Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 06.08.2025, 12:06:47
Já vím, že se neurazíš, proto jsem si dovolila tě opravit. Jako tenkrát s těmi vlaštovkami, což byly ve skutečnosti jiřičky.🌹
Mula je vlastně menší kůň (po mamince) s dlouhýma ušima. Osel je má ještě větší (ale celkově je menší, i když záleží na druhu) a je pro něj typický oslí kříž. Pak je ještě mezek, kterého bych možná nepoznala. Muly jsem viděla i naživo.
a jak to vlastně je..to jejich křížení? nejsou ti 2 kříženci jedněch “protikusů” a mezek je jejich další kříženec?.Ne,že by se mi to chtělo hledat..to jen tak..
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 07.08.2025, 19:18:19
a jak to vlastně je..to jejich křížení?
Viz Sardullah. Dál se nic křížit nemůže, protože mezek a mula jsou neplodní. Nicméně jako užitkoví kříženci mají vlastnosti, pro které to lidi pořád dělají.
Víc je mul, protože osel si rád skočí na klisnu, ale hřebci údajně na oslici už tolik ne. Takový koňský rasismus.😉
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.08.2025, 21:42:58
mají vlastnosti, pro které to lidi pořád dělají.
Edit - prý i Napoleon přešel v roce 1800 Alpy na mule, protože nechtěl, aby si jeho ušlechtilý Marengo zlámal nožičky. A logicky si nechtěl nic ulomit ani on sám.
ale nějaké malé procento plodné myslím zůstává… taková genetická složitost je to
Velmi, velmi vzácně. Liší se počty chromozómů. Dokonce se poslední dobou objevují úvahy, že ani kůň Przewalski není předkem koně domácího. Protože tam ty chromozómy taky nesedí.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 08.08.2025, 08:32:32
Já si to pamatuju podle vzhledu, respektive troufám si říct, že když uvidím třeba fotku, tak si myslím, že poznám jestli je to mezek nebo mula…myslím, že minimálně dřív to hodně bylo vidět v amerických filmech z “divokého západu” …mezek je menší (víc mi připomíná osla) a tak má menší matku…oslici, mula je vyšší (to už vypadá trochu jako divnej kůň) a tak má matku kobylu. A tatínka doplním, aby to byl kříženec buď hřebce nebo osla.
Podle ničeho jinýho nejsem schopná si to pamatovat.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.08.2025, 18:22:08
No to já mám oken trochu víc, ale ono nejde ani o to “umýt” okna, ale dokopat se k tomu…a když vidím jen ten obývák…dvě okna, parapety plný kytek…myslím, že čas umýt okna nastane, až budu dávat do oken vánoční výzdobu, to se stejně musí všecko sundat.
A jako já zevnitř ani tu “špínu” nevidím…do půli oken mám záclonky na vitrážkách a zezhora zase na půl žerdi stažený bambusový rolety…tak mě to zas tak neirituje…
A jako já zevnitř ani tu “špínu” nevidím…do půli oken mám záclonky na vitrážkách a zezhora zase na půl žerdi stažený bambusový rolety…tak mě to zas tak neirituje…
Tak “vo co go”🤗to bych taky ani neřešila🥰..Já se chyslala tuhle umýt okno,(to musím zvenku častěji+vysypat podložku se suchými plkanci)…kde mám v rohu jiřičky..byly tu jeden den nálety-neuvěřitelné!! seděly na zdi,kolem hnízda,asi učily mladé lítat,nebo co..určitě tak 20-30 -kroužily,nalétaly..Takže cákanců přibylo..No večer bouřka jak blázen..umylo to i zaschlé čáry..říkám si fajn,jenže..Jak to uschlo,mám okno krásně tečkované od prachu,když na něj svítí slunko..Ale už se mi jaksi nechce..počkám,až to zase ozdobí ty moje "Jiřinky”-není tu smajlík vlaštovek🤔