Aktuálně: 2 484 inzerátů • 292 829 diskuzních příspěvků • 21 470 uživatelů

Jak naučit dítě zacházet se zvířaty

⋮
keriton
keriton 11.09.2023, 12:08:09 xxx.xxx.80.147
kocoura219:

Výše zmiňovanému dítěti to již bylo vysvětlováno i násilnou formou… 😀 A stejně nic. 

Jde o načasování, formu sdělení, důslednost. Pokud to nefunguje, chce to něco z proměnných změnit. 
Pokud např. u psa volím manuální vysvětlení, nejlépe to funguje ve fázi, kdy psa napadne “tak si říkám, že asi skočím na stůl”. Ve stejné fázi by mohlo fungovat vysvětlení i takhle malému dítěti. S tříleťákem už se ale trochu mluvit dá, vysvětlit od podlahy, stanovit pravidla, důsledně hlídat… domluvit odměnu za dodržování, důsledky nedodržování, atd.

Samozřejmě, snadno se to řekne, hůř uvede do praxe…. A když to tři roky nefunguje, je tam něco blbě, dítě neví, že to nemá dělat, nebo ví, že to dělat může, protože na něj dospělí nemají páky.

⋮
keriton
keriton 11.09.2023, 12:12:47 xxx.xxx.80.147

No a mezi dětičkami v našem okolí máme děti velmi dobře vychované, které to ale se zvířaty moc neumí, prostě se s tím nesetkávají. Mají spíše respekt, pejska si pohladí, ale je to spíš o tom jim říct, co jo a co ne. Ale to je fakt snadné, když jsou zvyklé poslouchat. 

A pak dítě také solidně vychované, ale s dost problematickou povahou, rozhodně bych ho nenazvala pohodovým nebo vyrovnaným, ale toto dítě se psem prostě umí. Doma má psa teprve rok, ale myslím, že bylo zvířatům vystavováno i předtím, a prostě ví, kam šáhnout, jak hladit, jak se chovat…

⋮
Drvodělka fialová (neregistrovaný) 11.09.2023, 12:26:52 xxx.xxx.62.226

Já náhodou děti cvičím. Osobně jsem toho názoru, že dítě zhruba do plus mínus dvaceti je dítě a pečlivým výcvikem se z něj stane, tedy možná, člověk.

Výcvik probíhá přiměřeně věku a také povaze dítěte. Momentálně mám 3,5 let starého vnuka. Je s ním sranda, se zvířaty vychází výborně, ono mu taky nic jiného nezbývá, vzhledem k tomu co jich máme. S výcvikem zvířata ráda pomáhají. Že se kočka netahá, to například vysvětlily kočky samy a rychle. Teď si s nimi hraje s provázkem a papírkem.  Na koně ho dcera vysazuje od té doby co umí sedět a naštěstí ho mají rádi.

Problém jsou psi. Krade jim totiž granule a přes moje protesty je pojídá. 

Taky mi pomáhá s králíky. Já je čistila a Štěpánek s malými vidlemi pomahal. Pak , když jsem vyvážela kolečko se otočím a Štěpánek si dával pauzu, sbíral králičí bobky, vždy jeden dal pod pysky našemu SAO Harymu a jeden sobě. Pes bobky vyplivl.

No, cesta k člověku bude ještě dlouhá.

⋮
kocoura219
kocoura219 11.09.2023, 12:33:08 xxx.xxx.104.252
Drvodělka fialová:

Já náhodou děti cvičím. Osobně jsem toho názoru, že dítě zhruba do plus mínus dvaceti je dítě a pečlivým výcvikem se z něj stane, tedy možná, člověk.

Výcvik probíhá přiměřeně věku a také povaze dítěte. Momentálně mám 3,5 let starého vnuka. Je s ním sranda, se zvířaty vychází výborně, ono mu taky nic jiného nezbývá, vzhledem k tomu co jich máme. S výcvikem zvířata ráda pomáhají. Že se kočka netahá, to například vysvětlily kočky samy a rychle. Teď si s nimi hraje s provázkem a papírkem.  Na koně ho dcera vysazuje od té doby co umí sedět a naštěstí ho mají rádi.

Problém jsou psi. Krade jim totiž granule a přes moje protesty je pojídá. 

Taky mi pomáhá s králíky. Já je čistila a Štěpánek s malými vidlemi pomahal. Pak , když jsem vyvážela kolečko se otočím a Štěpánek si dával pauzu, sbíral králičí bobky, vždy jeden dal pod pysky našemu SAO Harymu a jeden sobě. Pes bobky vyplivl.

No, cesta k člověku bude ještě dlouhá.

😄 Ale je hezké, že se tak zapojuje 😊

⋮
Ronja s motejlem (neregistrovaný) 11.09.2023, 12:33:17 xxx.xxx.119.6
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.09.2023, 12:00:16

Pár let psychoterapie a strach z kliky už mě ze sna nebudí🙂

- Mít tohle u sebe, tak chráním psa, klidně ho zamknu do ložnice - do budoucna tak bude mít to dítě třeba zachráněný ucho. 

Nebo je to dítě dostatečně unavený, mentálně, fyzicky? 

Dělala bych si z toho srandu (myslím, z toho, jak bych na něj aplikovala psoství), ale věřím, že to musí být pořádně nepříjemný. 

⋮
hmn
hmn 11.09.2023, 13:06:41 xxx.xxx.33.9
kocoura219:

Výše zmiňovanému dítěti to již bylo vysvětlováno i násilnou formou… 😀 A stejně nic. 

možná mu to naopak nebylo vysvětlováno dostatečně a dobře pozitivně, myšleno po “dobrém”

⋮
kocoura219
kocoura219 11.09.2023, 13:24:19 xxx.xxx.104.252

Nejsem u těch situací tak často, abych dokázala posoudit, zda rodiče udělali nebo neudělali dost a proč jejich výchova nepadá na úrodnou půdu a pes je stále trápen, ale je mi ho samozřejmě líto a doufám, že se to povede nějak vyřešit. O to větší radost mi pak dělá, když vidím dítě, který má upřímný zájem a ke zvířátkům se chová hezky i bez velkého vysvětlování. Pokud budu mít někdy vlastní děti, určitě bych je k tomu taky chtěla vést, ale právě se trochu bojím, aby v nich spíše nebyl ten “surovec” s touhou zkoušet, co zvířátko vydrží… A zda bych zvládla dostatečně a správně motivovat k citlivému chování. 

⋮
Buggyra
Buggyra 11.09.2023, 13:53:06 xxx.xxx.198.226

Tak úplně nejjednodušší máte jít těm dětem příkladem. Pokud vy se budete chovat ke zvířeti ohleduplně a dítě vás bude mít za vzor od malinka, přirozeně se naučí základy nápodobou. 🙂 Samozřejmě moc pomáhá mít ty zvířata neustále doma, aby to pro dítě nebylo něco vzácného, a naopak aby dítě pochopilo, že když se chce zvíře ňuňat, tak si řekne. A když nechce, tak ho prostě necháme být.

⋮
megi-the-pes
megi-the-pes 11.09.2023, 14:00:16 xxx.xxx.61.17

Třeba se to dítě cítí odstrčené. Kdo ví, jak rozdílně s rodiče chovají k temu psovi a k děcku. Rozcapený pes a vysoké nároky na dítě.

⋮
drvodelkafialova
drvodelkafialova 16.09.2023, 17:09:48 xxx.xxx.171.14

Protože mám chvilku času, rozhodla jsem vložit instruktážní video, jak probíhá výcvik mladého budoucího včelaře. Zatím se jedná pouze o pozorování babičky, jak se snaží dostat roj z větve zhruba 7-8m nad zemí. při sledování videa se zaměřte na hlásek mého miláčka, který se pokouší lžíci vyklopit. Fotka číslo tři, přesně dokumentuje jeho něžnou dušičku😏.

Obrázek Obrázek Obrázek
⋮
Edůza
Edůza 17.09.2023, 13:21:40 xxx.xxx.41.209

Já synovi chování ke zvířatům cpu do hlavy od té chvíle kdy se dokázal sám pohybovat a tudíž byl potenciál k čapnutí jakékoliv části zvířete. Často jsem slyšela, že se na to mám vyprdnout a že z toho nemá z rozum. Ale stojím si za tím, že je třeba dát hranice od začátku. Jasně nedávala jsem přednášku 6-ti měsíční žouželi, ale chytila ruku a říct “tohle zvířátkům neděláme”. A postupem času nabalovat info a případně vysvětlovat. 

Teď ve 4 letech si jsem jistá, že se dokáže zvládnout seznámení skoro s každým zvířetem a už jsem ho i slyšela školit nějaké kamarády ve školce. A narozdíl od některých dospělých se nezhroutí při představě, že naše káčata jdou na podzim do mrazáku. Naopak se jako správný vědátor kouká na vnitřnosti co mu rozložím na stůl a zkouší jestli si pamatuje co to je. 

Chápe, že máme zvířata jako kamarády a zvířata jako konzervy. A že k těm “konzervovým” by se měl chovat nejlépe jak může, protože ony se pak v určitém smyslu postarají o nás.

⋮
kocoura219
kocoura219 17.09.2023, 13:42:47 xxx:xxx.ca3e:8689
Edůza:

Já synovi chování ke zvířatům cpu do hlavy od té chvíle kdy se dokázal sám pohybovat a tudíž byl potenciál k čapnutí jakékoliv části zvířete. Často jsem slyšela, že se na to mám vyprdnout a že z toho nemá z rozum. Ale stojím si za tím, že je třeba dát hranice od začátku. Jasně nedávala jsem přednášku 6-ti měsíční žouželi, ale chytila ruku a říct “tohle zvířátkům neděláme”. A postupem času nabalovat info a případně vysvětlovat. 

Teď ve 4 letech si jsem jistá, že se dokáže zvládnout seznámení skoro s každým zvířetem a už jsem ho i slyšela školit nějaké kamarády ve školce. A narozdíl od některých dospělých se nezhroutí při představě, že naše káčata jdou na podzim do mrazáku. Naopak se jako správný vědátor kouká na vnitřnosti co mu rozložím na stůl a zkouší jestli si pamatuje co to je. 

Chápe, že máme zvířata jako kamarády a zvířata jako konzervy. A že k těm “konzervovým” by se měl chovat nejlépe jak může, protože ony se pak v určitém smyslu postarají o nás.

Super přístup 👍🙂 

⋮
kocoura219
kocoura219 17.09.2023, 13:44:53 xxx:xxx.ca3e:8689
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 16.09.2023, 17:09:48

Moc pěkné 🙂 včelaři jsou potřeba 🤩

⋮
drvodelkafialova
drvodelkafialova 17.09.2023, 14:21:19 xxx.xxx.171.14
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 17.09.2023, 14:14:24

No, ani ne. Babička netušila, kdo tahá za páky, jinak by tam nevlezla🤣

⋮
Anonymní (neregistrovaný) 23.09.2023, 09:17:22 xxx.xxx.55.141
Doron:

Teda 👏! Babička hrdinka 👍!

Teď v létě se s někým takhle lžíce zřítila a zabila ho. Živí lidé by tam být nikdy neměli.

⋮
drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.09.2023, 09:33:25 xxx.xxx.171.14
Anonymní:

Teď v létě se s někým takhle lžíce zřítila a zabila ho. Živí lidé by tam být nikdy neměli.

Tak pšt a nikomu neříkat🤣😇

⋮
Buggyra
Buggyra 25.09.2023, 15:19:54 xxx.xxx.198.226

Mě co rok vysazuje zemědělec chňapkou na senáž na stoh se senem 🙂 Lepší než atrakce na pouti 😀 Hlavně proto, že tam nejsou ty bezpečnostní prvky, a já musím sedět obkročmo na té jedné “dlani” té chňapky, a je to dost nestabilní posez - zpravidla tam máme ještě naloženou autoplachtu z avie, kterou následně na tom stohu nahoře rozkládám, aby se tím ten stoh přikryl…

⋮
Anonymní (neregistrovaný) 04.10.2023, 09:56:17 xxx.xxx.5.67

Krásné téma. Někdy je ale těžké naučit zacházet dítě ze zvířetem, když to nedokáže dospělý člověk. Znám chovatele korely, jejíž drápy byly 5 cm dlouhé že nemohla pořádně lézt po pletivu a zobák stejně tak přetostlý o několik cm, a majitelé si ničeho nevšimnou, jakoby bylo vše v pořádku, jak takový rodič může naučit správně se starat o zvíře své dítě?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.