30.03.2026, 11:16:32 xxx.xxx.224.101
když je mi do značné míry jedno, co to bude za psa)
Však jo. Ale když chci konkrétní plemeno (psí, kočičí, koňské…), tak to něco stojí. A buď na to mám nebo ne.
když je mi do značné míry jedno, co to bude za psa)
Však jo. Ale když chci konkrétní plemeno (psí, kočičí, koňské…), tak to něco stojí. A buď na to mám nebo ne.
i u těch koček a je třeba s tím počítat.
Však se shodujeme. “Provoz” zvířete je mnohem dražší než jeho pořizovací cena.
Začala jsem v online bankovnictví používat zatřiďování plateb do kategorií, mj. mám katerogii Zvířata. No, to jsem asi neměla dělat, protože teď vím, kolik mě ta chamraď měsíčně stojí. A bohužel už to ví i manžel…. 🤣
Takže jo, pořizovačka je fakt flusanec v moři…
Buggyra:Já třeba do pořízení psa nehodlám investovat než nějakou dvojku na dojetí do útulku a adopční poplatek. Je teda fakt, že psa nehodlám nějak rozmazlovat ani potom, ale s nějakou tou tisícovkou měsíčně jsem smířená. Jen prostě do pořizovačky (když je mi do značné míry jedno, co to bude za psa) nehodlám strkat peníze 😀
Já mám pocit, že už ani pes z útulku nepřijde na dvojku, že se ty poplatky zvýšily. 🤔
Ale ohledně dotazu…pokud mně bude ošetřovat veterinář štěňata zadarmo, živit je budu taky zadarmo, tak je potom klidně budu prodávat jen za cenu svojí práce. Jenže máme tržní ekonomiku, tak se holt musí platit za všechno, tak jednoduchý to je.
Když bude pes z útulku dražší, tak zkusím nějaké ty skupiny “v nouzi” nebo bazoš a uvidí se.
Kdo ví, co za pár let bude… budu ráda, že si na koni dojedu nakoupit, protože nafta bude rezervovaná jen pro sanitky. A budu mít klid. (zase se štěňata po vsi budou asi rozdávat zadarmo, to se psů bude zbavovat každý…)
No hlqvně pokud někomu připadá 15 tisíc za štěně moc, tak ten ať si radši nepořizuje žádnýho psa, ty žebračky pak o prachy na fb a jinde jsou fakt ubohý a jen ukazují co za de…y si je schopno pořídit živé zvíře.
No, já teda řeším pořizovací cenu psa. Stejně, jako řeším pořizovací cenu auta, pračky, mobilu, atd. Nevydělávám miliony, aby pro mě byly např. 25000,- Kč drobné, nad kterými se nemusím vůbec zamýšlet. Pro mě je rozdíl 25000 a 35000. Ale souhlasím, že pořizovací cena není rozhodně ten největší náklad na psa
A když jsme u těch nákladů na psa, největší položky u nás tvoří krmení, pamlsky a veterina (očkování, odčervení ). Vybavení, jako obojek, vodítko, se koupí jednou za čas, kór v dospělosti, když už pes neroste. Nemusíme mít fůru obojků, vodítek a postrojů, a už vůbec ne značkové. Pelechy jsme koupili až teď chodce, dva, jeden menší, když byla štěně a druhý už pro dospělou. Předchozí psi si vystačili se starými štepdekami. Hračky kupujeme sporadicky.
Jako majitelka zvířete naprosto souhlasím.
Nejdražší položky…. Léky ( inzulín a stříkačky), krmivo, veterinární ošetření. Tyto tři položky se libovolně střídají dle aktuální situace. A to jsem adoptovala zdravého psa🙃. Nedávno jsem to počítala a za dva roky s diabetem bych měla ušetřené na tři ( skoro čtyři) papírové psy…. Takže asi tak.
Buggyra:Když bude pes z útulku dražší, tak zkusím nějaké ty skupiny “v nouzi” nebo bazoš a uvidí se.
Kdo ví, co za pár let bude… budu ráda, že si na koni dojedu nakoupit, protože nafta bude rezervovaná jen pro sanitky. A budu mít klid. (zase se štěňata po vsi budou asi rozdávat zadarmo, to se psů bude zbavovat každý…)
My měli kdysi fenku z útulku úplně zadarmo. Byla tam tři dny a paní nic nechtěla. Přivezli jsme něco pro ostatní pejsky, ale už je to cca 15 let, tak už si nepamatuju přesně, co za krmivo to bylo.
BaLu:No, já teda řeším pořizovací cenu psa. Stejně, jako řeším pořizovací cenu auta, pračky, mobilu, atd. Nevydělávám miliony, aby pro mě byly např. 25000,- Kč drobné, nad kterými se nemusím vůbec zamýšlet. Pro mě je rozdíl 25000 a 35000. Ale souhlasím, že pořizovací cena není rozhodně ten největší náklad na psa
A když jsme u těch nákladů na psa, největší položky u nás tvoří krmení, pamlsky a veterina (očkování, odčervení ). Vybavení, jako obojek, vodítko, se koupí jednou za čas, kór v dospělosti, když už pes neroste. Nemusíme mít fůru obojků, vodítek a postrojů, a už vůbec ne značkové. Pelechy jsme koupili až teď chodce, dva, jeden menší, když byla štěně a druhý už pro dospělou. Předchozí psi si vystačili se starými štepdekami. Hračky kupujeme sporadicky.
Tak já samozřejmě chápu, že někdo cenu řeší. Já bych taky nedala 50 tis. za goldena, když vím, že se dá sehnat za 35 a třeba i lepší spojení. Ale mně se zdálo, že paní, která se dotazovala, se pozastavovala nad tím, že se vůbec něco musí platit. Jedna moje bývalá kolegyně, která se angažuje v hnutí Extencion Rebellion, taky tvrdí, že všechna zvířata by měla být zadarmo. To ale jaksi v tržní ekonomice nejde. A komunismus z podstaty věci nikde nikdy na světě nebude.
Tak jasně, že cenu řeší do určité míry každý. Ale ty částky, nad kterými se paní pozastavuje, no jestli v dnešní době nemá 15 000 na psa, tak by měla jeho pořízení zvážit. Protože už jen cena krmiva ji pak nepříjemně zaskočí a to nemluvím o dalších věcech jako je veterina. Jen od začátku roku jsem za doktory vysolila cca 40 000.
Třeba to je dítě, kterému rodiče řekli, že pes bude až si na něj sama vydělá 😀…obzvlášť pokud chce nějaké specifické plemeno.
Nám za poslední rok proplatilo pojištění na veterině 36000 kč…co jsme dali my jsem raději nepočítala, ale pod 20k si myslím že to nebude (počítám do toho i speciální veterinární dietu). Spoléhat na to, že zvířátko bude zdravé moc nejde.
Když jsem si 7 let zpátky brala kocoura stresaře - mainskou mývalí, tak nás stál 14k…no jo, ale s tím, že chvíli po příjezdu domů dostal zánět spojivek a horních cest dýchacích takže jsme za vyšetření, návštěvy a následnou léčbu zaplatili podobnou částku znovu v rámci dvou měsíců 😀
To pojištění není špatný nápad, ale u staršího útulkáče mi asi nepojistí. Vím, že u starších koní je to problém.
Já bych jen ke své situaci ráda podotkla, že neopravit auto kvůli pořízení psa by mě ani nenapadlo, na druhou stranu neopravit auto, protože člen rodiny potřebuje zdravotní investici, to je něco úplně jiného. Takže peníze za pořízení psa se mi fakt dávat v množství větší než nutném nechce, na druhou stranu když Kocour zadarmo měl potíže s játry, desítka padla, ani jsem nemrkla.
Pořizovací cena … já mám teda asi nějakej strop… 30-35 tisíc, což je u plemen, které mám naprosto na pohodu… Gina i Máťa stáli dohromady 50 tisíc…. No a měsíční nákoady bych tipla tak 5-6 měsíčně… a to teda bez nějakých veterin a léků a cvičáků…
No když to shrnu, tak bych si každých deset let mohla koupit auťák za 600-700 tisíc, ale já to vrazim do psů a tak jezdim ve stařičký hondě.
Když někdo nechce psa kupovat za desetitisíce, no tak zkusim útulek nebo i dneska lidi inzerujou… sprcli se jim voříšci a štěňata prodávají fakt za symboliku, aby jim to zaplatilo alespoň očkování a odčervení.
Buggyra:To pojištění není špatný nápad, ale u staršího útulkáče mi asi nepojistí. Vím, že u starších koní je to problém.
Seniora už asi ne. Já jsem pojišťovala všechny psy asi před 2,5 lety, to měla nejstarší Julinka 6,5 roku, mám spoluúčast 500 korun a měsíčně platím cca 530 korun.
Spíš bych se ptala, jestli je to pojištění stejně nevýhodné, jako u koní. Protože tam, když jsem zjišťovala pojištění morgáněte, to byl totální nesmysl. Pojistka stála 12 ročně a z plnění by neprošla ani jedna kolika na klinice…
Je to dost nevýhodné, ale poslední roky se to trochu zlidštilo. Zase pětistovka za měsíc by nemusela být tak moc, pokud by mi to pokrylo nějakou tu operaci v řádu desetitisíců i kdyby se spoluúčastí pár tisíc.
Nicméně aniž bych to tady chtěla úplně moc zdůrazňovat, máme u našich zvířat strop, do kterého do nich hodláme investovat, a pokud by investice přesáhla jakousi naši hodnotovou linii a další existence by pro to zvíře bez investice byla řekněme nepřiměřeně nepohodlná, přistupujeme k uspání, tak to je.
Nám zatím proplatili u psa všechno - vyšetření, léky, endoskopii, odběry krve, co se posílaly do německa, i ošetření na pohotovosti mimo smluvního veterináře. Vyšlo nás to ročně na nějaké 4500 kč. Máme teda PetExperta (dostali jsme tenkrát od chovatelky 3 měsíce zdarma, tak jsme pokračovali).
Ale neproplácí doplňky (diety, probiotika, atd), testy na alergii, preventivní zákroky, chronické problémy krom prvotního vyšetření, kdy se psovi zjišťuje co mu je a ani rehabilitace nebo fyzio (možná ty vyšší ano, my máme základní). Při založení případu se platí spoluúčast, ale pokud v rámci toho jednoho případu chodíte na kontroly a další zákroky, proplatí už vše, na co se to vztahuje.
Ten “náš” limit plnění je právě 36000 kč a na další rok (od května) nám pojistku zvedli, jelikož jsme ji za toto období vyčerpali celou 😀…teď to vychází ročně cca na 5800 kč (zaokrouhleně).
Zatím jsme neměli s uznáním problém…musím se ale zeptat, jestli teď už nebude Jackovo trávení bráno jako chronický problém 😀…