Aktuálně: 2 954 inzerátů222 854 diskuzních příspěvků18 439 uživatelů

Začátečník - bude světlo v setu dostatečné pro rostliny?

Tenurri
Tenurri 13.01.2025, 08:03:49 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 12.01.2025, 14:23:45

hmmm, objednávala jsem je jako Clithon sp thorn. Ale nějak jim chybí ta část “thorn” 😀. Jeden má malilinkato výrustky. Mám dva. ale teda…oproti levatkám a okružákům jsou úplně extrémně pomalí, takže vůbec netuším, jestli se dostanou k jídlu dřív, než to sežerou ostatní…

Krevety jsou namíchané -  sakura a rili…nebyl to záměr, psala jsem pánovi, že buď sakura, nebo rili, a on to asi blbě pochopil a jsou tam asi 3 rili…

ale koukala jsem druhej den velmi překvapeně. To akvárko bylo úplně vypulírovaný. Čistý listy, čistý kořeny i kameny, mech krásně prokouknul…Nechápu jak to tak rychle stihly. Jsem si říkala, že tam mají práci na týdny, ne na den 😀…

takže jsem už objednala i krmení, protože s takovou tam nebudou mít za pár dnů co jíst.

Se šnekama nevím co…nechci překrmovat ty rychle se množící, ale asi budu muset dokrmovat ty clithony 😀

Sardullah
Sardullah 13.01.2025, 09:15:40 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 13.01.2025, 08:03:49

No on se clinthon možná na nějaký dokrmování vyprdne. Jeho hlavní složkou potravy jsou řasy a rostlinné zbytky. Když nejsou řasy, tak může uhynout. Mám takovej dojem, že jsem někde četla, že na dokrmení se dávaj suchý listy…ale vyzkoušený to teda nemám. 

Já jsem clinthony nikdy neměla, ale měla jsem neritiny…teď se mi to nechce hledat, ale mám takovej pocit, že clinthon má s neritkama společný to, že se v akvárku nerozmnoží…rozmnožuje se jen v braktické vodě, ale klade vajíčka…a od neritek jsem teda měla vajíčka nalepený všude…na skle, na kořenu…a nevim, jak to tam ten šnek lepí, ale drží to jak židovská víra a ryby to neřerou….takže jsem měla všude malinký bílý kuličky…

trojAAAcko
trojAAAcko 13.01.2025, 09:47:35 xxx:xxx.88aa:1e52
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 12.01.2025, 23:21:54

Tak to máme podobně. Já už hlavně dostal zákaz si něco pořizovat a obzvlášť akvárko s rybyčkami. 😃 Se slovy, že už toho mám dost. Pak následně, že papoušek se v tom bude koupat atd… a třetí důvod je místo. Jediný co dokážu odargumentovat je poslední věc s místem a to je “když se chce, to místo se vždy najde”. Je pravda, že bych měl dodělat tu předělávku chovu kterou jsem pozastavil. Od přítelkyně jsem pobral různý zvířata, protože s papouškem to nestíhala. Pak jsem ještě na odpovídání různých otázek jako cca před týdnem kdy se kolegyně ptala jestli hadi používají oba penisy při páření nebo jenom jeden. 😂

Ještě se mi tam líbila Black Molly - taková obyčejná rybička do obýváku by byla super. 😃 Ještě byly hezký krevetky Japonica. 

Tenurri
Tenurri 13.01.2025, 09:58:34 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.01.2025, 09:15:40

Tak nevím. Asi budu víc svítit, ať se tam nějaká řasa dělá…Začala se tam dělat štětičková a pak něco hnědého (to ale možná bylo jen něco z kořene)…jenže po náletu krevet je tam čisto. Plus tam mám už malinkatý okružáčky…a tak nějak si myslím, že při nedostatku potravy půjdou pryč právě clitoni, protože jsou nejpomalejší ze všech. Levatka i okružák po akvárku pořádají pomalu závody. Cliton se pohnul za dvě hodiny asi o 3 centimetry.

Koukala jsem na internety, a někdo jim pěstuje řasu na kamenech zvlášť v nádobě na okně, pak to vždycky jen přemístí do akvária. Nevím, jestli to může být nějak škodlivé pro akvarijní vodu…ale pokud se bude měnit i v té nádobě (dolévat vodou z akva) asi by to mohlo být ok?

J5
J5 13.01.2025, 10:01:40 xxx:xxx.8e8e:1b3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 13.01.2025, 09:15:40

To je fakt. I když moc nechápu jak se tím svým obvyklým tempem dokáží přesouvat z brakické vody do sladké a zpět. Asi na to mají vypracovanou nějakou mazanou strategii kterou neznám. Zatím mně ta představa šneka na cestách připadá úsměvná. Co se týká suchých listů tak mám vyzkoušené jen dubové. Fungují jak pro krevety tak pro šneky. Dubové proto protože je mám při ruce, používám je ve směsi jako substrát pro isopody, které zase potřebuji pro dendrobátky. Ale pozor, nepřehánět s množstvím, i když vypadají docela dobře tak na prťavé akvárko stačí jeden dva listy jinak začnou trochu barvit vodu.

Sardullah
Sardullah 13.01.2025, 11:21:01 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 13.01.2025, 09:58:34

Hele okružáci a levatky i ty krevetky se dokrmit dají...ti malí šnečci běžně konzumují i zbytky potravy po rybách. Někdo dává třeba i pláten salátový okurky na dno…to teda většinou, když má přemnoženo a chce šneky pochytat.

S těma listama má JS pravdu…nepřehánět množství…myslím, že jeden úplně stačí.

Co se týče zabarvení vody…tak někomu vadí…někomu ne. On může barvit třeba i kořen. Já přidávám do akvárka torben (rašelinovej výluh), takže voda je taky zabarvená minimálně nějakou dobu po nalití. Mě to teda neva.

Pokud by zabarvení vadilo, dá se dát do filtru nějaké médium, které to odstraní…třeba Seachem Purigen…nebo nějakou levnější variantu. To je potom voda jak křišťál.

Tenurri
Tenurri 13.01.2025, 11:58:08 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 13.01.2025, 10:01:40

Ten list nějak speciálně připravujete? Např. spařit horkou vodou, nebo něco, aby to kdyžtak eliminovalo “breberky” z venku?

Vím, že třeba krevetkám se spařují kopřivy, ale to nevím, jestli by clintík ocenil.
Ti malí šneci si určitě něco najdou, některé rostlinky mění emerzní formu na submerzní, tam se teď ty staré lístky rozkládají (nepřečetla jsem si, že přijde v emerzní formě a jako laika mě to ani nenapadlo 😀)…když je toho moc najednou, tak něco odstraním, jinak jim to tam nechávám, když je to jeden, dva listy.

Třeba Echinodorus Hot Pepper vůbec nevím, jestli taky přelistí, ale určitě byl pěstovaný na souši, vzhledem k tomu, že v tom byly suchozemský breberky, když to přišlo…jeden list vypadá dost jetě, ale já ho nejspíš pochroumala při sázení.

Sardullah
Sardullah 13.01.2025, 12:04:20 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 13.01.2025, 11:58:08

Tak zrovna ty měnící se listy echináčů jsou dle mého fajn zdroj…emerzní list odumírá, tak už je to defakto rostlinný zbytek…

Já odumírající listy echináčů neodstraňuju…rostlina z nich může čerpat živiny…

Většina echináčů je pěstovaná ve sklenících v emerzní formě…a nejen echináčů.

Přelistěný echináč se ale dá pořídit od nějakého akvaristy.

A i s tím přelisťováním je to individuální…některý začne během chvilky a už pouští nové listy…dalšímu se nechce a trvá mu to…

Tu spařenou kopřivu bych klidně zkusila..list jako list…přinejhorším si na ní pochutnají ostatní a vy uvidíte, jestli mají clintonci zájem nebo ne.

J5
J5 13.01.2025, 12:08:17 xxx:xxx.a6f6:af5d
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 13.01.2025, 09:58:34

Cliton se pohnul za dvě hodiny asi o 3 centimetry🤣. Je to holt rozvážný šneček ale nebojte on časem přidá na tempu, nebude to o moc ale každý centimetr dobrý. Ovšem na levatku mít nikdy nebude, tu když vypustíte na dráhu hravě zvítězí i nad okružákem. Taky má na to pěkně vytuněnou karoserii, ten aerodynamický tvar napoví kdo bude vítěz😀. Horší je že mi asi odešel foťák, včera při akci se ukázalo že po cca dvaceti letech má dost. Vyfotil jsem tudíž prd a telefonem umím jen barevné fleky, asi není tak chytrej (telefon) jak se tváří páč ve mně to logicky být nemůže😎. No uvidíme, zeťák slíbil že zkusí foťák trošku povzbudit. Doufám že se to povede, je po vánocích, do dalších daleko a nové foťáky nejsou zrovna za korunu.

Tenurri
Tenurri 16.01.2025, 07:40:54 xxx.xxx.22.64

Tak update: 
Umřelo 7  krevetek, postupně. Jedna už teda cestou domů z burzy. Ty co tam teď jsou vypadají úplně v pořádku, jen jsou spíš schovanější, asi jak jich je tam málo. Je teda pravda, že co byly v novém akváriu, tak se začali svlékat. Je možné, že je k tomu donutily nové podmínky? Našla jsem asi 3  svlečky, které byly evidentně ok, a postupně odpadnuté mrtvé krevetky.

Jedna stihla vypustit mladé, ty jsem viděla včera, minimálně 6 kousků, ale jsou extrémně malinké, je možné že jich tam je víc. Ty vypadají taky úplně v pořádku. U hladiny se taky vůbec nedrží…prostě oďobávají povrchy a pak je najdu mrtvé. Objednala jsem kapičkové testy na NO2…ale zase si říkám, že kdyby byla špatná voda, tak ty malé nové umřou asi hned? Šnekům se extrémně daří (hooodně moc malinkatých okružáčků), i dva clitoni se docela probrali.

Štve mě to. Kamarádka si objednala neocaridiny z eshopu, 4 dny se kodrcaly někde v zásilkovně, hodila je do 14 dnů starého akva a byly všechny v pohodě a to jí odcházely i kytky :/…

Uvidím jak dopadnou tyhle…kdyžtak počkám další měsíc, než pořídím nové. 

Sardullah
Sardullah 16.01.2025, 07:45:54 xxx.xxx.221.216

Když bych si myslela, že mám v akvárku nějakej problém, tak začnu měnit třetinu vody denně.

Tenurri
Tenurri 16.01.2025, 07:58:02 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 16.01.2025, 07:45:54

Vodu jsem měnila (⅓) před krevetami a včera pro jistotu taky.

Sardullah
Sardullah 16.01.2025, 08:08:09 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 16.01.2025, 07:58:02

Tak já s krevetama nemám žádný zkušenosti, skaláry by je zpucli k svačině…takže nevím jak jsou a nebo nejsou krevetky citlivý… ale třeba neonky já dávám do akvárka, který jede už tak dva nebo tři měsíce….a používám …jak to nazvat… záběhový ryby… ale u mě to není problém, vždycky mi v nějakým akvárku plave nějaká živorodka, takže jen přesunu a když jí tam pak nechci, tak přesunu zpět. 

Pak je další možnost, že byly krevetky už načatý při koupi… stres, teplotní šok, moc rychle přesunutý z transportního sáčku do akva…akvárko byť jede měsíc, tak nemusí být ještě pořádně zajeté.

Toho je bambilion a hoď kamenem komu z nás jako začátečníkovi a nejen začátečníkovi nikdy nic nepomřelo.

Tenurri
Tenurri 16.01.2025, 08:18:49 xxx.xxx.22.64

No, krevety jsou právě citlivé na změny i na ty dusičnaté látky. Je možné, že je chovatel měl v odlišných podmínkách a nedaly to, je možné i to, že to akva není úplně zajeté…no budu je sledovat. 

Tenurri
Tenurri 20.01.2025, 14:12:40 xxx.xxx.239.143

Jen hlásím, že zbytek krevetek je v pořádku. Další z přeživších má mladé mini krevetky. Snad už další ztráty nebudou. Doplnila jsem microsorum, růžkatec a nějaké plovoučky. S rostlinkami už končím a budu jen zastřihávat a dosazovat aktuální stonkovky.

Na poslední fotce mini krevetka na okružákovi 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Sardullah
Sardullah 20.01.2025, 15:57:14 xxx.xxx.5.162
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 20.01.2025, 14:12:40

Wau… tak to se hodně povedlo… beťák bude mít krásnej pokojíček👍

jednorožec (neregistrovaný) 20.01.2025, 21:18:35 xxx.xxx.63.154
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 20.01.2025, 14:12:40

Ahoj, máte krásné akvárko. Povedlo se.👍👌

Tenurri
Tenurri 29.01.2025, 07:28:48 xxx.xxx.239.143

Tak se pochlubím ještě včerejší maličkostí na stůl k počítači. Jestli to bude bez techniky fungovat, tak tam půjde i pár krevetek, asi tam separuju ty nevybarvené 😅.

Ingredience: 

- 8,5L akvarijní koule 
- japonský akvarijní substrát 
- dragon stone úlomky 
- honeycomb wood 
- osvětlení AquaSpectrum LED Mini 5W 

Rostlinky: 
- jávský a phoenix mech 
- Hydrocotyle tripartita sp. Japan 
- Rotala rotundifolia 
- Bucephalandra Catarina (nalepená na kořenu) 
- Růžkatec 
- Limnophila sesiliflora 
- Hygrophila polysperma
- plovoučky Limnobium laevigatum a pistia 

A nakonec suchozemské rostlinky Philodendron “Prince of orange” a Fittonia Rood

Na kámen ještě asi přivážu nějaký malý anubias.

A k těm krevetám…vzhledem k tomu, že krevety z jiného zdroje krásně prospívají, neumřela ani jedna a jsou i mnohem lépe vybarvené, tak si nemyslím, že byla chyba v mém akváriu…ale to už se nikdy nedozvíme. Už je mám přes týden a dobrý. Z burzy přežila jedna + spousta “miminek” a těm se taky daří.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Tap (neregistrovaný) 04.02.2025, 18:38:14 xxx:xxx.53f2:948d

Do toho akvária vlijte víc vody, hladina je zbytečně nízko. 

Tenurri
Tenurri 05.02.2025, 10:30:51 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tap z 04.02.2025, 18:38:14

ano, byla nízko, protože jsem část vody z akvária dávala do té koule, samozřejmě byla dopuštěna zpátky 🙂

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.