Odpověď na příspěvek uživatele assil z 03.02.2025, 09:36:16
To ale musíte říct tomu bobrovi, že se to tam nemá dělat. Nebo si fakt myslíte, že ho tam někdo vysadil. (Kadého půl kilometru ? Nepřeháníte?) Tak to pak teče čistá voda do rybníka
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 03.02.2025, 19:13:22
Do rybníka už čistá voda neteče, dřív to byla pstruhová voda, teď je to díky bobří hrázi bahniště.
A bobry tu vysadili, to si nemyslím, to vím, dva páry, tady se fakt bobr nevyskytl sám od sebe, což by byla úplně jiná situace, ono to totiž pro bobra není tak úplně vhodný místo a na tohle místo ho vysadili ekofašisti.
In Czechia beavers built a dam in 2 days, which local authorities had been planning for 7 years The animals saved the administration $1.2 million. A project to restore wetlands in the Brdy Landscape Park had been in development since 2018. Over the years, the administration gathered all the necessary permits and was ready to begin construction. But it turned out to be unnecessary—local beavers, which have lived in the park since 2020, took matters into their own hands, building dams in the required locations. "The beavers saved us 30 million Czech korunas. They built the dams without any project documentation—and for free," said the head of the nature reserve administration.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 04.02.2025, 08:58:11
Že je tam někdo vysadil fakt nevěřím. To si jenom myslíte, nebo jste někdo při tom někoho přistihl? Pokud by to pro ně bylo nevhodné, tak by se nejspíš odstěhovali. Netuším, jestli je možné bobra, pokud se usadí na opravdu nevhodném místě přestěhovat. Co na to obec? Eviduje nějaké škody, nebo jste jediným stěžovatelem vy? Jak se jednoduše dá zregulovat výše vodní hladiny v bobří nádrži jsem psal. Samozřejmě vyzkoušeno nemám, asii 2 x bylo v tv dokumentu. Možná ve spolupráci s majiteli pozemků Povodím a Agenturou ochrany přírody a krajiny by bylo vhodné udělat nějaký kompromis, jestliže tedy se usadil na opravdu nevhodném místě.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 04.02.2025, 19:18:43
- není to tak snadné, navíc třicetikilové zvíře s pořádnými hlodáky, odhodláním a silou v nouzi bojovat…
- je chráněný, bez druhové výjimky je odchyt (odstřel, bourání hrází…) v rozporu se zákonem
- a jestli vám to přesto za to stojí, stejně by vám odchyt jednoho zvířete nepomohl, jednak žijí v rodinách typicky o 5-6 členech, jednak i když odstraníte celou rodinu, tak pokud jim místo vyhovuje nahradí je brzy noví bobři z okolí
Odpověď na příspěvek uživatele anonym z 04.02.2025, 20:16:16
Mě to zajímalo jen teoreticky.
U nás žijí na Vtavě, vlastně kousek od centra Prahy, tady si ani žádné hráze postavit nemůžou, povodí vždycky poražené stromy odstraní ( už stejně žádné nezbyly), nemůžou tady zůstat kvůli lodní dopravě. Teď kácí takové mlází doceka daleko od vody, tak si ty kmínky beru jako tyčky k rajčatům, jsou už rovnou do špičky, jen zatlouct ;).
Řekla bych, že žadná rodinka to není, spíš vždycky nějaký bobr amatér, který připlave po Berounce, chvíli něco zkouší, něco zničí, je chvíli klid a pak se zase objeví další.
U kamarádky na Šumavě chodíme na výlet k takové kaskádě bobřích jezer, jsou opravdu obrovská,to je úplně něco jiného, to jsou profíci 🙂!
Byla to reakce na stížnosti Assil že se usadil (údajně byl vysazen????!!) na nevhodném místě. Ptal jsem se co na to obec nebo zda vadí jen jí. Mě osobně by bobr u nas na potoku nevadil, ani kdyby mi kus zshrady zaplavil. Odchyt bych si představoval do sklopce v okamžiku nastěhování páru, ne když už jsou rodina. Viděl jsem v tv dokumenty, kdy byla jednoduchým řešením udržována hladina v bobří přehradě na přijatelné výši. To je dobré vědět pro případ, kdy by se třeba dostávala voda lidem do sklepů nebo zaplavovala cestu. Jednou to přijde, že udělá opravdu škodu, ne že zaplaví nějakou louku nebo někde pokácí stromy. Už z tohoto jsou lidé hysteričtí. Odchyt i případná úprava výšky vodní hladiny samozřejmě za součinnosti příslušných orgánů.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 04.02.2025, 21:27:38
Samozřejmě, stromu je škoda, hlavně, pokud měl v sobě dutiny. Ale, jedná se zřejmě nějaké vrby, osiky, … Ty jsou tomu přizpůsobené, jestli je to ve volné přírodě, tak holt je to koloběh. V parku se dají dát kolem stromů zábrany.
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 04.02.2025, 18:28:39
Byli vysazeni oficiálně s nahlášením na obec, všichni to věděli předem, že to nastane a taky tenkrát to bylo všem fuk, protože nikdo netušil co to znamená.
Stížnosti obec eviduje, ale musí to lifrovat vejš na obec s rozšířenou působností a co tam se s těma stížnostma děje netuším.
Odstěhovat se nemůžou, proti proudu málo vody a rybníky, po proudu rybník téměř bez odtoku. Rybníky oni prej neradi. Další příhodné toky jsou kilometry daleko za silnicema a kolejema.
Podle posledních info je jich tam už několik desítek, takže odchyt je nemožný.
Povodí Moravy jsme i my👎 Akorát zatím, nutno dodat, že naštěstí, neeviduju žádnou bobří rodinu. Jak jsem psala, u nás prostě moc nemá kde, pro bobra tu není místo, v dědině se snad nezabydlí tak, aby si přivedl nevěstu🙄