Odpověď na příspěvek uživatele Marta z 19.05.2024, 10:18:50
Tak to jak která koza..počítá se denní nádoj od odstavení kůzlat do konce dojení, zasušení,když je koza březí..naše koza Míša 🐐 teď, po kůzlazech, doji něco přes 5 litrů denně, koncem roku pomalu ubírá , až do zasušení..připouštíme v říjnu..
Tak to jak která koza..počítá se denní nádoj od odstavení kůzlat do konce dojení, zasušení,když je koza březí..naše koza Míša 🐐 teď, po kůzlazech, doji něco přes 5 litrů denně, koncem roku pomalu ubírá , až do zasušení..připouštíme v říjnu..
Tak to je koza údernice. Tolik jsem mívala od tří.🤭
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 19.05.2024, 14:37:28
😀díky!..a to samé, i 6 litrů v létě,mi dávala jeji máma Růžena 😀..ale ta už má 11 let, uz jsme ji nepřipouštěli a dojit ji nechci..určitě by se rozdojila,ale máme mléka až moc..😏
U nás loni 5l ze dvou koz dohromady denně, tj. 2.5l na kozu (první laktace). Včera jsme udali letošní kozlíky a dneska bylo poprvé letos všechno mléko pro nás a holky daly 8.3l (tj. více než 4l na kozu) 👏
Ančovička má údernice a taky je dobře krmí . Ale pokud se ptáte na průměrný nádoj kozy ,není to úplně jednoduchá odpověď. Záleží na genetice , krmení a která je to laktace. Jsou kozy co dají jen litr. Průměrně dá koza podle mne dá 2 - 3 lt .
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 23.09.2025, 07:56:51
Loni, na 6.té laktaci dojila po okozlení 6 litru denně 🤦🤦..měla 3 kozičky, jednu jsme si nechali…postupně časem nádoj ubývá…letos jsme kůzlata nechtěli, tak žádná nebyla, ale stále dodnes dojí 2,5 litru denně, bez přestávky…😄.. teď, na podzim, chci připustit její 1,5 roční dceru….
Loni, na 6.té laktaci dojila po okozlení 6 litru denně 🤦🤦..měla 3 kozičky, jednu jsme si nechali…postupně časem nádoj ubývá…letos jsme kůzlata nechtěli, tak žádná nebyla, ale stále dodnes dojí 2,5 litru denně, bez přestávky…😄.. teď, na podzim, chci připustit její 1,5 roční dceru….
To je teda pořádná dojivost! Šest litrů na šesté laktaci, to už je fakt výkon. A že i bez kůzlat drží 2,5 litru denně – klobouk dolů, taková koza se jen tak nevidí. 1,5 roku je ideální věk na připouštění. Jsem zvědavý, jaká bude po mámě, jestli půjde taky do “mléčného rekordu“.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 17.11.2025, 16:08:44
Tak se vracím k našim krasavicím😀…s kozlem jsme totálně “vyhořeli”, plán s připuštěním téměř dvouleté Bibi (v březnu) nevyšel.. dvakrát jsme byli u kozla..první an byl mladý a moc malý🤦…druhý sice zkušený, pěkný an, ale zřejmě se naši kozy Bibi bál🤦…třetího právě před 14 dny zabili😥..takže kůzlata nebudou..moc jsem se na ně těšila.. stará koza Míša si stále drží dojivost 2 litry denně 🙏🙏..tak snad někdy příště 🤔😉…
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 22.12.2025, 21:38:37
Ančovičko, to je škoda.
A nechcete jí připustit alespoň nějakým jiným kozlem, aby měla mlíčko? Z vašeho příspěvku to chápu tak, že jste zkoušeli všechny AN kozly v okolí.
Já mám už naštěstí připuštěné obě starší kozya letošní mláďata si musí ještě rok pockat, i když je to otravný poslouchat jak nešťastně mečí každé tři týdny 😀