Dobrý den, rádi bychom si pořídili kozu nebo ovečku na mléko. S kozou mám zkušenosti z mládí od rodičů a vím že při dobrém krmení bylo mléko velmi chutné. Občas jsme vyrobili i jogurt a chutnal nám. Od ovce jsem nikdy mléko nepila. Porovnávali jste někdy chutě?
V určité fázi laktace je ovčí mlíko i nasládlé, ovšem díky vysokému obsahu tuku (má více tuku než kravské, o kozím nemluvě) je nevhodné k pití, naopak velice vhodné na výrobu sýrů, je také vhodné kupříkladu k výrobě zmrzliny, a které je lepší ? “jak pro koho” každý má jiné chutě.😊ML.
Jednou jsme ho takhle na zkoušku dali dceři když byla malá do lahvičky večer před spaním, vypila ji na ex potom zakoulela očkama a v tu ránu jsme měli podlahu v kuchyni plnou “jogurtu”.
P. (neregistrovaný)05.01.2025, 09:50:09xxx.xxx.11.26
Na kozí mléko nedám dopustit, pár receptů z mého staršího článku, co vyšel v tištěné fauně:
Kyselé mléko
V obchodě si koupíte kyselé mléko a smícháte se syrovým kozím (nejvýše 12 hod. starým) nebo tep. zpracovaným a udržujete při teplotě 18-20 st. C po dobu 24-36 hod. Pokud koupíte zákvas (kulturní mikfroflóru) stačí smíchat 4-5 % s kozím mlékem. Po této době dejte kyselé mléko do chladničky. Z této várky si ponechte svůj vlastní zákvas a vše můžete opakovat s novým nadojeným mlékem.
Jogurt
Na přípravu se mi osvědčil jogurtovač (tovární výroby) za velmi dostupnou cenu. Nemusíte hlídat teplotu, pouze čas a koupit 1 jogurt bílý s živou kulturou (označeno „živý“) bez ovoce a džemu! Tímto jogurtem 3-5% naočkujete mléko důkladným smícháním v ručním šlehači, asi 2 min. a nalijete do vyvařených, vysušených skleniček a uzavřete nebo v miskách či skleničkách dáte do vodní lázně a prohříváte 40-42 st. C 5-7 hod., ale nesmí přesáhnout 45 st. C! Hotový jogurt v uzavřené nádobce uchovejte v chladnici a opět si ponechte část na další výrobu. Tuto kulturu po 14 dnech vyměňte za zakoupenou, aby nebyl bakter. problém při výrobě. Pokud chcete více tužší jogurt, přidejte předem 1-2 % sušeného mléko nebo na 5 min. mléko zahřejte na 90-95 st. C, zchlaďte na 40 st. C a pak přidejte kulturu. Nesmí se vařit!
Tvaroh
Mléko 20-25 st. C s podmáslím a 3-8 kapkami syřidla (zakoupíte ve spec. prodejně) na 10 litrů smícháme a 10 hodin mléko tuhne. Při vyšší teplotě 35-38 st. C po 5-10 min. zhoustlé mléko urychlí srážení. Hotovou sýřeninu rozdrobíte, zamícháte a vylijete na síto s tkaninou, aby se oddělila při teplotě 18-22 st. C, 12-24 hod. Syřeninu seberte a rozmixujete do hladka s trochou soli a je hotovo! Ovoce, džemy přidejte před podáváním a uchovejte v chladničce nebo zamrazte. Tyto 3 typy vyzkoušejte a nebudete práce litovat a možná vám už nikdo neřekne „fuj kozí mléko, ani čuchnout nechci“. Pokud je koza ve výborné kondici a v suchém prostředí, není problém s pachutí a závanem kozího mléka.
Odpověď na příspěvek uživatele P. z 05.01.2025, 09:50:09
Díky za recepty!!..hned vyzkouším..jen musím nejdřív koupit nový jogurtovač, starý přestal fungovat😕…sice mám knihu “Domácí mlékař”,ale vyzkoušené recepty z první ruky jsou vždycky nejlepší 👍👍..mléka mám dost a dobré..není cítit,ani není poznat,že je kozí...