Nedávno jsem někde četl článek, kde autor uváděl, že není dobré chovat exoty v kuchyni, resp. "...v místnosti, kde se používá teflon. Výpary z teflonu při vaření spolehlivě zabijí jakéhokoliv ptáka během pár minut." konec citace. Nikdy jsem o tom neslyšel, máme doma andulku - právě v kuchyni cca 20 let (už je druhá, první se dožila 12 let) a bez problémů. A to manželka normálně používá pánve a hrnce s teflonovým povrchem.
Ano toto je pravda. Hovorí o tom aj Rosemary Low vo svojej knihe. Teflon ako taký škodí papúchom. Ale čo sa týka zabitia papúcha, tak Low hovorila o výparoch, ktoré vznikajú pri veľmi vysokých teplotách. Ale čo to znamená veľmi vysoké teploty to neviem. Ona tam písala aj nejaké štatistiky a pitvy, keď zisťovali prečo papúch zomrel.
Tiež o tomto bolo písane v Novej exote, ale už si nepamätám, v ktorom čísle, ale písala to Grymová.
Ja to riešim jednoducho. Keď sa niečo robí na teflone, tak papúchy nie sú v kuchyni ani blízko nej. Prevencia je lepšia, ako potom plakať nad rozliatym mliekom.
Dobrý den. Teď se nezlobte. Možná se pletu, ale nevím jestli před 20 lety byly teflonové pánve.
Dělejte jak myslíte. Teflon ptáky zabijí, tak jako nikotin (cigarety), špatná strava, příliš tučná semena. Všechno toto zapříčiní menší dožití papouška. Může se dožít pěkného věku, ale taky nemusí. Je jen na nás, jak se k tomuto postavíme. Často slýchám větu ALE ONO MU TO STRAŠNĚ CHUTNÁ. Mě taky chutnají například hranolky a nejsou zdravé.