Aktuálně: 2 784 inzerátů261 426 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Třetí víčko

kometa
kometa správce
13.09.2025, 09:01:37 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.09.2025, 08:47:58

A odkud jsi?

U některých jsem už +- zorientovaná, ale ty jsi mi nějak unikla.

Doron
Doron 13.09.2025, 09:33:46 xxx.xxx.166.146
Sardullah:

U nás se taky říkalo “amoleta” defakto palačinkám.

Musím ten pojem doma zase zavést, aby se to slovo neztratilo.😊

A když se to nepovede, říká se tomu trhanec.😊

Doron
Doron 13.09.2025, 09:56:04 xxx.xxx.166.146
Ph:

do omelety se davaji vyslehana vejce nebo aspon bilek

Jj, dávají se tam jenom lehce vidličkou rozšlehaná vejce. Je to hodně zdravý jídlo, bílkovinová bomba. 

Teď jsem se rozhodla, musím si zase pořídit slepice😆, od tý doby co je nemám jsem strašně ztloustla.

Doktor mě teď poslal na nějaký strašně drahý testy potravinové intolerance, nejvíc by mě vyhovovalo, kdybych ji měla na výrobky z kravského mléka a na ovčí a kozí ne. MUSELA bych si pak pořídit kozy, to by se holt nedalo nic dělat.🤣

Sardullah
Sardullah 13.09.2025, 10:00:41 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 13.09.2025, 09:01:37

Já jsem z Chomutova (pod Krušnými horami)…ale nemyslím si, že amoleta je nějaký místní název, nikdy jsem to neslyšela, že by tomu tak někdo říkal, standardně je to tady palačinka. Moje rodina z matčiny strany pochází z východního Slovenska…ale taky si nejsem jistá, jestli to pochází odtamtud.

eva (neregistrovaný) 13.09.2025, 10:14:20 xxx.xxx.162.210

Tak se přidám a trochu to  tady ještě zamotám😀…moje maminka říkala “amoleta” takové tlustější palačince, do těsta myslím dávala i droždí a nechávala vykynout…takže vlastně něco jako lívance..pocházela z Moravy, z Hané…říkala tomu tak i babička, táta, prostě celá rodina. Pojem palačinka se v mém dětství u nás vůbec nevyskytoval…vždycky to byly amolety.😂

eva (neregistrovaný) 13.09.2025, 10:15:13 xxx.xxx.162.210

Jo, a moje děti když od mojí maminky poprvé uslyšely “amoleta”, tak se tomu děsně smály a nevěděly, o co jde..

Doron
Doron 13.09.2025, 10:35:23 xxx.xxx.166.146
Sarah01:

A děláte je normálně z těsta z vařených brambor? Chtěla bych to někdy zkusit, asi to bude dřina, nikdy jsem to nezkoušela.

Lokše jsou strašně jednoduchý.

Uvařené, na jemno nastrouhané brambory, se jemně prsty promíchají s hladkou moukou ( opatrně proto aby tam zůstal vzduch) a osolí se a toť vše🙂.

Na půl kila brambor, tak dvacet deka hladké mouky, když nemáte dejte polohrubou, když máte jen hrubou, přidáte vejce.

Z těsta uděláte váleček, rozdělíte na osm dílů a rozválíte na velikost pánve, pečete úplně na sucho, jak se těsto začne odfukovat, obrátíte, hotové potřete tukem, třeba sádlem, skládáte na sebe, přiklopíte talířem, schováte pod peřinu a čekáte na hosty.😊

Je to taková vděčná příloha, dospělí si můžou dát třeba ke kachně a děti nasladko a není s tím takovej bordel, jak s kynutým knedlíkem.

kometa
kometa správce
13.09.2025, 11:22:26 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.09.2025, 10:00:41

Já jsem z Chomutova

Tak to je úplně opačný konec republiky, než pocházím já. Takže jenom náhoda. I když…, ve šlonzačtině jsou i výrazy slovenské.

lesnizinka
lesnizinka 13.09.2025, 11:24:41 xxx.xxx.83.38

Je to divné, ale přesto, že jsme na slovenské hranici, u nás se lokše nikdy nedělali(myslím naslano, jako příloha) a do nějakých 30let jsem vůbec nevěděla, co to vlastně je😲

Amoleta se u nás říkalo omeletě, jak někdo psal, nejčastěj tlustá vajíčková, klidně s nějakou nakrájenou paprikou třeba, houbama. To co Evka popisuje jako amolety, byli (jsou) u nás lívance(s kvasnicema, kynuté těsto) Jen u nás se říká lévance, páč se u nás těsto leje, ne lije😉

Orionka (neregistrovaný) 13.09.2025, 19:01:58 xxx.xxx.135.81
Doron:

Musím ten pojem doma zase zavést, aby se to slovo neztratilo.😊

A když se to nepovede, říká se tomu trhanec.😊

A nebo kecubác.

Doron
Doron 13.09.2025, 19:06:12 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 13.09.2025, 19:01:58

To jsem neznala.🙂

Ronja s motejlem (neregistrovaný) 14.09.2025, 20:43:20 xxx.xxx.119.6

Rapoťačko, co Vaše rehabka? Jestli jsem to tedy nepopletla …měla jste teď ve čtvrtek?

Jinak jste mě tu nahlodaly s plackami, měla jsem vařené brambory, že je opeču k masu, nakonec jsem tedy udělala lokše, vlastně takový tortily - trhaný maso, zelenina, jogurtový dip - česnek, libeček, petržel a bylo to teda hódně dobrý🙂.

orionka-2
orionka-2 14.09.2025, 20:57:32 xxx:xxx.2aa9:7521
Doron:

To jsem neznala.🙂

Asi jste ani nemohla. Není to krajové, je to rodové. 🙂)

Canka
Canka 14.09.2025, 21:32:47 xxx:xxx.51ec:278e

Ahooooj holky,

Dlouho jsem tu nebyla🙄Ale už jsem tuuu..nevím moc,co se tu dělo,je tu tolik příspěvků,že ani nestíhám číst..

Akorát jsem tu četla diskuzi o amoletách a lokších😂Já znám jen omeletu..klasika..Sardullah vím,že už jsme to kdysi nějak nakousli,že jste někde zblízka ode mě..vy jste z Chomutova,já kousek za Chomutovem..vy máte taky koníky?Já už jsem asi stará a prd si pamatuji😂Od té doby,co dělám s lidmi,je to se mnou horší a horší😂

Byla jsem včera v kině na V zajetí démonů 4,poslední díl téhle série..a prostě super..miluji tyhle horory..jen prostě ten super pocit z filmu ti ruší ty mladý parchanti,co se v kině furt vybavují nebo se furt lekají..to mě vždycky sere..ale jinak super zážitek..

A začala mi konečně dovča😇Zítra jedu nejdřív s autem do servisu a pak jedu ke kamarádce a jdeme vybírat dovču..doufám,že do pátku odletíme…mamka zase bude u mě doma,aby se starala o kočičáky a nebyly tu sami a soused se mi postará o zvířátka..bože jak já se už k tomu moři těším.. 

Obrázek
rapotačka (neregistrovaný) 14.09.2025, 21:45:13 xxx.xxx.168.162
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 14.09.2025, 20:43:20

Dík za optání, čekala jsem na Bobču, že to proberem.  Dala jsem si  něco proti bolesti, paní mi ukázala cvik - opor na napnutých rukách opřených např. o stůl, trochu poodstoupit prohýbat se=lehce. Ruce v bok a totéž. Následovaly předklony-ohýbání se. Žasla jsem, jak to bylo v pohodě. Doma jsem nebyla schopná  ani pověsit ani sundat prádlo. Záklon, prohnutí hrozná bolest. Takže dobrý. Paní chtěla mít zpětnou vazbu, zítra tel. říct, jak to vypadá. Zašla jsem si kousek do bankomatu, vracela jsem se kolem rehabky dom. K rehabce jsem s bídou dolezla , zazvonila jsem, aby měla zpětnou vazbu hned 🙂 Zavolala jsem manželovi. Doma jsem zalehla, spala 3 hod. Pak bylo líp. Ty “cviky” doma opakuji, příští týden jdu 2x.  Všem: hejbejte se, dokud můžete !

Daja
Daja 15.09.2025, 04:27:42 xxx:xxx.8302:1348
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 14.09.2025, 21:45:13

I já jsem zvědavá jak pak Vám to oběma jde. Ono pokud už tam nález je ( jako že my starší všichni nálezy už máme) tak věkem je to čím dál horší. Držím všechny palce ať vydržíte do operace, podle popisu Vás a Bobču i tak nemine. 

Já bojují s páteři od 15let a můžu říct, že katastrofa, ale hýbu se , musím, moje ADHD nedovolí sedět, ležet 😄.

rapotačka (neregistrovaný) 15.09.2025, 05:00:08 xxx.xxx.168.162
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 15.09.2025, 04:27:42

Dík. U mne o operaci nebyla řeč. . . Když někoho (mne noha) něco bolí, šetří se . Chyba. Pak se problémy nabalují …  Vy to děláte dobře. Já nevím jak , ale musím to sakra taky zvládnout.

Daja
Daja 15.09.2025, 05:08:07 xxx:xxx.be2c:f639
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 15.09.2025, 05:00:08

Víte co? Ono je rozdíl jen koleno a páteř. Páteř je opravdu celé tělo a proto , když bolí nedovolí celé tělo. Koleno je jen část a s mojí páteři jsem se naučila komunikovat😂. Pokud budete mít neustále velké bolesti tak to fakt nepůjde i kdyby jste se víc snažila, ona ta páteř nedovolí a nepovolí. Jasně někdy může být líp, ale stejně sjedete zase dolů. Moje zkušenost.

Canka
Canka 15.09.2025, 08:09:59 xxx:xxx.51ec:278e

Holky zahradnice…je vůbec reálný,že teď s tím zářijovým počasím mi to ještě dozraje? Nevím,jestli je to nektarinka nebo broskev..broskvin,u který jsem si byla jistá,že je to broskev,tak tam my dozrála jen jedna..a byla skvělá..ale tohle nevím..a poslední fotka jsou ty lístky..to jsem fotila pro Raduš..jen abys věděla,jak dlooouho už čekám,kdy začne plodit. Ale jsou obě ještě prostě stále malé..  

Obrázek Obrázek Obrázek
Orionka (neregistrovaný) 15.09.2025, 08:34:46 xxx:xxx.96de:a0a

Jen malá oprava : myslíte lísky….oříšky. Lísku mám obrovskou, vysazenou, s červenými listy. Plodí hodně. Dobře nakrmí veverky, sojky a jinou havěť. Budiž jim přáno. Než dozrají jsou pryč. Za potokem jsou zelené - divoké, taky plodí, snad by to havěti mohlo stačit. Nestačí.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.