Aktuálně: 2 769 inzerátů261 437 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Třetí víčko

Sarah01
Sarah01 03.10.2025, 06:31:55 xxx.xxx.11.197
lesnizinka:

😄😄😄Niki ten Berťas je ale číslo😛 To by kleplo každého, my starší osoby by sme tohle nepřežily😏

A hlásím, že teplota už se zhoupla do mínusu. Tak jen doufám, že jsem si vzpomněla na všechno, co bylo nutné schovat🤔

Sarah, to bude asi tím, že ty podpatěnky vám změnily těžiště a teď víc zatěžujete přední část chodidla. 

Kometko vy máte ploché nohy?😲Za mého dětství a teda určo i za vašeho😉 to měli tak maximálně někteří kluci. Vím, že teď je to už časté, má i neteř. My teda s mamkou máme klenbu bych řekla ukázkovou. Asi je to i dědičné. Taťka měl ploché nohy, brácha má po něm a neteř asi po něm😉

Sarah, to bude asi tím, že ty podpatěnky vám změnily těžiště a teď víc zatěžujete přední část chodidla.

Možná jo. Asi je to o tom rozhodnout se, co je horší. A když bolí ta ostruha, tak pořád a to horší je, halux mě bolí jen při velké zátěži, třeba zrovna při těch horských túrách. Takže to nějak vydržím asi, vzdávat se jich rozhodně nebudu, aspoň zatím. Co bych z toho života měla, že jo. 😉

Sarah01
Sarah01 03.10.2025, 06:36:14 xxx.xxx.11.197
Daja:

Hurá a snad se konečně tady v Jeseníkách dočkám krásné, tuhé, příjemné a s hooodně sněhem zimy😉. 

Já vím jsem magor👍.

Ještě by to mohlo chvíli počkat. 😊 Na jedné jabloni nemám úplně dozrálá jabka a trocha práce je ještě i na skalce. Tam potřebuju zlikvidovat nějaké už ošklivé vřesy, taky levanduli, natřít dřevěný plot….prostě ještě ať to počká. 

Sarah01
Sarah01 03.10.2025, 06:37:22 xxx.xxx.11.197

Jinak u nás dnes ráno -6. 😕 A přimrzla mně brána, tak jsem musela rozmrazovat.

Buggyra
Buggyra 03.10.2025, 06:45:37 xxx.xxx.198.226

Nikčo, vy se máte, že máte takové dny zdraví v práci, to je paráda! Musím se dokopat k tomu vete…eee doktorovi na prevenci, tedy dokopat toho doktora, aby si mě pozval na prevenci. Věříte, že já ještě v dospělém životě u tohodle doktora na preventivní prohlídce nebyla? Jen když jsem dělala komplet krve koni, tak jsem si řekla, že je to zajímavé, a že chci vidět rozbory i u sebe…

Vypadá to, že bych dneska mohla stihnout po józe odvolit, prýže otevřeno do deseti večer. Tak to je fajn, jen nesmím zapomenout. Ehm, lístky mám samozřejmě doma, tralala. Tak si je holt vyzvednu v místnosti a nebo domů zaběhnu… to jsem šikovná.

Já měla tenkrát při rozboru cukr někde na horní hranici a gynekolog (! - obvodní je totiž k ničemu…) mě upozornil, že si mám dávat pozor na stravování, aby mi to nevyskočilo na cukrovku, že tam potenciál i při rodinné anamnéze vidí (obvodní se na rod. an. nikdy neptal). Ale zatím asi dobré, chodím darovat a občas mi tam udělají kompletku a neříkali, že bych měla cukr zvýšený. Cholesterol taky říkali, že mám u horní hranice, ale já se dost hýbu a v posledku jsem díky horkovzdušné fritéze tuky dooost omezila, takže toho už se nebojím.

Včera jsem podlehla reklamě, co na mě vyskakuje na youtube a dala si k véče na sucho rybí prsty a vlnkované hranolky, to bylo blaho 🙂 Nesolené, jen s majolkou (té teda, pravda, spořádám hodně). Mňam.

Noční mrazíky už i u nás, od začátku týdne, dvakrát už jsem škrabala auto… dvakrát na to stačily chválabohu ostřikovače. Ohavnost. Nechávám rajčata, okurky a papriky jejich osudu, sklizeň je bohatá, rajčata to asi zabalí až s pořádnými mrazy, ze zkušenosti, ale papriky jsou svěšené už teď, tak ty už asi dlouho jásat nebudou. U okurky bych ráda, kdyby ještě dodělala ty dva plody, co má vyvěšené nahoře, ale uvidíme… Nesmím zanedbávat zalévání.

Včera jsem se hecla a pod čelovkou mezi sedmou a osmou večerní obrala ze všech koní všechna střeččí vajíčka, tak mám radost, že to mám pro letošek splněno. Ještě teda někdy v listopadu odčervím, ať je to na jistotu.

Dájo, hodně sněhovou zimu vám ze srdce přeju, ale nechte si ji pěkně v Jeseníkách, jo? 😀

Buggyra
Buggyra 03.10.2025, 06:52:01 xxx.xxx.198.226

Tyjo, -6 je fakt už hodně, nechci, díky.

Jinak slépky mi nenesou. Hnědka stále kvoká, to je tak šacuju už třetí měsíc, takže zřejmě nějaké nádory nebo cysty na nějaké části pohlavní soustavy, téměř nevylézá z kurníku, hřebínek se jí skoro vtáhnul do hlavy, tak už brousím sekeru… Holt se nedá svítit, darmožroutku vystřídám na jaře za nosnice. A jinak mám od ostatních 9 slepiček takových 3-5 vajec denně, což mě sice zajistí i s nenáročnými příbuznými, ale na rozdávání už nemám, a já jsem si celkem zvykla rozdávat (a prodávat) 🙂 Takže asi nastane obměna hejna.

Je pravda, že jsou ty slepice prostě staré. Většinu hejna jsem kupovala loni na jaře jako 18měsíční, takže rok a půl, tj. momentálně jsou tříleté. Budu to muset nějak namixovat, ty nenesoucí zredukovat (nechám přes zimu, on to zredukuje nějaký predátor…) a na jaře nakoupit aspoň polovinu nových. Ještě si dost rozmyslím, zda kupovat za tři sta kuřice a nebo za osmdesát či sto vynesenky.

Daja
Daja 03.10.2025, 07:12:45 xxx:xxx.498d:4966
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 03.10.2025, 06:45:37

Jojo nechám a docela ráda😉víte co? Asi tím, že jsem důchodce a nic mě nehoní jen ti dva pídi psy , nemám zvířata venku ani ustájená a hlavně nedojíždím do práce tak asi proto bych si přála závěje sněhu.

Daja
Daja 03.10.2025, 07:15:01 xxx:xxx.498d:4966
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 03.10.2025, 06:37:22

U nás jen pouhých -2 stupně, ale už bílo od jinovatky i ploty. VAU to byla krása po ránu za tmy s čelovkou jít ven.

Buggyra
Buggyra 03.10.2025, 07:15:24 xxx.xxx.198.226

Zvířatům ten sníh nevadí, mně na silnicích taky ne. Mně to vadí jen kvůli tomu, že máti má nutkavou potřebu ten sníh uklízet a ve svých pokročilých letech u koních háže lopatou… Já bych klidně nechala sníh sněhem, až by roztál, tak by se to uklidilo, no…

Ronja s motejlem (neregistrovaný) 03.10.2025, 07:49:00 xxx.xxx.119.6

Zdravím zahradnice. Zavařujete někdo papriky? Máte nějaký osvědčený tip? Večer jsem jich dost sklidila, ještě že tak. Normálně bych je asi zavařila na lečo, ale nemám rajčata😁. Když budu zoufalá, tak je snad i koupím. Děkuju.

Bobca
Bobca 03.10.2025, 08:00:27 xxx.xxx.20.192

halux…platfus...prosím,vysvětlete mé prázdné hlavě,co to je..dík..Vím,mohla bych si to vyguglit,ale vy mi to určitě vysvětlíte polopatě,žejo?🙏🌹

acher (neregistrovaný) 03.10.2025, 08:37:46 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 03.10.2025, 01:16:38

Děkuji za info.

Buggyra
Buggyra 03.10.2025, 08:50:59 xxx.xxx.198.226

platfus = ploché chodidlo, nízká podélná a/nebo příčná klenba

halux = z googlu: Halux, známý také jako hallux valgus nebo vbočený palec, je deformace předonoží, při které se palec vychyluje směrem k ostatním prstům a na vnitřní straně chodidla se tvoří bolestivý výstupek.

Sarah01
Sarah01 03.10.2025, 09:02:55 xxx.xxx.11.197

Já třeba vbočený palec nemám, ale mám tu kost zvětšenou do všech stran, nejen výstupek do strany. Vždycky jsem si myslela, že mám spíš vysoký nárt, když se mně tak blbě obouvají boty a nebo mě tlačí shora. Ale ortoped řekl jasně, že halux.

Sarah01
Sarah01 03.10.2025, 09:06:17 xxx.xxx.11.197

Hm, ale když si o tom teď tak čtu, tak to vlastně vůbec halux být nemusí….může to být i ta artróza. Mě totiž ten palec pobolívá už tak od třicítky. 🤔…takže asi spíš hallux rigidus.

lesnizinka
lesnizinka 03.10.2025, 10:51:12 xxx.xxx.21.15

Koukám na Sarah, takže u nás do rána ,,jen" -4st😏 Všechno, co jsem měla, jsem snad uklidila, zakryla cukety(třeba to dají) ještě jsou pěkné, mohly by i nějaké dorůst. Obrala jsem papriky a zbytek rajčat, i třeba skoro zelených…no 10tý pokus je uchovat…stejně je nakonec shnilé vykydnu na kompost, jako vždy🙄Přenosné kytky ve vchodu jsem alespoň nanosila pod sklo, kde je to kryté, ale nevim, nevim, ráno vypadaly sklesle. 

Doron
Doron 03.10.2025, 10:55:34 xxx.xxx.9.141
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 03.10.2025, 01:14:31

A nemohlo Fida třeba nabrat auto? Nebo pohmoždit nějaký pes?

Jinak u naší Liliny jsou největší pochoutka játra, ať už syrová nebo restovaná.

lesnizinka
lesnizinka 03.10.2025, 10:59:27 xxx.xxx.21.15
Doron:

A nemohlo Fida třeba nabrat auto? Nebo pohmoždit nějaký pes?

Jinak u naší Liliny jsou největší pochoutka játra, ať už syrová nebo restovaná.

Jsem Janě psala, že si to taky myslím, ona myslím i sem psala, že ještě je tam nějaký magor soused. Jen mi to neštymuje s tím, že chce Fido chodit ven myslím si, že po takovém hrůzném zážitku, by se asi bál🤔Ale na úraz to každopádně vypadalo. 

kometa
kometa správce
03.10.2025, 15:16:16 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 02.10.2025, 22:29:27

Kometko vy máte ploché nohy?

Mám, od dětství (a k tomu skoliózu). A to jsme dost běhávali naboso. Ale jak na tom byli rodiče, vlastně nevím.

Bobca
Bobca 03.10.2025, 16:20:58 xxx.xxx.20.192
Sarah01:

Já třeba vbočený palec nemám, ale mám tu kost zvětšenou do všech stran, nejen výstupek do strany. Vždycky jsem si myslela, že mám spíš vysoký nárt, když se mně tak blbě obouvají boty a nebo mě tlačí shora. Ale ortoped řekl jasně, že halux.

tu bambuli na palci,jak se připojuje k nártu mám taky už dýl..a ortoped mi ukazoval snímek kosti obalené ze všech stran tou artrózou..sem tam bolí,šplíchnu Pronto-flexem a mám na dlouho klid..

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.