Ta může být i v nose? 🤔 Myslím, že plíseň nikdo nikdy nezmiňoval. Nebo to doktorka zahrnula do těch testů, co se pošlou, pokud výtěry na bakterie nic moc neprokážou. Bakterie máme v nose všichni, tak trochu nevím, jak dokáží rozlišit, kdy je to ok a kdy škodí, ale věřím, že by mi to pak dokázali vysvětlit.
Jmenovala těch možností pak hodně, teď si vzpomenu jen na calicivirus, panleukopenie a víc nevím. Ale vychrlila toho hodně. Doktor, který dnes endoskopii prováděl navrhl, ať nejdřív pošleme na ty bakterie, protože ty na agaru přežijí v řádech dní, ale ty viry prý i po své smrti zanechají DNA, ze kterých se dají identifikovat, takže tam nehrozí znehodnocení vzorků.
Ta může být i v nose? 🤔 Myslím, že plíseň nikdo nikdy nezmiňoval. Nebo to doktorka zahrnula do těch testů, co se pošlou, pokud výtěry na bakterie nic moc neprokážou. Bakterie máme v nose všichni, tak trochu nevím, jak dokáží rozlišit, kdy je to ok a kdy škodí, ale věřím, že by mi to pak dokázali vysvětlit.
Jmenovala těch možností pak hodně, teď si vzpomenu jen na calicivirus, panleukopenie a víc nevím. Ale vychrlila toho hodně. Doktor, který dnes endoskopii prováděl navrhl, ať nejdřív pošleme na ty bakterie, protože ty na agaru přežijí v řádech dní, ale ty viry prý i po své smrti zanechají DNA, ze kterých se dají identifikovat, takže tam nehrozí znehodnocení vzorků.
Můj upravený příspěvek z 11.6.2024:
zkušenost s cizím předmětem v čumáku psa. Až po půl roce, kdy tady na jedné veterině řešili, nudle a krev, od stolu asi 5 různými ATB, tak jsme jeli jinam, udělala se rinoskopie, cizí těleso i tkáň v čumáku se zatu dobu rozpadla a laboratorně tam byla plíseň Aspergillus. Xkrát to pod narkozou vet proplachoval v čase a zkoušeli se veterinární léky na plíseň, ale zabral až humánní driák na aspergillus dlouhodobě 2 bal. a ten zabral, pes to zvládnul a je v pořádku. 🍀 Už jsme ale mysleli, že se mu to dostane dál do hlavy a že o něj přijdeme….
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 13.01.2025, 20:30:55
Ještě doplním, že třeba Aspergillus je běžně všude a když si ho načuchá pes, kočka, tak právě může ulpět na sliznici třeba zrnko hlíny z květináče imunitně oslabeného jedince a problém je na světě. Špatně se toho zvíře, ale i člověk zbaví. Vím o případu úmrtí mladého člověka, kterému se dostala plíseň přes nos až do mozku, zemřel. Doufám, že je to ojedinělé..
Z googlu:
Plísně v domácím prostředí Plísním rodů Penicillium a Aspergillus se nejlépe daří při vysoké vlhkosti, zvláště pak ve špatně větraných vlhkých místnostech (koupelny, toalety) nebo na vlhkých stěnách, tapetách, dřevěném obložení, matracích, v klimatizacích a zvlhčovačích vzduchu, odpadcích a květináčích.
No, pěkný. Až budou volat s výsledky, optám se na to. Cizí těleso vyloučili a něco mrňavého by doufám vypláchli.
Máte někdo zkušenosti s tím, že by následující den po narkóze vypadala kočka hůř, než v den narkózy? Včera ok, papal, hrál si. Dnes ráno ze své porce konzervy snědl jen trošku, ale to není zase tak neobvyklé. Od tří hodin, co jsem doma, neslezl z postele, nechce si hrát, odmítá i šunku (není běžnou součástí jídelníčku, ale na ní poznám, jestli opravdu nechce jíst). Tváří se unaveně, když u něho ležím a hladím, tak přede. Ale rozhodně není apatický. Uvidím, jak ráno, ale už to vypadá, že si dáme další kolečko na veterinu ☹️
Mám jen psa, tak nevím, jak dlouho tu narkózu odbourávají kočky. Snad přijde někdo kočičí. Jinak to cizí těleso…záleží, jak dlouho s tím vším bojujete. Tenhle pes s tím marodil cca ¾ roku než došlo na tu rinoskopii a jestli to bylo původně trocha hlíny nebo tráva, kůra nebo tříska..už tam nebyla ani známka po tomto. V té postižené nosní dírce byly zcela rozpadlé skořepy a v laborce na té tkáni našli tu plíseň ve vyšší koncentraci.
Já Vás nechci strašit, to je i pro jiné přišlíky, aby věděli, co může být za problém, zdánlivě banální oproti nádoru.
U Vás to bude určitě dobré 🌷 dejte prosím pak vědět, co laboratoř.
“Máte někdo zkušenosti s tím, že by následující den po narkóze vypadala kočka hůř, než v den narkózy?”
nikdy
Já právě taky ne. Odmítl i teď večeři. V nose mu píská (přisuzuji podráždění ze sondy a z odběru vzorků). No, ráno rozhodne, jestli budu volat vet.
Vahine: první rýma byla loni někdy duben/květen. Pak klid do srpna. Opět přeléčeno a od půlky prosince jedeme třetí. Skořepy má prý úplně ukázkové, dle RTG. Vet říkal, že při delších a chronických potížích bývají úplně rozpadlé, ale zde prý ani známka něčeho takového. Třeba mu ty plísně dali testovat taky….kdybych tak udržela v hlavě všechno 🙈
Já právě taky ne. Odmítl i teď večeři. V nose mu píská (přisuzuji podráždění ze sondy a z odběru vzorků). No, ráno rozhodne, jestli budu volat vet.
Vahine: první rýma byla loni někdy duben/květen. Pak klid do srpna. Opět přeléčeno a od půlky prosince jedeme třetí. Skořepy má prý úplně ukázkové, dle RTG. Vet říkal, že při delších a chronických potížích bývají úplně rozpadlé, ale zde prý ani známka něčeho takového. Třeba mu ty plísně dali testovat taky….kdybych tak udržela v hlavě všechno 🙈
Odberryho, zdravím. Tak co výsledky z odebraných vzorků? A jak se cítí pacient? 🌷
Odberryho, zdravím. Tak co výsledky z odebraných vzorků? A jak se cítí pacient? 🌷
Teď jsem tam zrovna volala a jdu napsat, že zatím to z laboklinu nepřišlo. Prý to bývá ten týden, ale může se to natáhnout někdy i na 14 dní. Že mi hned zavolají, nemusím se bát.
Samotný kocour byl od středy úplně super, nos krásně suchý a včera zase lehoučký výtok. Zatím nic dramatického, dnes to vypadá lépe, než včera, ale vlhko pod nosem zase má. Takže zatím trpělivě čekáme 🙈
Ahoj, tak máme výsledky (už od středy, ale nestihla jsem napsat, syn marodí).
Udělali rovnou i ty viry, tak tam vůbec nic. Bakterie dva druhy (neměla jsem nic na psaní, takže názvy nevím). Prý se v nose vyskytují běžně, jedna byla v sporadickém množství, druhé bylo středně…prý zřejmě kontaminace z nosní houby. Obě jsou citlivé na ATB, která předtím bral. Ptala jsem se na plísně a ty mi hned vyvrátil, že kdyby tam měly být, navíc v množství, které by vysvětlovalo tyto problémy, tak to vidí při endoskopii.
Takže závěr…zdá se, že to bude imunitní reakce na něco v prostředí, co mu vadí. Zatím budeme sledovat a mám popřemýšlet a podívat se, zda doma nemáme plísně, místo s větším množstvím prachu … no, mám doma astmatika, takže žádné koberce ani záclony a čistička vzduchu.
V minulosti ale už bral kortikoidy a později cyklosporiny ze stejného důvodu, ale kvůli jiným příznakům…..záněty kůže a hlubokého podkoží, alopecie na přední pacce, ocasu a vnitřní straně zadních nohou. Tehdy jsme také hledali, co to vyvolává a i přes protibleší terapii, analergenní dietě a pravidelnému koupání v Clorexyderm šamponu jsme skončili právě přes kortikoidy až na cyklosporinech. Na těch byl něco přes rok a povedlo se vysadit. První rýma přišla 10 měsíců po vysazení. Že by se ten samý problém začal projevovat jinak? 🤔
Odpověď na příspěvek uživatele Odberryho z 24.01.2025, 18:58:54
Díky za podrobnou zprávu. Může to pomoci i dalším chovatelům. Jsem laik, ale zamyslela bych se nad tím, co dávám do vody na vytírání, jestli to nemůže dělat problémy? Zkusila bych to změnit. Když máte doma astmatika, tak to máte tak nějak všechno, co by mohlo kocourka i děcko ovlivňovat, v cajku. To se těžko hledá příčina a ani žádná být nemusí. Prostě se zbláznila ta imunita? Snad nebudete muset zase nasadit ty léky, co jste psala?
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 25.01.2025, 08:23:32
Měnila jsem čistící prostředky i prací prášek v době, kdy jsme to řešili prvně. Žádná změna nenastala. V zimě zapaluji vonné svíčky, ale první dvě rýmy byly mimo zimu. I ty jsem pro jistotu teď odbourala. Vrátili jsme se zpět k hypoalergenním granulím a budeme čekat, jestli to bude lepší.
Strašně mě štve, že jim nemůžu poskytnout venkovní voliéru. Začínám mít pocit, že to je tím úzkostlivě čistým prostředím….imunita blbne, protože “nemá co dělat” 🤷
Doufám, že se zpět k Sporimunu vracet nebudeme. Už takhle toho má za sebou tolik, co se léků týče, že si říkám, o kolik jsme mu tím už zkrátili život. Ale kdyby měl třikrát do roka brát ATB, tak to budou nejspíš cyklosporiny menší zlo 🤔 Mám ještě objednáno od energy přípravek na podporu imunity. A uvidíme, jak dlouho to teď ustojí. Zatím občas pšíkne, ale dnes třeba zatím úplně sucho kolem nosu.