Dobrý deň, Chcel by som spýtať, či niekto z Vás má skúsenosti s úspešnou liečbou ušného svrabu. Dnes som ho zistil u chovného samca. Pred pár rokmi sa mi už vyskytol, vtedy som jednoducho vyradil chovných jedincov z chovu, ale teraz sa mi jedná o výstavného nemeckého obrovitého strakáča a je mi ho ľúto zlikvidovať. O to horšie je, že som ním v posledných dňoch pripustil 3 samičky :-(. Je pravdepodoné že to dostanú od neho. Viete mi poradiť ako zabrániť rozšíreniu ušného svrabu na už pripustené samičky, resp. ako úspešne liečiť nakazeného samca? Vopred ďakujem za odpovede.
Odpověď na příspěvek uživatele aldamax z 15.07.2023, 23:12:26
no tak pokud se ti venkované pokoušeli léčit ten svrab prostředky, které už před těmi dvaceti lety byly dvacet let zastaralé, protože peníze a veterinář je sprosté slovo…
Prosím o radu - je možné léčit svrab na nose králíka (dle veterináře nákaza od kuny) stejně jako ušní?? Nebo neví někdo o něčem účinném, kromě injekční formy léčiv (myslím lidové lečitelství) Děkuji R.V.
Proč ne? Každá druhá kuna má svrab a kdo skladuje seno na půdě, ten ho dřív nebo později objeví u králíků nebo třeba u morčete, které v životě nepřišlo do styku s jiným zvířetem.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 01.02.2025, 18:27:45
Naši psi jeden rok zakousli tři kuny.Jedna svrab měla a chytili ho všichni tři psi.Rovněž králík může chytit svrab ze sena,slámy pokud tam chodí kuna nebo i kočka se svrabem. I s tím máme zkušenost.Sice jsme kočku chytli do sklopce,odsvrabili,ale ještě nějaký čas po tom se sem tam u některého králíka svrab na nose nebo okolo tlamky objevil.Vše jsme stříkali Arpalitem.
strupy namaž něčím mastným-máslem,olejem ,sádlem,nebo ušním mazem-ty by se měly odloupat a jako léčení-arpalit 5procentní. Nechci se hádat,je to pro mě novinka,že od kuny a asi tomu dokonce nevěřím. A todle budeš dělat pořád dokola,dokud nezlepšíš zoohygienu.