Aktuálně: 2 480 inzerátů • 293 022 diskuzních příspěvků • 21 480 uživatelů

Moje krmení topinambury

⋮
Janes (neregistrovaný) 04.07.2023, 21:23:16 xxx.xxx.32.248

Neznáte někdo “fanouse” z ifauny? Založil kolem roku 2009 velmi poučné a informativní vlákno o pěstování, sklízení, sušení, skladování a různém využití topinambur. Popisoval nad kolikátým uzlem (nodus) na stonku topinambury seřezávat a v jakou dobu, jak sušit a zkrmovat. Popisoval postřehy z krmení králíkům jak topinamburové píce, tak i hlíz. Vše se prý naučil od své postarší sousedky. Vlákno mám nafocené na mobilu a dost z toho čerpám. Není způsob jak to dostat sem? Nebylo by možné “fanuse” nějak kontaktovat? Pro ilustraci pár fotek z onoho vlákna.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Janes (neregistrovaný) 04.07.2023, 21:30:50 xxx.xxx.32.248

Zelené se prý dá sklízet myslím až třikrát a stále to ještě bude tvořit v zemi brambůrky. Já jsem zatím vždy sklízel jen dvakrát, aby bylo hlízek co nejvíc. Jsou skvělé křupavé do salátů s parmazánem. Nakrájí se na nudličky a skvěle salát oživí - křehké, křupavé, šťavnaté. Občas zapečené napůl s bramborem, lilkem, česnekem, sýrem. 🤠 A půlka pak jde zvířatům.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Janes (neregistrovaný) 04.07.2023, 21:35:50 xxx.xxx.32.248

Obecně o pěstování jsem čerpal odsud (video níže). Ale jak seřezávat aby rostlina byla stále silná, ale zelená hmota se využila co nejvíc, to nikdo jiný než fanous podrobně nepopsal.

⋮
Janes (neregistrovaný) 04.07.2023, 21:50:46 xxx.xxx.32.248

Na topinamburu prý přežili evropští kolonizátoři zimu, Využití jim prozradili indiáni, to si dali: ) “během osidlování kanadského pobřeží v roce 1612 nastalo velké sucho a způsobilo hlad a právě topinambur byl to, co novousedlíky zachránilo před smrtí”. Zajímavostí je, že i přes vysoký obsah inulinu podle kalorických tabulek nemá o mnoho méně využitelné energie než brambor - 331,92 kJ. 

Sice je to psané pro člověka, ale u králíků to bude nejinak: I když asi 40% populace trpí špatným trávením cukrů, což při průchodu inulinu tlustý střevem způsobuje větší produkci CO2 a dalších plynů (plynatost), tak to při konzumaci hlíz s anýzem a do 250 g denně postiženým problémy nedělá. Naopak trávení velice prospěje, jelikož se koncentrace žádoucích bifidobakterií při konzumaci hlíz zvyšuje (z 20 na 71 %) a podíl nežádoucích bakterií se značně redukuje (bakteroidy ze 65 na 26 %, fusobakterie ze 12 na 3 % a klostridie ze 3 na 0,3 %)(Madrigal et Sangronis, 2007). Topinambur je také polyvitaminovou plodinou s bohatým zastoupením vitaminů B - komplexu (především niacinu a biotinu), kyseliny askorbové (vitamin C) a ß-karotenu (provitamin vitaminu A). Hlízy topinamburu jsou významným zdrojem minerálních látek.

⋮
Rady od Fanouše (neregistrovaný) 14.07.2023, 11:19:46 xxx.xxx.215.23

Rady od Fanouše:

Dobrý den já je nenechávám vykvést vůbec protože to není žádoucí rostlina pak už moc neroste sklízim 3 4 do roka záleží jak člověk zalejvá a pokaždé je to husčí a husčí je to o tom jak to uříznete. Hlíz bude hodně mám to odskoušený poradila mi to sousedka 90let ja strašně rád poslouchám rady starších. letos toho mám dost to je pravda a příští rok to eště o jednou tolik rozšířím a budu uplně sobestačnej. druhá sklizen byla fakt dobrá tak sem přebytek dal na půdu usušit protože sem čet ve starých časopisech žě to de i silážovat a sušit tak sem to svázal po deseti rostlinách a zavěsil na půdu a moc se mi to líbý tak sem zvědavej. dokonce sem i ochutnal kousek stonku suchýho bylo to docela dobrý takový sladký a práse mín jak se senem . s květama nemám vůbec skušenosti co se týče krmení já bych ho uřízl a dal zbytek rostliny bych dal králikum.

Já je jen omeju a šup do králikáry a můžou se zbláznit. Bílé se normálně konzumujou a prej jsou dobrý pro diabetiky ale kdo vý. A já sem zase čet ,že právě ty červený toho maj méně v sobě,jsou právě vyšlechtěné z bílích. Necháme to koňovi ten má věčí hlavu. Jsem z České Lípi a do Prahy občas přes Mělník jezdím tak se možná stavym na kukačku když to výde ,nebo si je pošlem supr . Co ta tvoje 0.1Vm máš jí s papírama nebo bez?

Já sem dával pozor aby to neschnilo mám takovej fígl ustřich jsem spodky a perfektně to vyschlo voda měla kudy odejít jinak to schne strašně dlouho. Na křížení jsi měl vzít spíš ČA to je taky perfektní králík a jaký matky. Jak už jsem psal zkus KAL a pust na ní NB a to se ti bude líbyt . Mě příjde, že Vm nejsou tak mléčný, ale samci jsou perfektní. To je zajímavý na mě taky všechny samice VM vrčeli ,ale neboj ono jí to přejde a bude mazel chce to čas a taky jí připustit. 6 3 m pole udělej tam cestičky tak po metru jinak se ti bude strašně špatně zalejvat a sklízet nať je to docela tvrdý a ani se nedostaneš do prostřet. Perfektní je to okolo plotu jako živej plot. Co si říkal tomu článku na moderce . Koukal jsi i na moje králiky co? Jinak jsem rád že znám nového mladého chovatele.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.