No ony se právě mikroplasty rozkládají. Jen teda ne na chemické komponenty, ale na stále menší a menší kousíčky toho plastu. Některé jsou právě tak malé, že mohou pronikat do jader buněk a skutečně narušovat DNA, a i kdyby ne, tak mohou narušovat funkci enzymů, bílkovin, a to samo o sobě ovlivňuje metabolismus DNA, takže potenciál pro raka na světě.
My jsme fakt dofrčeli jen do Brna, otočili se a zase jeli zpět, tak žádné plodiny. Čtyři hodiny tam a čtyři zpět, to moc času na nějaké zálety nevyšetříš, když se chce člověk ještě najíst a ta předávka motoru taky nebyla na pět minut (smlouvu jsem sepisovala ručně na kapotě, protože ji “nestihl” připravit…). Fikovnice nepípala asi proto, že já se nerada šířím o takových věcech, no stejně jsme toho moc probrat nestihly, tak moc není o čem…
Já bych taky ráda nová auta, jenže na to není a nebude, to je naprosto mimo realitu, a navíc já bych chtěla sice nová, ale blbá, a to už se teď vůbec nevyrábí, už ani v tom Rumunsku nebo Kazachstánu, vše je globalizované, takže už jen chytré vozy.
Teď teda jen tak zaspekuluju mimo - nevím, jestli někdo s elektrikou tahá koně, dost by mě to překvapilo, protože aktuální dojezd prázdných aut s elektrikou třista kilometrů je trochu limitující, páč když za to hodím koně, tak je dojezd dvěstě, a to už se zhusta nechytám ve svém závodním okruhu, navíc čekat někde hodinu na nabíječce v nějakých hicech s koněm na korbě, tak to můžu dojet na ty závody rovnou na tom koni a vyjde to nastejno. Joo, kdyby na závodech na louce rozdávali dobíjecí kabely, to by byla jiná. Ale ani nejmodernější jezdecké areály v republice touhle službou zatím nevládnou… No samozřejmě nejsou všechna nová auta elektrická, to je jasné.
Otec má osm let staré auto oturbený litr, teď jsme dojeli do servisu, protože mu zasvitla v zatáčce kontrolka oleje. V servisu vytáhli měrku suchou jak cesta, dolili nakonec 2,5 litru oleje, vzhledem k tomu, že motor má obsah ten litr, tak hádám olejová náplň v tom autě v tu chvíli prostě nebyla (zas tak předimenzovaný ten olejový okruh nebude). Jakože žádná. To je trochu děsivé, protože otec s tím jezdí jen na ty předepsané prohlídky a údržbu sám žádnou nedělá, takže buď to tam na té poslední prohlídce nenalili (a otec s tím byl mezitím v Bratislavě) a nebo to to auto sežralo (nevím, co by bylo horší). Servisák suše otci oznámil, že sice při jeho nájezdu kolem sto tisíc kilometrů je to trochu brzy, ale tohle je prostě známý neduh těchto motorů, že se vydře kroužek nebo válec, a žere to olej, což by nebyl ještě takový problém, jako spíš to, že to autorizák neopravuje a je to likvidační záležitost. Takže nový motor se všemi pracemi okolo za bezmála dvě stě tisíc, auto před osmi lety stálo skorem půl milionu, tak to by mě vážně trefilo. Já teď dávám dokupy auto, co máme deset let, a bude to stát nějakých třicet, když se to povede, a to mi dává smysl a očekávám, že pak dalších deset let to auto udělá, no kdybych měla koupit auto za půl melounu (i kdyby za sto tisíc) a za osm let by bylo na odpis, tak to bych si radši koupila tříkolku.