není a nebude, to je naprosto mimo realitu, a navíc já bych chtěla sice nová, ale blbá, a to už se teď vůbec nevyrábí, už ani v tom Rumunsku nebo Kazachstánu, vše je globalizované, takže už jen chytré vozy. 

Teď teda jen tak zaspekuluju mimo - nevím, jestli někdo s elektrikou tahá koně, dost by mě to překvapilo, protože aktuální dojezd prázdných aut s elektrikou třista kilometrů je trochu limitující, páč když za to hodím koně, tak je dojezd dvěstě, a to už se zhusta nechytám ve svém závodním okruhu, navíc čekat někde hodinu na nabíječce v nějakých hicech s koněm na korbě, tak to můžu dojet na ty závody rovnou na tom koni a vyjde to nastejno. Joo, kdyby na závodech na louce rozdávali dobíjecí kabely, to by byla jiná. Ale ani nejmodernější jezdecké areály v republice touhle službou zatím nevládnou… No samozřejmě nejsou všechna nová auta elektrická, to je jasné.

Otec má osm let staré auto oturbený litr, teď jsme dojeli do servisu, protože mu zasvitla v zatáčce kontrolka oleje. V servisu vytáhli měrku suchou jak cesta, dolili nakonec 2,5 litru oleje, vzhledem k tomu, že motor má obsah ten litr, tak hádám olejová náplň v tom autě v tu chvíli prostě nebyla (zas tak předimenzovaný ten olejový okruh nebude). Jakože žádná. To je trochu děsivé, protože otec s tím jezdí jen na ty předepsané prohlídky a údržbu sám žádnou nedělá, takže buď to tam na té poslední prohlídce nenalili (a otec s tím byl mezitím v Bratislavě) a nebo to to auto sežralo (nevím, co by bylo horší). Servisák suše otci oznámil, že sice při jeho nájezdu kolem sto tisíc kilometrů je to trochu brzy, ale tohle je prostě známý neduh těchto motorů, že se vydře kroužek nebo válec, a žere to olej, což by nebyl ještě takový problém, jako spíš to, že to autorizák neopravuje a je to likvidační záležitost. Takže nový motor se všemi pracemi okolo za bezmála dvě stě tisíc, auto před osmi lety stálo skorem půl milionu, tak to by mě vážně trefilo. Já teď dávám dokupy auto, co máme deset let, a bude to stát nějakých třicet, když se to povede, a to mi dává smysl a očekávám, že pak dalších deset let to auto udělá, no kdybych měla koupit auto za půl melounu (i kdyby za sto tisíc) a za osm let by bylo na odpis, tak to bych si radši koupila tříkolku.

kometa
kometa správce
29.07.2025, 13:24:04 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 29.07.2025, 13:21:14

navíc čekat někde hodinu na nabíječce v nějakých hicech s koněm na korbě, tak to můžu dojet na ty závody rovnou na tom koni 

😄

lesnizinka
lesnizinka 30.07.2025, 13:19:38 xxx.xxx.248.205

Dneska už jsou asi i levnější elektroauta s vyšším dojezdem. Já mám drahé, s dojezdem 560km a to já ho ani nepotřebuju, takové trasy nejezdím. 

Včera jsem četla odkaz na nový elektromercedes, pro ty co elektroauta rádi kritizují, aniž by kolem nich byť jen prošli, tady test: https://fdrive.cz/clanky/test-je-mercedes-eqe-dalnicni-kriznik-vyzkouseli-jsme-to-v-nemecku-test-dalnicniho-dojezdu-s-videem-12944 - nejsem blbá vím, že je to placený test, ale ony si ty firmy nemůžou dovolit kecat, protože v dnešní době by mohla přijít hromadná žaloba. A taky nemám proč nevěřit, sama takovým autem jezdím. 

Buggyra
Buggyra 30.07.2025, 13:59:43 xxx.xxx.198.226

Ta auta, co mají dojezd víc než 200 km, ta jsou mimo moje mentální schopnosti si to vůbec finančně představit 😂

Ta, co jsou cenově řekněme do půl milionu (to je samozřejmě o řád mimo moje finanční možnosti, ale už to nehrozí kolapsem vědomí, když si takovou částku představím), to jsou vylítaný hujdy, který hrozí samovznícením, když se na ně člověk zamračí… 😄

kometa
kometa správce
30.07.2025, 14:37:51 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 30.07.2025, 13:59:43

Asi tak. Auto za půl mega si v životě nekoupím, bo na něj nemám.

Bobca
Bobca 30.07.2025, 14:46:07 xxx.xxx.20.192
kometa:

navíc čekat někde hodinu na nabíječce v nějakých hicech s koněm na korbě, tak to můžu dojet na ty závody rovnou na tom koni 

😄

dobrý fór…🙂

Elisak
Elisak 30.07.2025, 16:58:10 xxx:xxx.8e72:ab57

My máme od května Škodu Enyaq, máme i soláry na střeše tak to celkem dává smysl, reálný dojezd něco přes 450km. Na rychlý nabíječce, kterých už není málo, je to nabitý z 20% na 80% za chvilku. Než jsme se s chlapem stihli vystřídat na WC a koupit si něco k jídlu. V září se s tím chystáme do Chorvatska na dovču…

Sardullah
Sardullah 30.07.2025, 17:58:12 xxx.xxx.189.104

No já vzhledem ke svým finančním možnostem, bo jsem socka a bo jak pozoruju kroky EU, tak je možný, že starý auta se spalovákama se bude snažit různými způsoby eliminovat a já si nic jinýho než starej škopek na dojetí nemůžu dovolit, tak je pak jasný, že pokud elektrickej pohon, tak max na koloběžku, na nic jinýho mít nebudu…jak teda na ní budu vozit psy a syna s handicapem to teda nevím.

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 30.07.2025, 21:21:36 xxx.xxx.153.233

Ony ani ty drahý elektroauta nejsou pracanti.  Nová drahá Tesla a nápad táhnout  koně ve vozíku byl pro moje známé tak strašná zkušenost,   že ihned najali přepravce, který  jim koníka bude vozit a koňovlek  prodali . Ze severní Moravy na jih Čech 2x dobíjení.  Je to už  půl roku,  ale pořád  prý noční můra 🤣🤣🤣.  Nevím  co jiné značky, ale toto byla fakt blbá zkušenost. 

Buggyra
Buggyra 31.07.2025, 06:54:12 xxx.xxx.198.226

Asi neměli tu rychlodobíječku, co jim to dobije za deset minut, že. A co teprve kdyby jeli v zimě… Ona se ta infrastruktura doplní, to nepochybuji, ale já tady mám el. dobíječky bratru 30 km, a tak daleko se mi pro “benzín” nějak jezdit nechce. Už tak mě dost drtí, že nejbližší pumpa je nějakých 7 km…

Si představuji, jak bych s tím autem s dojezdem dvěstě, na které bych teda měla, frčála do práce. Do práce najedu za týden nějakých 150 km, tzn. bych musela jednou za ten týden dojet na dobíječku určitě, a protože bych cestou na dobíječku ujela 60 km a nedejbože bych si o víkendu chtěla ještě někam vyjet, tak bych musela za ten týden dobíjet dvakrát, tak jako…

Leda bych si to hodila. 

Teda šňůru. Z vokna paneláku. Elektrickou. To bych musela asi nějak hlídat, protože šňůra s elektrikou zdarma, žejo. Plus adaptér zdarma. To není rychlo, takže bych si u toho musela v autě číst nějakou tu hoďku. Navíc solárů nemajíc.

Ale město plánuje do lamp na sídláku udělat nabíjecí huby. Určitě nebudou rychlo, ale budou. Až budou, budou hujdy s dojezdem dvěstě za hubičku (lampy budou očazené od požárů), tak si budu moct klidně pořídit dvě elektriky a vždycky přes den, kdy bude levná elektrika a volná nabíječka v lampě, jednu nabíjet 🙂

No a pak máme ještě chatičku s életrikou - s regreačním tarifem. Tak to ten benál je fakt levnější.

Já budu mít celkem problém nabíjet i to elektrokolo. Ale proto taky sháním nějaké, které bude mít vyndavací baterii, abych ji mohla nabíjet doma. Teda baterie bude asi hajat na balkoně v mezipatře, který smím užívat, a šňůra bude natažená po schodech, protože ta baterka do kola si taky ráda zajiskří, že. Nebo v plechové vaničce bych ji mohla mít. Aby od ní nic nechytlo. Hoří jasným plamenem, asi by to chtělo na tu vaničku i nějaký dekl, nehořlavý. Snad bude kdyžtak stačit plech na pečení. No a otevřené vokno, abych se dusila pěkně pomalu, já uzené ráda 🙂

Bobca
Bobca 31.07.2025, 07:59:26 xxx.xxx.20.192

teda Buggyro..úplný román..Pěkně popsaný..👍..Já když vidím ta videa,když ta kolobka chytla v obýváku…Nebo el-kolo v garáži..no nevím..Ještěže už takové vymoženosti jdou kolem mě..Já budu ráda,pokud mi dcera vrátí mého “Pažouta” jezdícího,až budu redy..…měnit už nic nebudu…

Jinak hlásím,že prášky a Citalec asi zabírají..je mi lépe..Už jsem včera jakž takž chodila po pokoji ,i jsem Sarah mohla uvařit kafe bez vozíku🤗

Sardullah
Sardullah 31.07.2025, 11:47:00 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 31.07.2025, 07:59:26

No já mám pocit, že existujou takový protipožární boxy, do kterých se dá ta baterie umístit (pokud je sundavací).

Já se toho bojím jak čert kříže, tak já bych tenhle box koupit musela, kdybych měla eletro kolo nebo elektro kolobrndu…abych byla v klidu.

Sarah01
Sarah01 31.07.2025, 13:04:48 xxx.xxx.162.253

lesnizinka

Konečně se mně to podařilo vyfotit, takhle to vypadá a to už musím vyhodit.

Obrázek
Bobca
Bobca 31.07.2025, 15:06:06 xxx.xxx.20.192

Já bych řekla molice..uvidíme,co na to Raduš..pokud je to lepkavé,tak i mšice…

Sarah01
Sarah01 31.07.2025, 17:37:18 xxx.xxx.162.253
Bobca:

Já bych řekla molice..uvidíme,co na to Raduš..pokud je to lepkavé,tak i mšice…

Jo, tak to asi fakt vypadá na ty molice. Podle fotek, co jsem našla napříč na internetu.

lesnizinka
lesnizinka 31.07.2025, 17:40:36 xxx.xxx.248.205

Raduš je v Maďarsku, plave a nestíhá😉 Já už jsem to tipovala před tím, u Sarah popisu. Ano, vypadá to jak molice a taky jsem si to myslela, ale podle obrázku jsou i tak vypadající mšice. S molicema se bojuje jen lepovýma deskama a to ve skleníku či doma. Venku jsou to spíš ty mšice, takže Mospilan😏

Buggyra
Buggyra 01.08.2025, 07:00:17 xxx.xxx.198.226

Tak se mi jeví, že použít dýhové obaly na hnusné kyblíky pod kytky se docela osvědčilo 🙂 Považte.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.