Aktuálně: 3 114 inzerátů223 225 diskuzních příspěvků18 390 uživatelů

Začátečník - bude světlo v setu dostatečné pro rostliny?

Tenurri
Tenurri 19.12.2024, 13:32:43 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 19.12.2024, 12:55:10

Snad si na to vzpomenu 🙂 

Sardullah
Sardullah 19.12.2024, 21:22:49 xxx.xxx.221.216

Hele …přihoďte tam ještě nějaký třeba plovoucí plevel…např. růžkatec. Je to pěkně osázený, ale než se to rozroste, tak si myslím, že na ten záběh je tam toho zelenýho málo…zatím to je takovej holobyt, mám obavy, aby se nerozjely řasy. Klidně ho nesázet,nenechat plavat,  ale jen ukotvit ke dnu nějakým kamínkem, aby zase  plovoucí nestínil tomu koberečku. A pokud jste si s rostlinami nedotáhla nějaký šnečky, tak bych zkusila od nějakýho akvaristy vysomrovat nějaký levatky nebo okružáky…pomůžou se záběhem a je to armáda pomocníčků a pohnojí rostlinky…když se nepřekrmuje, tak se nepřemnožej. 

Já teda nejsem žádnej expert, ale do čerstvě založených akvárek nacpu rostlin, co se tam vejde. Zredukovat rostlinstvo se dá vždycky.

Jinak to vypadá moc hezky, ten kořen je super…👍

Tenurri
Tenurri 19.12.2024, 23:32:00 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.12.2024, 21:22:49

Ono se to nezdá, ale už se tam prakticky nic moc nevejde. Měla jsem problém tam zasadit i ten větší echinodorus. Na hladině plave salvinia natans.

K filtru jsem pak nacpala ještě rychle rostoucí stonkovku. Nevim už co, kupovala jsem to narychlo v akvaristice, asi nějaká hydrophila. Ono tam je kytek dost, jen je většina malinká (některé přišly v in vitro kelímkách). Ty šneky tam chci dát po Vánocích.

Sardullah
Sardullah 20.12.2024, 07:56:57 xxx.xxx.221.216

Jo osázený je to hezky… při pohledu zezhora je to vidět a opravdu chválím. Já ten růžkatec radila spíš do začátku….právě než ty kytky povyrostou… ale uvidíte, jak to půjde.

Budu se taky těšit na časosběrné fotečky… jestli všechno poroste jak má, tak to bude hodně hezký… beťák se bude mít luxusně.

Tenurri
Tenurri 02.01.2025, 09:09:31 xxx.xxx.239.143

Update po 16 dnech. Akvárko žije, už má prvního obyvatele - nechala jsem si ve zverimexu vylovit jednoho okružáka (paní prodavačka se málem křižovala, jak si to dobrovolně můžu vzít 😁). 
Zítra budu mít nějaké další rychlerostouci stonkovky, které ještě zasadím.

Vše se zatím chytlo hezky. Tráva vepředu začala vyhazovat šlahouny a leze do koberce😁. Mech nevypadá nic moc. Byl už trochu hnědý když přišel, ale jak se do toho chytl bordel ze substrátu, připadá mi to horší. Na kořeni je bordel, co kořen vypouští. Prý to samo časem zmizí. Chudák šnek nestíhá (docela mě překvapilo, kolik takové malé zvířátko vyprodukuje odpadu…první den jsem se vyděsila, co to tam je za divné točité věci. No byly to 💩). Kvůli zásobnímu substrátu jsem měnila část vody co cca 3 dny.

Nakonec jsem pořídila i dodatečně wrgb světlo. Je slabší, se stmíváním, svítí 8h (méně ten jeho časovač neumí)…silnější 10W aktuálně svítí jen 5h. Řasa zatím není (nebo jsem si nevšimla), ale “prach” ze substrátu je stále peklo. Některé rostliny jsem musela přesadit, protože jsem je napoprvé zasadila ne úplně dobře a zase ty částečky byly úplně všude.

Obrázek Obrázek Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 02.01.2025, 10:03:17 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 02.01.2025, 09:09:31

Vypadá to krásně. 👍

Tenurri
Tenurri 02.01.2025, 12:43:08 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 02.01.2025, 10:03:17

Díky…nějak mě to chytlo a dost času jsem o svátcích trávila hltáním akvaristických článků, návodů a tipů 😀 …Už teď vím, že pokud mě to teda nepřejde, tak bych jednou chtěla větší rostlinné akvárium. Bohužel (nebo naštěstí?) se do současného bytu nikam velké (cca 200l) nevejde.

Baví mě do toho koukat, i když tam je zatím jen jeden šnek…a kočky evidentně taky 😀

Sardullah
Sardullah 02.01.2025, 22:46:52 xxx.xxx.221.216
»

Vypadá to super…a to to ještě ani nenarostlo…já držím moc palce, aby se to nezačalo komplikovat nějakejma hnusnejma řasama.

Okružáci jsou super…jste mě normálně inspirovala, že se ve zveráči poptám, jestli jim tam nějakej neleze a jestli by nedarovali. U mě se okružákům dobře dařilo u závojnatek…no a jak šly holky na jaře ven a nádrž jsem předělala na normální akvárko pro “normální” ryby…a to jakože né moc změny, jen jsem dosadila rostliny a dala nový ryby..tetrovité, tak mi nějak vymizeli. Zaplať pánbůh, že alespoň levatkám to u mě svědčí.

Kdyby ty mrchy závojnatkový nepotřebovaly tak velký akvárko, tak bych si držela pár kousků jen kvůlivá těm šnekům…

Chingis
Chingis 02.01.2025, 23:00:03 xxx:xxx.d5c1:5aae
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 02.01.2025, 22:46:52

Škoda, že to máte do Tábora trochu z ruky (pokud se nepletu). Já se snažím udat tyhle nešťastníky, jinak je chce tatínek vyhodit na mráz - rostlinky i šneky. 

Obrázek
Chingis
Chingis 02.01.2025, 23:08:26 xxx:xxx.d5c1:5aae
»

Vypadá to super, a až se to rozroste… 👌

Kdyby se vám do toho chtěly pouštět řasy, doporučuji od někoho sehnat blešivce. Taky se na ně dobře kouká, a Beťák si pochutná, až se tam nastěhuje. Já si s nima nechtěně přinesla i larvy vážek, nezmary a plankton, tak mám v té mojí louži docela živo. 🙂 

Sardullah
Sardullah 02.01.2025, 23:25:49 xxx.xxx.221.216
Chingis:

Škoda, že to máte do Tábora trochu z ruky (pokud se nepletu). Já se snažím udat tyhle nešťastníky, jinak je chce tatínek vyhodit na mráz - rostlinky i šneky. 

Obrázek

Nonto mám fakt z ruky… škoda, vzala bych všechny… i když nevím, jestli by to nebylo “vraždění jehňátek” okružákům se u mě fakt nedaří. Teď už mám teda jen dvě akvárka, ale v době pokěrně nedávné jsem jich provozovala 5… skaláry, parmičky, paví oka, tetry… jako jednodruhovky a stejně se jim dařilo jen u závojnatek.

Tenurri
Tenurri 03.01.2025, 07:45:44 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 02.01.2025, 22:46:52

Asi záleží na prodavačce, tahle mi to nejdříve rozmlouvala, že to je parazit a že jich tam za chvíli budu mít stovky a nic tam jiného nepřežije…a když jsem se nedala, tak mi pak pomalu nabízela všechny, že se toho chce a nemůže zbavit 😀.

Prý se hodně množí jen když se fláká údržba a překrmují ryby…když nemají nadbytek, tak drží normální stavy. Ale to teprve uvidím. Zatím by se mi jich hodilo i víc. Počítám, že tak za měsíc bude mít kamarády 😀. Se tam asi příště skočím zeptat i na levatku - zatím jsem si dotáhla jen sterilní rostlinky bez šneků.

Já bych časem chtěla větší akvárko pro sekavce…ty pruhované příčnopásé. A k nim nějaké hejnovité menší rybky - dania nebo razborky…
ale taky bych chtěla terárium s agamou, takže se asi budu muset rozhodnout 😀…obojí by mi doma rozhodně neprošlo 😀…

Sardullah
Sardullah 03.01.2025, 07:51:38 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 03.01.2025, 07:45:44

Tak je fakt, že jako indikátor překrmování jsou šneci super… já sice krmím spíš jako macecha, ale už se mi taky stalo, že jsem byla štědrejší a na tom množství šneků jsem to poznala, že se mám uklidnit.

Já prostě tyhle malý šneky vnímám jako armádu pomocníčků, která se nepřemnoží pokud nebudu překrmovat. Ale jsou lidi, co se z nich hroutí.

Tenurri
Tenurri 04.01.2025, 14:55:42 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 03.01.2025, 07:51:38

Právě. Trochu mě to vyděsilo. Jak prodavačka, tak lidi v akvaristicke skupině, protože zrovna čirou náhodou tam někdo řešil invazi šneků a jak se jich zbavit 😀…

No…musím říct, že nejhorší je trpělivost. Uz bych tam přidala alespoň ty krevetky…ale burza je az příští týden a objednávat si je přes internet nechci a brát je ve zverimexu taky ne. Zásilkovna mi teď zadrbala i ty kytky,  celý den včera ležely na depu a nic…tak snad budou v pondělí v pohodě. 

Sardullah
Sardullah 04.01.2025, 17:02:39 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 04.01.2025, 14:55:42

Těhle šneků se fakt nebojte…když nebudete flákat údržbu a překrmovat, tak se žádná invaze konat nebude a počty jedinců budou přiměřené. Navíc v této fázi, kdy tam ještě nemáte ryby, tak pohnojí rostlinky a i nějakou případnou řasu spasou. Možná bych trošilinku akvárko “nakrmila”…ono celé tohle pomůže, aby se ve filtru namnožily ty hodné bakterie, které potřebujeme, protože v akvárku už bude nějaká “biologická zátěž” 😉

Mě se kolikrát taky vyrojí hromada šnečích miminek, ale za nějaký čásek už je zase vše jak má být.

Tenurri
Tenurri 06.01.2025, 09:26:39 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 04.01.2025, 17:02:39

K tomu zakrmení prázdného akvárka -  neudělají tu samou práci dodané bakterie při výměnách vody? Je u toho napsané:

přípravek na dodání prospěšných bakterií do akvária a filtračních systémů. Speciální kmen nitrifikačních a denitrifikačních bakterií se usadí ve vodním sloupci a filtraci ihned po přidání do akvária a okamžitě začne stabilizovat prostředí 

+ přidávám do kohoutkové vody přípravek na její ošetření a odstranění chloru, protože úplně nemám prostor tu skladovat kýble s odstátou vodou (které by byly stejně za chvíli plné chlupů - to jsem zkoušela jednou, kocour shodil poklop z kýble a vesele to používal jako pítko 😀).

Vím, že někdo asi nepřidává nic a nechává vše zajet přirozeně, na druhou stranu hodně lidí to používá a nevidím v tom asi úplně problém?

Buggyra
Buggyra 06.01.2025, 11:03:50 xxx.xxx.198.226

Nemůže se napustit ten kýbl horkou kohoutkovou vodou a nalít do akva jak vystydne na pokojovou teplotu? Z horké vody ten chlor vyprchá hned…

Tenurri
Tenurri 06.01.2025, 11:17:31 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.01.2025, 11:03:50

asi to problém nebude…ale hodně lidí prostě napojí hadici na kohoutek a napustí to rovnou do akvária, tak to asi ničemu nevadí? Já mám teda malé akvárko, tak to u mě není úplně nutné, ale nedokážu si představit, že lidé kýblují třeba 200l 😲

kometa
kometa 06.01.2025, 11:43:55 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 06.01.2025, 11:17:31

Já nechávám “prchat” chlór pro jistotu přes noc.

Tenurri
Tenurri 06.01.2025, 11:57:01 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 06.01.2025, 11:43:55

no, to je asi samozřejmě ideál…jen, neudělá teda to samé i přípravek na odstranění chloru hned? Ono to tedy údajně dělá i jiné věci, například to má vázat těžké kovy atd…

Jasně, pro někoho to je “zbytečná vodička navíc”, ale zajímá mě, jestli to teda má ten samý efekt, za který si tedy já, jako zákazník zaplatím, protože třeba nechci kýblovat, nebo to s sebou nese i nějaká negativa, účinek není 100%, atd.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.