Vlastní bydlení je jistota. Jistota uložených peněz, jistota, že mě nikdo z bytu nemůže vyhodit. Nedovedu si představit bydlet v nájmu a vlastně nic svého nemít.
Vlastní bydlení je jistota. Jistota uložených peněz, jistota, že mě nikdo z bytu nemůže vyhodit. Nedovedu si představit bydlet v nájmu a vlastně nic svého nemít.
Nájemní bydlení je hrozně drahé. Tady chtějí za pronájem bytu 3+1 v tzv. ghettu 15 tisíc měsíčně plus kauce dva nájmy. Není nad vlastní bydlení.
V nájemním bydlení vidím ještě jeden problém…lidi do toho nechtějí investovat peníze, což se nedivím a pokud se s pronajímatelem nedohodnou třeba na nové podlaze, lince, dveřích a pod. tak prostě nic nevylepší.
Problém vlastního bydlení dnes teda vidím dostupnost…jak si ho může někdo pořídit, pokud ho nezdědí nebo mu třeba nepřispějí rodiče. Ono často ti mladí ani nemají výši příjmu, aby tu hypotéku dostali.
Dál si teda myslím, že spousta mladých dneska ani po vlastním bydlení netouží, protože mít vlastní nemovitost je vlastně omezuje..drží je to na jednom místě a je jednodušší změnit nájemní bydliště, než prodat nemovitost na kterou patím hypotéku a koupit jinou.
Dokonce mám takový pocit, že mladí…tedy alespoň někteří, preferují už zařízené byty, kam nemusí kupovat nábytek, prostě jen sbalí kufr a nastěhují se a stejně tak se pak vystěhují…
Sardullah:V nájemním bydlení vidím ještě jeden problém…lidi do toho nechtějí investovat peníze, což se nedivím a pokud se s pronajímatelem nedohodnou třeba na nové podlaze, lince, dveřích a pod. tak prostě nic nevylepší.
Problém vlastního bydlení dnes teda vidím dostupnost…jak si ho může někdo pořídit, pokud ho nezdědí nebo mu třeba nepřispějí rodiče. Ono často ti mladí ani nemají výši příjmu, aby tu hypotéku dostali.
Dál si teda myslím, že spousta mladých dneska ani po vlastním bydlení netouží, protože mít vlastní nemovitost je vlastně omezuje..drží je to na jednom místě a je jednodušší změnit nájemní bydliště, než prodat nemovitost na kterou patím hypotéku a koupit jinou.
Dokonce mám takový pocit, že mladí…tedy alespoň někteří, preferují už zařízené byty, kam nemusí kupovat nábytek, prostě jen sbalí kufr a nastěhují se a stejně tak se pak vystěhují…
To je fakt, mladí bydleli před svatbou v Jinonicích v podnájmu, majitelka žije v zahraničí a o byt se vůbec nestarala, kuchyň i koupelna v havarijním stavu. Investovat do toho pochopitelně nechtěli. Vlastní byt už si v Praze nekoupili, to museli dál a mají hypo na cca 5 mil., myslím, že tam ale natrvalo nezůstanou.
Já nevidím problém stěhovat se z vlastního “o dům dál”, nehodlám se ani vlastního zbavovat. Budu prostě ten vydřiduch pronajímatel a byt budu pronajímat. A když je nájemní bydlení tak drahé, srovnám cenu s konkurencí, a namastím si kapsu 🙂 A můžu klidně pořídit ten domek na kolečkách a nebo se přestěhovat kam libo, nájem z mého bytu mi zaplatí ten nájem toho nájemního bydlení, pokud bude třeba…
Já bych tohle udělat nemohla. Mám svůj byt ráda, je to můj domov. Nechtěla bych, aby se v něm pohyboval někdo cizí, využíval ho, doslova ho “obydlel” (ne vybydlel, ale ani to bych samozřejmě nechtěla). Aby ten někdo používal můj nábytek a vybavení… krom toho, kam bych dala věci, které v bytě mám a které se nehodí stěhovat do nájmu… Když bych musela z nějakého důvodu do jiné lokality, tak mi přijde lepší byt prodat a koupit si jiný tam. A být zase ve svém.
Lituji všechny mladé (i nemladé), kteří musí platit pořád rostoucí nájmy. To, co se děje na našem realitním trhu je šílené. Jak ceny pro koupi tak pro pronájem.
Mno jo, byla by nuda, kdybychom všichni byli stejní 🙂 Jsem mladší, asi proto mi taky nedělá problém zvednout kotvy. Na místě mě drží hlavně to, že tady máme s rodinou a přáteli ty koně, které stěhovat by bylo náročné a hlavně bychom roztrhali tu naši partu. Jinak bych se asi přestěhovala za lepší či zábavnější prací 🙂 Ono když si spočítám, co by mě stálo za nějakou prací dojíždět do city, tak se raději spokojím s hůře placenou za humny (ten výdělek navíc bych protočila v jízdném), ale kdybych bydlela v nějaké kůče v city (zase, domov nedomov, chodím se tam jen vyspat), tak bych si ty penízky navíc mohla nechat a mít z nich užitek (třeba je strkat do štrozoku na věk, kdy již nebudu moci pracovat (kdysi se tomu říkalo důchod)).
BaLu:Já bych tohle udělat nemohla. Mám svůj byt ráda, je to můj domov. Nechtěla bych, aby se v něm pohyboval někdo cizí, využíval ho, doslova ho “obydlel” (ne vybydlel, ale ani to bych samozřejmě nechtěla). Aby ten někdo používal můj nábytek a vybavení… krom toho, kam bych dala věci, které v bytě mám a které se nehodí stěhovat do nájmu… Když bych musela z nějakého důvodu do jiné lokality, tak mi přijde lepší byt prodat a koupit si jiný tam. A být zase ve svém.
Já to mám stejně, taky bych spíš prodala a zase koupila bydlení jinde. Ale dovedu si představit, že kdybych byla mladší a měla tudíž větší možnosti, mohla bych to udělat i jinak. Teď už ale fakt ne, už na takový akce nemám, už mám ráda svůj klid a jsou dny, kdy se mně nechce řešit vůbec nic.
Nevím, jestli je to jenom otázka věku. U nás to byla bytová nouze. V mládí jsme s manželem a dítkem šli do 300 km vzdáleného pohraničí jen proto, že nám nabídli k práci byt, na který bychom v Brně tehdy za socáče čekali pět let. A řekli jsme si, že do deseti let budeme zpátky, aby děti mohly využít možností Brna a jeho škol, a abychom nezůstali tak daleko od rodičů a všech příbuzných. Podařilo se za sedm let. A i když mě tamní krajina velmi přirostla k srdci a byli jsme tam šťastní, doma jsme tady v Brně.
Já jsem strašná konzerva a stěhování je pro mě problém… je velký problém než se v “novém” začnu cítit jako doma.
Naviíc se opravdu nehodlám stěhovat nikam od rodiny a hlavně od přátel… prostě neumím si představit, že bych bydlela jinde… žiju tady celý život a nechtěla bych to jinak.
Prostě tohle máme každý jinak… pro mě domov není jen nějaký prostor k bydlení, ale prostě domov… ale spousta lidí to tak nemá resp. stačí jim, když mají kde bydlet a nemají problém se stěhovat klidně jednou za rok…
Prostě tohle máme každý jinak
Přesně tak. Já neměla nikdy toulavé boty. Vlastně ze svého rodiště jem se přestěhovala hned do ČB (pomíjím 5 let na koleji v Brně) a už bych jinam nešla. Jsem tu zvyklá, mám tady práci a kamarády a začínat na stará kolena jinde a jinak? To není pro mě.
Buggyra:Mno jo, byla by nuda, kdybychom všichni byli stejní 🙂 Jsem mladší, asi proto mi taky nedělá problém zvednout kotvy. Na místě mě drží hlavně to, že tady máme s rodinou a přáteli ty koně, které stěhovat by bylo náročné a hlavně bychom roztrhali tu naši partu. Jinak bych se asi přestěhovala za lepší či zábavnější prací 🙂 Ono když si spočítám, co by mě stálo za nějakou prací dojíždět do city, tak se raději spokojím s hůře placenou za humny (ten výdělek navíc bych protočila v jízdném), ale kdybych bydlela v nějaké kůče v city (zase, domov nedomov, chodím se tam jen vyspat), tak bych si ty penízky navíc mohla nechat a mít z nich užitek (třeba je strkat do štrozoku na věk, kdy již nebudu moci pracovat (kdysi se tomu říkalo důchod)).
Možná by vám ten rozdíl v platech, sežral rozdíl v nájmech. Asi by byl byt ve městě dražší.
Pokud bych musela platit komerční vyšší nájem za srovnatelné nebo lepší bydlení v city, tak by mi to nesežralo rozdíl ve výdělku, ale spíš tak jako dvě třetiny toho celého výdělku 😀 Nicméně já mám naštěstí více možností a nemusela bych se nutně spoléhat na standardní komerční nájmy a už vůbec ne v centru.
Já už bydlím 5 let v 6.pronajmu, od roku 2009..vždy jedna místnost.. Doufám, že je to posledni stěhování. Já si to vždy natolik zutulnim, že se mi vsude bydlí dobře ..já si i doma co 2 roky sibovala nabytkem, změna je život.. Ale už se mi jaksi nechce stěhovat.. Sice přízemní byt bych brala, ale zatim stíhám..
Tak na tématu venčení píše Impakt, že má chudák covida a my byli dneska v Národním muzeu na LUCY a SELAM a tam byla strašná spousta lidí a naprosto nedýchatelno…tak doufám, že jsme si taky nedovezli suvenýr 🙈 výstava byla krásná a působivá, ale fakt strašný fronty 🤦♀️
Máte někdo prosím tu výcvikovou bundu 2v1 od 4dox? Moc se mi líbí, je fakt vymakaná, tak jestli za ty (nekřesťanský) peníze fakt stojí?
efe:Máte někdo prosím tu výcvikovou bundu 2v1 od 4dox? Moc se mi líbí, je fakt vymakaná, tak jestli za ty (nekřesťanský) peníze fakt stojí?
Já jí mám…jako nekřesťanský peníze to jsou, ale já jsem s ní spokojená. Mám tu maskáčovou, aby se tam ztratil nějakej ten slintanec a bahýnko…jako kdybych měla prachy, tak bych si koupila asi ještě černou…jakože “mezi lidi”…já když pak jdu v “civilu”, tak mi v normálních bundách nějak chybí ten bambilion kapes.
A teda tahám jí hodně a nějakej ten rok už jí mám a teda není to na ní poznat, když jí vyperu, tak je jak nová.
Moc děkuju. A jak moc je teplá? Nedočetla jsem se, jestli a jakou má podšívku.
efe:Moc děkuju. A jak moc je teplá? Nedočetla jsem se, jestli a jakou má podšívku.
Teplou podšívku má…jakože není to žádný “beránek” a mezi vrchní látkou a podšívkou není žádná zateplená vrstva….ale v zimě mi stačí povětšinou nějaký termo triko s dlouhým rukávem…když je teda echt mráz, tak mikina.
Já spíš mám problém s tím, že doma mi přijde, že je fakt zima a navleču se, ale jak se člověk na prochajdě hejbe, tak si kolikrát říkám, že jsem si tu mikču brát neměla…že je mi potom vedro.
Jako takhle…zimní bunda to vysloveně není, ale zima se s tím v pohodě odchodit dá…teda nepamatuju si, jestli jsem jí třeba měla na sobě v mínus 15ti stupních, ale nepamatuju si, že by mi v ní zimě bylo zima…samozřejmě dle venkovní teploty vhodně navrstvit oblečení pod bundou.
Co teda u mě úplně nefunguje je to zapnutí až ke krku…4 dox tam píše, že díky tomu není potřeba šála…já teda, když fouká hodně vítr a studenej, tak si beru takovej slabej nákrčník…samozřejmě můj subjektivní dojem, ale já prostě musím mít krk v teple…při běžným počásu ..větýrku…není potřeba.