Aktuálně: 4 977 inzerátů173 979 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Ustájení ovcí, zařízení stáje

Ustájení ovcí, zařízení stáje
Jan Vorel (JaVor) 28.01.2024, 13:00
414 4 minuty čtení

Ustájovací prostory pro ovce mají být funkční a levné. Stáje bývají součástí farmy, nebo se budují v návaznosti na pastevní areál. Umísťují se na závětrné místo, mimo mrazové kotliny a vlhké lokality. Stáj je důležitá při péči o nemocná zvířata, při bahnění a také při chovu dojných plemen, kdy je nezbytné zachovávat hygienické požadavky na dojení.

Moč, hnojůvka, dezinfekční prostředky ani voda nesmí prosakovat podlahou stáje do podloží stavby. Nejvhodnější ustájení ovcí je na hluboké podestýlce. Je nutno počítat s tím, že při průběžném přistýlání výška podestýlky za šest měsíců naroste o 0,6 m. Proto ji minimálně jednou ročně vyvážíme. Teplota ve stáji by neměla být pod 0 °C a nad 20 °C. Optimálně 8-10 °C, při bahnění 10-14 °C. Minimální teplota pro ovce je 5 °C a pro jehňata 8 °C. Optimální vlhkost činí 60-80 %, při odchovu jehňat 75 % a u stropu maximálně 85 %. Plocha oken by měla být asi 25 % z celkové plochy stáje. Většinou se používají u novostaveb výklopná okna, umístěná vysoko, která se dají vyklopit tak, aby studený vzduch nepadal přímo dolů.

V posledním období se ověřují celoroční systémy chovu bez stájových prostor a přehodnocují se požadavky na systém ustájení i mikroklimatické podmínky stáje.

Vnitřní zařízení stáje

Ve stáji mají mít ovce volně k dispozici pitnou vodu. Nejvhodnější je napáječka, která stačí pro 40 ovcí nebo deset beranů. Mohou se používat i napájecí žlaby, které jsou opatřeny plovákem, jenž hlídá hladinu vody. Na metr žlabu se počítá s napájením 20-30 ovcí.

Při klasickém bahnění v ovčíně se stáj vybaví chouly (kotci) pomocí lís (zábran) o výšce 1 m v různé délce, o velikosti asi 1,5 m2, kde probíhá individuální bahnění a matka s jehňaty zde zůstává zhruba 2-5 dnů. Následně se jehňata převádějí do školek a průchod mezi školkou a kotcem matek je oddělen takzvanou probíhačkou, což je lísa, která má šířku spodního průchodu 170 mm a výšku 400 mm a projdou jí pouze jehňata k matkám pro napití. Průchod v probíhačce je uzavíratelný. Ve školce mají jehňata k dispozici kvalitní seno a krmnou směs pro jehňata.

Jesle
K zakládání objemných, šťavnatých a jadrných krmiv se používají jesle. Příčky jsou od sebe vzdálené 5-7 cm, mají ploché korýtko a nahoře takzvané šíjové prkénko, které zabraňuje vypadávání krmiva na šíji a hřbet. Délka korýtka je pro dospělé zvíře asi 40 cm a pro jehňata do jednoho roku 30 cm.

Brodidlo
Slouží k prevenci nebo léčbě nakažlivé hniloby paznehtů. Většinou se umísťuje do vrat ovčína nebo do výběhu, případně i do pastevního oplůtku. Většinou se jedná o dřevěné koryto, dlouhé 4-5 m, široké 0,5 m a hluboké 15 cm. Důležité je nepropustné dno a ovce by měla v brodidle zůstat alespoň pět minut.

Hnojiště
K základním povinnostem chovatele patří také zajištění místa pro likvidaci hluboké podestýlky. Velikost hnojiště závisí na počtu zvířat. Obecně platí, že na dospělé zvíře musíme na šest měsíců počítat s kapacitou hnojiště 0,5 m3. Postavené by mělo být v dostatečné vzdálenosti od stáje. Zrání trvá asi 1-2 roky. Hnojiště musí mít minimálně půlroční kapacitu produkce hnoje, musí být nepropustné, vybavené jímkou pro zachycení hnojůvky a dešťové vody z manipulační a volných ploch.

Ustájení ovcí, zařízení stáje

Výběhy

Na stáj má navazovat výběh, do kterého mají zvířata nepřetržitý přístup. Měl by mít přírodní povrch, při deštivém počasí se zamezuje rozbahnění přírodním materiálem (písek, štěpka). Je vhodné, aby alespoň část výběhu měla tvrdý povrch (panely, hrubý štěrk a jiné) na obrušování paznehtů. Je optimální, když na zpevněný výběh navazuje travnatý výběh.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jan Vorel (JaVor)

Autorem od: 27.09.2023

Podobné články

Může vás také zajímat