jinak
můj první pes
strašně jsem chtěla roky psa,
máti dělala uklizečku na policajtech,kde psovodi,
a tak jim poisovala,jak všude tahám plyšovýho psa Astu🙂češu ju a tak..🙂
u tatínka v dědině byl vždycky pes na zahradě/dvoře-výchova,péče nula-prostě jídlo,voda,a hotovo,
máti zase byla na kočky,v bytovce měli xx let angorskou kočku,v deseti letech jsem si vybrečela prvního psa-křížence knírače pepřáka-KIM
podmínka rodičů byla-budeš se o něj komplet starat-se vším všudy,
bude to melej pes,a kříženec,
takže první den prázdnin jsm si dom nesla šestitýdenní štěně knrače kříženýho,
za flašku od jednoho policajata,
ano prvních asi 5 let?jsem se o něj starala se vším všudy sama,veterina,vycházky,cvičení,krmení,česání
pak venčil i tatka,u babičky jsem našla knížku-Výcvik psa-od Hartla,četla jsem knížky,časopisy,cvičila jsem ho od 3 měsíců-naučila jsem ho sedi/zůstan,lehat mě nechtěl…
byl fakt ostrej,a když se mu něco nelíbilo,neváhal na mě zavrčet a rafnout..
no já ho bohužel za zavrčení,rafnutí zmydlila…
jinak,jsem od jeho jednoho roku začala s ním chodit do Kynologickýho kroužku,kde jsme chodily ze psama ven,na cvičák,učily základy stop,přivolání,poslušnost,+jsme se učily teorii-anatomii psa,reflexy,nemoci,krmení,z toho jsme psaly testy..
bo hužel,Kim zdrhal v lese,takže jsem ho vodila na vodítku,pak po puštění v kroužku byl jak letadlo-jen lítal🙂
a do roku mě ho dorvalo pár velkých psů-NO,boxer,takže mě vrčel a vyjížděl na psy…
od jeho 3 let a mých 13 let jsem s ním začala chodit na cvičák v BK,2 krát týdně,neděle a čtvrtek odpoledne+jsem chodila na vycházky s hromadou kamarádek s jejich psy-dalmatini,rtw,NO,takže vyjíždění se časem zplepšilo,už jen povrčával..po roce jsem s ním dělala první zkoušku 3oddílovou-ZMMP,tam jsme vylítly na stopě-o 5 bodíků-zajímaly ho myšky,byl velkej lovec myší..
na další zkoušce jsme vylítly na stopě kvůli srnečkám..
pak jsme zkusily 2 jedničkový závody,2krát poslední místo-ach ty stopy a můj orientační smysl nulovej🙂
v jeho 11letech jsem s ním udělala dvoje zkoušky v ovladatelnosti-tenkrát nově vzniklý
tolik zkoušek jak je ted tenkrát nebylo…
4 výstyv-voříškády,PLZEN,Boskovice 2 krát,poslední v jeho 13 letech,kde jsem tenkrát prvně viděla Martinu Magnoli Klimešovou předvádět tanec se psem
takže jsem ho učila v jeho 13 letech tanec se psem🙂
ještě ve 14 letech kousal na obraně
od deseti let měl špatný nohy-artroza,a na stáří hůř viděl..
v 6 letech mě zdrhnul v zimě v lese,blbá,su,jsem ho pustila s kamoškou feny,jsem myslela,že se budou držet spolu a nezdrhne….holt jsem toho o psech tenkrát moc neviděla….tak to jsem došla ubrečená dom
a on došel za 2 hodiny po mě dom-to jsem prvně v životě brečela štěstím🙂
jednak musel najít cestu v lese po sněhu,jednak ale přejít koleje+2 silnice-obě hlavní,pak stačilo zaštěkat u zavřené branky……bože to bylo radosti a breku,že je doma!!
od té doby chodil v lese na stopovačce a pouštěla jsem ho kolem řeky ve městě,v parku a odlehlých uličkách….
od jeho sedmi let jsem si začala půjčovat roční a něco milovanou Killynu-kníračku malou,napřed jsem pro ni chodila denně+cvičák,pak 4krát týdně,s ní jsem dělala zkoušky,závody,ukázky ve školkách+tanec,ta mohla všude na volno,neřešila psi,zvěř,lidi,nic-boží fenka!!
takže od Kimových 7 let jsem chodila furt/skro furt se 2 psama,do té doby jsem si taky pár psů půjčovala,ale nebylo to jak s Killy,
ve 14 letech jsem Kimovi nechala odoperovat nádor,
a nastěhovala se k nám na 3 měsíce Killy,která u nás odrodila štěnata,který si pořídila se skoro jezevčíkem..tenkrát došla s rozbitýho kotce ke mě dom,přes celý město..i s tím ženichem,
tak u nás bydlela,3 měsíce,odrodila štěnátka,a já ji v zimě musela vrátit po 3 měsících u nás..☹️
2.srpna to bude 22let co mi umřela na srdíčko,a nokdy si a máti neodpustím,že jsem si ji nemohla nechat-moc mi chybí,doted,se mi zdá,že si pro ni jdu,a pak zjistím,že není…a budím se ubrčená…
máti si nechala její štěně Duxíka,jinak s máti o bylo těžký-to bylo-nechod na cvičák/je moc teplo/zima,větr,prší,nechod na zkoušky,stejně je zase neuděláš,nechod na závody,budeš zase poslední,,,,,,takže podpora nic moc…Kimečka jsem utratila v 15 letech -měsíc po smrti mamky
měl další nádor,v noci bolesti noh,blbě viděl/slyšel,+epilepsie…
obdivuju ho za to,že se mnou dal moje začátky,mí půjčování psů,
že skoro ve 14 letech doma toleroval štěně Duxe…
na začátečníka a dítě k tomu celkem náročnej pes…ale byl MŮJ A PRVNÍ!!
Killy umřela v srpnu necelý rok před ním na srdíčko,po smrti Kima a mamky jsem si koupila Gera,protože to vypadalo,že strháme Duxe,každej jsme chtěly jít ven se psem,ale tatka chtěl jít sám s Duxem,a já psa neměla…tak přišel k Duxovi na 14 let Gero,
a pak Dafi a Žeryk….
první 2 fotky Kim,druhá Killy se synkem Duxem,a Killy