Efe nezoufej, ona si vezme, musí to mít chuděra vevnitř děsně rozhašený😟. Já když mám střevní katar, taky jsem pak s jídlem opatrná a než se vrátím do normálu, trvá to. Ona má ty střeva děsně dlouhý, než se jí to tam všecko protlačí, ach jo. Každopádně jestli máš možnost přes veta, kup ten enteromulgat, je to fakt věc a ty střeva to pěkně podporuje k činnosti. Já mám ještě tubu a kousek doma, jestli chceš, můžu poslat, ale než to poštou někam dojde🙄byl by lepší nějaký místní zdroj.
O všem a o ničem :)
Mám dvě celé enteromulgat pasty…zítra mohu poslat. Zeptat se veta zda to memá. Při prvním příznaku koliky-blbě čumí.leží. nežere jsem kobyle vždy, na doporučení veta, hahulila celou dávku. A šli jsme chodit.jen jednou jsme měli bolení až do druhého dne bez bobků…to už byla pichlinka od veta. box na beton a nálev do řitě…
Mimochodem, tlustého poníka jsme včera vyvlekli z hladomorny na vodítku po výběhu, ťapal jak jura, dokonce když se otočili domů, tak se rozběhl a snažil se vytrhnout a vyhodil, skoro vodičku trefil, hajzl jeden mrňavej! Takže ho čeká pravidelná práce na ruce, na opratích a pěkně po výběhu po rovině zapřahání. Abychom podpořili hubnutí a metabolismus. Počkám ještě do čtvrtka, dojede kopytář a zase mu srovná kopyta (po 14 dnech od posledního strouhání a už mu to zase poskočilo, pak už budu muset zase já pravidelně,… achjo) a pak mu začnou galeje.
Moc děkuju holky za nabídky, teď už to není aktuální, ale určo pořídím do stájové lékárničky.
Dadla dnes sežrala pět porcí senné kaše a tři pidi porcičky mokrýho sena. Ještě tam jdu v jedenáct v noci, tak uvidíme, jestli si ještě dá. Jen z ní pořád padaj suchý bobky, což už nechápu, jen včera jsme do ní dostali min. 40 litrů…
My teda taky na začátku toho divnopajdání a hlavně polehávání poníkovi nacpali Ekygard, dostával to tři dny za sebou… Kamarádka měla zásobu. Tak jsem pak pořídila jeden a máme ho taky pohotovostně v lékárničce. Ale má to malou trvanlivost, naštěstí to není tak drahé, můžu jednou za půl roku nakoupit a ten (ty) stávající prostě zkrmit…
Kobyla se musí zase zavodnit, určitě hodně vypotila, nějaké ty dny nepila a nevím, jak velké byly ty kapačky, ale hádám 40 litrů denně to nebylo…
No u nás 40 hajter, to se asi zkazit nestihne 🙂
Dadla nepotila ani trošku a kapačky dostala hned první den koliky právě, to dostala 10 litrů do žíly plus 15 litrů sondou do žaludku. Druhej den už pila polívky - 30 litrů, plus dalších 10 litrů v kapačce. Takže prostě zavodněná je, jen ty hovna jsou furt suchý. Dnes ráno v pět opět suchý.
09.04.2025, 09:27:08 xxx.xxx.224.101
Jen z ní pořád padaj suchý bobky,
Ona ta voda se posílá tam, kde je to potřebnější.
efe:Moc děkuju holky za nabídky, teď už to není aktuální, ale určo pořídím do stájové lékárničky.
Dadla dnes sežrala pět porcí senné kaše a tři pidi porcičky mokrýho sena. Ještě tam jdu v jedenáct v noci, tak uvidíme, jestli si ještě dá. Jen z ní pořád padaj suchý bobky, což už nechápu, jen včera jsme do ní dostali min. 40 litrů…
No, tady je vidět, jak vzdálenost ustájení hraje roli.
Jsem ráda, že je Dadličce lépe!
Jj, nemít to 500m od baráku, tak nevim nevim. I tak padám na hubu. A ustajovatelé jsou pryč, takže by to bylo fakt složitý.
Zítra v Brně začíná Evropská výstava psů a s ní jde paralelně i Národní výstava a spousta klubovek a spociálek. Za ty čtyři dny tam bude k vidění hodně přes 16 tisíc psů, někdy i velmi vzácných plemen. Program a víc info na stránkách EDS 2025.
efe: drzim palce, az mi zovrelo zaludok, ked som si to precitala.
Kase, napoje, namacane seno, pohyb, ten suchy trus proste niekedy je, treba viac zavodnit. Granofyt vyraba Lučanku, konom chuti.
Tento tyzden je priserny, zmeny tlaku, koliky ako na beziacom pase, spim tak 4 hodiny denne.
Tato jar je divna…
Drzim palce💪
Dneska ráno zázrak! Od pěti do osmi ráno vyrobila dvě hovna, huráááá! Přidávám pomalu víc mokrýho sena k těm kaším, baští jak nezjednaná, dávám porci každý asi tři hodiny. V každý porci je min. 5l tekutin. Už třetí den se tváří, že jí vůbec nic není. Vůbec netuším, kdy jí pustit do normálního režimu, ale vidím to tak nejdřív na neděli.
V sobotu bych jí asi dala do boxu síťku s mokrým senem, plus jí tak ještě 3x za den dala kaši, aby doplnila vodu. Co si o tom myslíte?
Hlavní je, aby se rozpila… Takže mít jak zjistit, jestli dostatečně pije při tom zařazování do normálu, a v případě potřeby ji prolít zase nějakou tou kašičkou. Vím, že se koním solilo seno, aby víc pili, ale nevím, jestli bych do toho šla… Třeba by šlo napájecí vodu nějak zatraktivnit - bylinky, nějaký výluh z něčeho… Nemám zkušenost.
Jo počítám s tím, že prvních pár dnů “normálního režimu” jí budu dávat min. ráno a večer ještě řídkou kaši, abych doplnila tekutiny, pro jistotu.
Ona teď potřebu pít nemá, protože veškerý žrádlo je mokrý.
Aaa další 💩! Aneb jakou může mít člověk radost z takovýho ho*na 😍
Tváří se teda jako by se nechumelilo, a že “co si mě pořád tak prohlížíš, děláš jak kdybys mě viděla poprvé” 🙂
hele jeden den měla kobyla ráno bolení a druhý den už šla normálně s ostatníma na výběh….řídký mash mi pít nechtěla(mám zásobu, po ježdění dostává kaši-hipollyt glyx v létě, ten je úplně bezobilný a bez cukrů a irish v zimě), vodu ochucenou jblk. džusem taky ne, chuť k žraní byla…tak šla. + práce, aby se střívka hýbala nejen vlastní peristaltikou, vy můžete chodit na procházky?
Jj, pit velmi nebude, ak je v kasi 5 l.
Pridavam male mnozstvo soli, alebo atraktivny solny liz pocas rozkrmovania.
Sliz z lanu, mam vylisky, co super pustaju sliz do kasi.
Ja rozkrmujem tak 3-4 dni iba namacanym senom, kasami, potom postupne viac sucheho uz ten 4. den vecer, potom uz podla kona.
Ak stoji bezne na pilinach, odpada problem s futrovanim slamy, niektore hladne dilina zeru aj piliny, takze maju kosik medzi krmeniami.
Kontrolovane napajanie a vzdy dat napoj, ked clovek moze. Kone sa rychlo naucia a vyzunknu aj 20 litrov naraz. A obstipacka nema sancu.
Neodcervovali ste posledne 2 tyzdne?
Ja rozkrmujem tak 3-4 dni iba namacanym senom, kasami, potom postupne viac sucheho uz ten 4. den vecer, potom uz podla kona.
Jj, přesně tak to teď dělám. Každý cca tři hodiny dostává kaši ze senných granulí plus lněných výlisků, zblajzne to jak nic, chutná jí to. K tomu dostává porci mokrýho sena, čím dál větší. Dneska už jsem se odvážila odjet do práce a nechala jí připravený žrádlo před boxem, obslouží jí osazenstvo stáje. Zítra jí chci dát do boxu síťku s mokrým senem a v neděli pošupajdí ven a já na celej den do postele…
Odčervení se nekonalo.
verun: před každým krmením jí vodím, v sobotu jí chci vzít na prochajdu, teď přes týden na to nebyla kapacita