Nezakládat nové téma, ale dát do tématu "UŽ SÚ TU 2024". Vhodné by bylo taktéž uvádět lokalitu.
Dneska ve chlévě první vlaštovka. Nezapomeňte otevřít okénka, ať mají kde bydlet.
Dneska ve chlévě první vlaštovka. Nezapomeňte otevřít okénka, ať mají kde bydlet.
Nezakládat nové téma, ale dát do tématu "UŽ SÚ TU 2024". Vhodné by bylo taktéž uvádět lokalitu.
Dával jsem to několik let pod tímto názvem na ifauně, tak pokračuju.
Lokalita Čacovice. uz tu letají 3 (nad naším pozemkem). Odpoledne u kámoše ve vedlejší vesnici 2.
Dle meteorologů jsme tu měli vitr s půskem ze Sahary. Nechaly se s ním přinést. Šikovný holky.
Pozorování je letos opravdu už hodně na to jak je nízké datum, ale příbuzné jiřičky zatím ani jeden záznam.
Dneska mě napadlo zkontrolovat hnízdo ve dřevníku ( je tam nižší strop, tak tam dosáhnu ze země). Mají tam už dvě vajíčka. Tohle týden trvající studené počasí ale může způsobit, že snášku přeruší a až se oteplí, začnou nanovo. Tahle dvě vajíčka nejspíš přijdou vniveč a před novým hnízděním je vyhodí. Uvidíme za týden.
to je hodně brzské zahnízdění ale vejce nevyhodí, měli by to zvládnout.
Tak samička od včerejška sedí. Když jsem dnes šel dnes do dřevníku pro nářadí, tak vylétla z hnízda. Zkontroloval jsem, žádná další vajícka v po a út už nesnesla, jsou stále jen dvě. Asi zapůsobil nedostatek potravy.
Tak to nic moc, dvě je málo. První jarní snůšky bývají početnější než druhé. Ale příroda si poradí tak když první bude slabší může být víc mláďat ve druhé.
Ladd:Dneska ve chlévě první vlaštovka. Nezapomeňte otevřít okénka, ať mají kde bydlet.
Připomínám.
U nás to letos zatím vypadá na 4 páry. Jarní tah ale ještě neskončil 🙏.
Včera první mladé vylétly z hnízda. 2 hnízda jsou těsně před vylétnutím, v jednom jsou asi týden stará a v jednom ještě sedí na vajíčkách. A jeden pár se přistěhoval a začal opravovat hnízdo.
K tomu na půdě jsou dalši dvé hnízda, v jednom sedí určitě, druhé nevím; uvidím, jak bude nakadíno.
+ 2 páry jiřiček si staví hnízdo. (Jedny na nové fasádě, ale mě to neva.)
má ještě někdo u sebe vlaštovky? Zahlídla jsem včera a jsem si jistá, že to vlaštovka byla.
ČB - už druhý týden nejsou.
Já vůbec netuším, kdy zmizely, ale myslím, že jsou pryč už nějakou dobu😟
U nás tuším. V sobotu 20.9. k večeru přelétalo na obloze velké hejno vlaštovek, mířily přímo k jihu. Od té doby jsem těch asi 7 zbylých které vždy k večeru lovily vysoko nad střechami již neviděl. V pondělí pak přišlo to ochlazení, měly to načasované.
Zbylo jen pár jiřiček, ty neregistruji od 26.
Tak zase příští rok..
Ladd:U nás tuším. V sobotu 20.9. k večeru přelétalo na obloze velké hejno vlaštovek, mířily přímo k jihu. Od té doby jsem těch asi 7 zbylých které vždy k večeru lovily vysoko nad střechami již neviděl. V pondělí pak přišlo to ochlazení, měly to načasované.
Tak zase příští rok..
“V pondělí pak přišlo to ochlazení, měly to načasované.” no jak se to vezme, načasované to vypadá dobře, ale vemte si, že ještě musí několik týdnů letět, v tom nejhorším počasí, tak nevím, ideální by bylo kdyby zmizely o týden dřív.
Wiki píše, že vlaštovky na tahu na zimoviště letí rychlostí až 300km/den. - Létly směrem přímo na jih, špatné počasí přišlo až za dva dny od západu, takže za podle mě se tomu (cíleně) vyhnuly. Teď už nejspíš ve Středomoři, kde je ještě nádherně, sbírají síly k přeletu moře a Sahary.
Kdysi jsem viděl, nebo četl, že vlaštovky na tahu odpoledne letí, v noci spí, dopoledne se krmí a po několika dnech tahu mají na příhodných místech několika denní přestávku, kdy doplní zásoby tuku. Jiřičky prý táhnou i v noci.
Tak v tom případě všechna čest, pozoruhodní tvorové, jak to mají zmáklé.
Ladd:U nás tuším. V sobotu 20.9. k večeru přelétalo na obloze velké hejno vlaštovek, mířily přímo k jihu. Od té doby jsem těch asi 7 zbylých které vždy k večeru lovily vysoko nad střechami již neviděl. V pondělí pak přišlo to ochlazení, měly to načasované.
Tak zase příští rok..
Ještě v neděli pár vlaštovek pilo z našeho rybnika…koukám tam na ledňáčky jak ,ke vzteku mého manžela, mu tam plení plůdek amura.
Vlaštovky ano, jiřičky také, dokonce i břehule jsou v sezoně stále k vidění i když populace jsou z mého pohledu tak 20% než bývali dříve tj. cca před padesáti lety. To však může být pouze lokální problém. Letos jsem ale poprvé za cca. šedesát let nezahlédl rorýse. Dokonce ani nezaslechl jejich hulákání, tak typické při tryskových průletech v okolí. Tak si tak pro sebe doufám že ostatní, možná všímavější pozorovatelé na tom budou alespoň o trochu lépe.
U nás rorýsů také méně a začali křičet až v pokročilém létě. Letos se u nás nepokusila zahnízdit jediná vlaštovka. Asi vědí, proč…