Aktuálně: 3 114 inzerátů223 225 diskuzních příspěvků18 390 uživatelů

Kdy vyměnit UVB zářivku? Chci znát váš názor!

DavidP
DavidP 06.01.2025, 18:08:10 xxx:xxx.80ea:c24

Zdravím všechny teraristy! 🦎 

Pracuji na vývoji UVB měřiče. Měřič by měl pomoci monitorovat UVB záření v teráriích a díky němu byste přesně věděli, kdy vyměnit UVB zářivku a nemuseli hádat kdy koupit novou. Tím se časem dá ušetřit dost peněz a nestane se, že byste na výměnu zapomněli!

Rád bych vás požádal o chvilku vašeho času – vytvořil jsem krátký dotazník, který mi pomůže navrhnout měřič tak, aby co nejlépe splňoval vaše potřeby. Vyplnění zabere méně než 5 minut a vaše zpětná vazba bude pro mě neocenitelná! https://forms.gle/cje3FTjBPYkX1qYDA

Budu moc rád za vaše názory a případné tipy! 😊 

Předem děkuji a přeji vám i vašim zvířátkům jen to nejlepší!

anonym (neregistrovaný) 07.01.2025, 07:36:06 xxx.xxx.186.2

Nemohu vyplnit, chce to přihlášení, nechci řešit přihlášení.

trojAAAcko
trojAAAcko 07.01.2025, 09:46:46 xxx.xxx.3.37

Dobrý den,

dotazník jsem Vám vyplnil, ale mám nějaké pochybnosti.

Nejzásadnější věc která mě napadla je plnohodnotné využití. Když si koupím UVB zářivku tak už výrobce udává doporučenou dobu k výměně při uvedeném užívání. 

Například zde.

“Doporučená doba použitelnosti 

Výměnu samotné trubice z důvodu poklesu hodnot UVB záření doporučujeme po odsvícení 4.000-4.200 hodin. To znamená nejpozději po 1 roce každodenního svícení (12 hod./denně).”

Pokud teda už mám nějakou představu ohledně doby a užívání tak proč bych měl bych mít potřebu si to měřit? Ano může dojít třeba k poklesu UVB dříve, ale to nebude mít nějak zásadní vliv a můžeme to brát jako, že daný chované zvířátko měl měsíc polojasno. To se v přírodě taky stává a teď je další otázka zda případná “vada” či snížená kvalita od výrobce je tak špatná či možná žádoucí?

Další věc je třeba s kalibrováním a nastavením. To asi bude chtít i udělat i návod k užití. Případný seznam druhů a jaká hodnota včetně vzdálenosti měření což můžete možná narazit - jinak by to nemělo široké využití a každý druh vyžaduje jinou intenzitu i poměr UVB. V dotazníku máte otázku zda by se mělo jednat o rozsvícení LEDek či (číselná?) hodnota a já si nemyslím, že by rozsvit LEDek byla dobrá volba, protože máme celou řadu druhů z různých biotopů a UVB se může pohybovat třeba od 4% až do nějakých 15% takže tich ledek by muselo být docela dost a kdyby jich bylo málo tak 1 LEDka by mohla znamenat 2%. Takže by šlo čistě o orientační měření. Já osobně bych nechtěl počítat LEDky abych si pak odvodil výslednou hodnotu.

Ještě mě napadla jedna otázka a to kryt přístroje. Přepokládám, že to bude přes 3D tiskárnu?

Já jsem už před pár měsíci přemýšlel jak si udělat doma (“zbastlit”) taky přístroj na měření UVB. Chtěl jsem to udělat buď přes ESP či třeba Arduino Nano. Přes modul ML8511 bych získával informaci, zpracoval a následně zobrazil. Zanechal jsem toho, protože jsem neviděl důvod a využití. Když by se to nasdílelo třeba v chovatelských skupinách na FB tak by zájem nějaký byl, ale neočekával bych nic velkého. Já třeba nemám potřebu měřit UVB každý týden. U větších chovů by to smysl asi dávalo.

Jen mě ještě napadlo, že by mohl být měřící přístroj na kvalitu / hodnot plnospektrálního světla. To by dle mého názoru mělo o něco větší využití - už třeba i pro klasický osvětlení doma apod… a já bych byl první zájemce. 😃

Jinak jsem Vás nechtěl odradit od toho vývoje, ale jen dát svůj pohled který je docela skeptický takže mě nemusíte brát vážně. 😃

J5 (neregistrovaný) 07.01.2025, 11:01:46 xxx:xxx.9426:ff7c

Já teda považuji kontrolu intenzity UVB/A/C v konkrétním terárku a konkrétním čase za vhodnou a poměrně důležitou. Pamatuji dobu kdy výrobce selhal, uvedené údaje neodpovídali a dopady  na zvířata byly nezanedbatelné a zrovna to byli zejména chameleoni. Jinak však mám podobný názor jako trojAAAcko. V testu uvádíte možnou a akceptovatelnou cenu přístroje? Pokud jsem dobře pochopil tak to na mne docela udělalo dojem. V běžné nabídce jsou totiž měřáky od hoby po profi provedení za řádově vyšší ceny. Jsou certifikované, kalibrované a měří intenzitu jak UVA/B/C tak celkové složení spektra a jeho intenzitu ale jak říkám zcela v jiné cenové hladině. Pokud se vám váš záměr povede, rozhodně bych minimálně zájem projevil a po posouzení možná i koupil. Test, vzhledem k nutnosti přihlášení však vyplňovat nechci.

trojAAAcko
trojAAAcko 07.01.2025, 11:56:21 xxx.xxx.3.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 07.01.2025, 11:01:46

Já teda považuji kontrolu intenzity UVB/A/C v konkrétním terárku a konkrétním čase za vhodnou a poměrně důležitou. Pamatuji dobu kdy výrobce selhal, uvedené údaje neodpovídali a dopady na zvířata byly nezanedbatelné a zrovna to byli zejména chameleoni.

Tak já jsem nechtěl naznačit, že to není důležité ikdyž to možná tak vyznělo. Jako pochybné údaje (selhání) od výrobce je i dnes běžnou praxí jenže záleží taky odkud se to bere (eshop) a jakou značku se jedná pokud to je “značkové”. Například zrovna od Arcadia jak jsem posílal příklad tak tam bych se úplně pochybných údajů nebál. Když se to už objednává z Číny tak tam jsou pochybnosti na místě. Repti planet extra kvalita není, ale poměr ceny / výkon za mě super. Takže taky záleží (v dnešní době) jak moc chce jít tomu naproti.

Jen jsem teda se trošku zarazil u toho UVC. Pokud mě paměť neklame tak UVC ani neprochází naší atmosférou a má to špatné účinky na život. Proto se používají UVC lampy na dezinfekci. Osvětlení / výhřevy v terárku nemají UVC tudíž to se měřit nemusí ne?

trojAAAcko
trojAAAcko 08.01.2025, 20:20:19 xxx.xxx.110.193

Jsem si ještě udělal takovou samostudii. Dnes jsem nad tím totiž přemýšlel a napadlo jestli by nebyla lepší volba měření UVI. Na měření UVB máme celou škálu typů měření od obyčejných kartiček až po nějaké profi přístroje. J5 pěkně nakousnul měření UVB s UVA a hodnota UVI je vlastně intenzita záření UV (UVA a UVB). Nezmiňuji úmyslně UVC, protože jsem si to ještě ověřil. UVC technicky vzato nedopadá na zemský povrch, protože je blokován ozónovou vrstvou v atmosféře a když pominem téma (vlastně je to i politické téma) ozónových děr tak tím nejsme vystavováni. UVC je škodné záření které v teráriích (doufám, že všichni) nemáme kromě situace třeba UVC lamp pro dezinfekci terárka. Můžeme si říct, že UVI je venkovní intenzita záření UVA a UVB (někde jsem dohledal UVA je 90-99% a UVB 1-10%, ale neověřoval jsem si to). 

Zkoušel jsem najít na internetu přístroje na měření UVI a nemůžu říct, že jsem nějak pochodil. Takových “solarmeter” přístrojů například pro teraristiku se pohybují v řádech několika tísíc korun. Z mého hlediska by měření UVI dávalo smysl. Nabízí i širší využití, protože se to propočítává z UVA a UVB. Dále na hodnotě UVI navazují Fergusonovy zóny na které jsou různé “tabulky” kde je definováno jaký druh do jaké zóny patří. Například tady. Našel jsem i nějaké levnější (kolem tisíci koruny) jenže dohledat datasheet (ano, jsem na ně úchylný) je téměř nemožné a v podrobnostech neuváděli přesnost měření. Takže to nemůžu považovat za nějakou důvěrohodnou hodnotu a můžeme to brát spíše jako orientační informaci jestli jít na zahradu do “půl těla” či radši si dát nějakou ochranu aby nedošlo k popálení kůže. Pro teraristiku za mě není moc použitelné. 

Takže bych možná spíše pouvažoval jestli by se více nevyplatilo tento vývoj nerozšířit na měření UVI a případě potřeby ověření UVB zářivky či žárovky si jen přepnout na hodnotu UVB či UVA pro jiný zdroje světla. V tomto ohledu a po posouzení parametrů jako je přesnost měření, cena,… bych případně projevil též zájem. Měření čistě jen UVB mě osobně úplně neoslovilo. Tím zakladatele tohoto vlákna nechci odrazovat aby se na to "vykašlal" pokud má záměr dělat měření jen na UVB, ale jen dávám svůj pohled.

Edit: Jak píše zakladatel vlákna kde má v názvu “Chci znát váš názor!” tak snad nedojde k nedorozumění. 😊

J5 (neregistrovaný) 11.01.2025, 17:41:15 xxx:xxx.b403:bde1
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 08.01.2025, 20:20:19

S tím bych mohl souhlasit, pokud nás zajímalo UV záření dopadající na zemský povrch z přirozeného zdroje. Obecně přijímané pravidlo UVA 90-98 %, UVB 2-10 %, UVC 0% až na zcela výjimečné případy respektuji. Tyto hodnoty v závislosti na nadmořské výšce a specifických podmínkách, míře druhotného odstínění zejména u UVB jsou akceptovatelné. V takovém případě by měřák UVI byl jistě užitečný. Jenomže to není náš případ. My potřebujeme měřit UVA i UVB v teráriu ve zcela konkrétních číslech. Pokud takovou potřebu uznáme, bude nám měření UVI celkem nanic páč fakticky vyzařované spektrum nerozliší. Je potřeba si v této souvislosti uvědomit že terária jsou v drtivé většině umístěna v interiéru kteréžto prostředí dokáže samo o sobě obě tato spektra eliminovat, minimálně však obecně platný poměr modifikovat a to zejména u UVB. Případná možnost, byť přechodného, umístění terária na přímé slunce je nežádoucí již z toho důvodu že zejména u skleněných terárií dochází k nekontrolovatelnému přehřívání a opět u UVB k jeho dokonalému odstínění sklem. Druhý důvod je skutečnost, že k “výrobě” potřebného spektra využíváme umělý zdroj. Nejobvyklejším takovým zdrojem je u drobných teraristů zářivka emitující potřebný podíl UVA a UVB. Cíleně pomíjím modernější zdroje, protože bychom se nedobrali konce. Vrátím se tedy k zářivce. V dobách kdy jsem se o tuto problematiku více zajímal platilo a koukám že na Wikině stále platí že “Zářivka je nízkotlaká rtuťová výbojka, která se používá jako zdroj světla.[1] Tvoří ji zářivkové těleso, jehož základem je nejčastěji dlouhá skleněná trubice se žhavicími elektrodami, naplněná rtuťovými parami a argonem. V nich nastává doutnavý výboj, který ale září převážně v neviditelné ultrafialové oblasti. Toto záření dopadá na stěny trubice, které jsou obvykle pokryty luminoforem. Tato látka absorbuje ultrafialové záření a sama září ve viditelné oblasti. Zářivka tak svítí.” a “Dle luminoforu lze výsledné světlo generovat od UV spektra až po viditelné a to v různých modifikacích (teplé, studené, či denní).” Tato fakta nám potvrzují že světlo umělého zdroje není nějaká neovlivnitelná veličina. To, možná nechtěně, potvrzuje samotný výrobce udávanou expirací na garanci uvedeného spektra. Pro mne z toho vyplívá že vlivem stáří, případně počtem hodin aktivního provozu, může dojít k degradaci luminoforu a tudíž k posunu vyzařovaného spektra k nežádoucím hodnotám. Druhým důvodem proč UVB měřák ano je ten, že faktický účinný dosah UVB záření z umělého zdroje je výrazně ovlivněn vzdáleností. Proto ten hřejivý pocit dobře vykonaného díla u teraristy který instaluje pečlivě vybraný zdroj UVB na strop 100 cm vysokého terária pro zvířata pohybující se převážně dole po substrátu je úplně k ničemu. Proto při vlastní instalaci a též v průběhu vlastního použití je více než vhodné občas hodnoty proměřit, tak aby vše bylo tak akorát, jak do - tak do +. Protože jistě každý ví jak dokáže být UVB v případě neúměrné expozice nebezpečné. UVA je spektrum záření považované za nejméně nebezpečné, přesto jeho nedostatek v teráriu způsobí u mnoha druhů terarijních živočichů stav takzvaného UV šera, protože vnímají světlo jinak než lidé. Dalo by se to přirovnat k situaci kdy člověk ve velké tmavé místnosti rozsvítí 25 W žárovku, to by jistě jako jediný zdroj světla nikoho k extra čilosti nevyprovokovalo. Závěrem proč občas měřit UVC? Protože z uvedeného je patrné že třeba taková zářivka září původně v celém UV spektru a degradací luminoforu by nemělo být zcela nemožné aby se nějaké to UVC objevilo. Osobně to neměřím protože vím že zajistit eliminaci takového záření je první starost každého výrobce. Ovšem to nijak nevylučuje že někteří extra pečliví teraristé by po takové jistotě mohli zatoužit. Ony totiž Murphyho zákony nikdy nespí. A že po takovém měření občas někdo zatouží potvrzuje prodávaný měřák viz. foto. Proto měřáky UV spektra vždy ano, pokud to je jen trochu možné.

Vím je to dlouhé, kratší to však neumím.

Obrázek
trojAAAcko
trojAAAcko 11.01.2025, 23:49:42 xxx.xxx.110.193

Jenomže to není náš případ. My potřebujeme měřit UVA i UVB v teráriu ve zcela konkrétních číslech. Pokud takovou potřebu uznáme, bude nám měření UVI celkem nanic páč fakticky vyzařované spektrum nerozliší.

Musím uznat, že jsem měl mylnou představu o měření UVI. Na “solarmeter” přístroje co jsem koukal tak mají na displayi zobrazeno UVA a UVB a došel jsem k mylné myšlence, že se dá zobrazovat UVA a UVB zvlášť. Bohužel to nefunguje tak snadno. Projížděl jsem ještě UVI měřící přístroje a měl jsem za to, že to měří UVB a UVA zvlášť a dopočítává UVI. Jenže senzor který měří UVI je jen jeden a měří ve spojené vlnové délce UVB a UVA. Přes dva senzory UVA a UVB taky úplně nejde. Hodně jsem teď hledal, projížděl datasheety apod…. našel jsem výpočet UVI.

https://blog.otthydromet.com/en/what-is-the-uv-index-and-how-to-calculate-it/

Následně jeden senzor UVA (cenu nechcete vědět) a jeho datasheet - je tam zmíněn i UVB senzor.

https://www.vernier.com/files/manuals/uv-bta.pdf

Nejvíce nás bude zajímat text v “UV Terminology” - 4. stránka.

Since the Vernier UV sensors allow the separate measurement of UVA and UVB irradiance (instead of an erythemally weighted average) the individual readings of the Vernier sensors cannot strictly be converted to UV Index units. The erythemal action spectrum is predominately UVB, however, so an estimate of the UV index can be calculated by multiplying the UVB sensor reading by a factor of 40 index- cm2/mW—but this is only an estimate. The UVA sensor reading cannot be used to estimate UV index

Je tu zmíněn opět koeficient, ale stručně řečeno se dá jen odhadnout UVI přes UVB, jenže to nám je docela k ničemu. Ještě zkusím něco dohledat ohledně “erythemal” - co to je, jak to funguje apod… Docela mě toto téma zaujalo. Jinak na prvním odkazu je tato věta - “The Kipp & Zonen SUV-E radiometer is equipped with special filters which match the Erythemal action spectrum.

Na jejich stránkách jsem našel toto - “UVE is typically made up of about 17% UVA and 83% UVB for a clear sky around solar noon”. Tudíž jedním senzorem by se dalo zobrazovat hodnotu UVI a výše zmíněným poměrem by se podle mě mělo dát dopočítat jak UVA tak UVB zvlášť. Teď jsem to zkoušel zkoušet různě počítat (převrácené hodnoty apod…), ale vůbec jsem na to nepřišel. Asi ani nechci vědět cenovku toho senzoru. 😀 😀 Buď se mi to zdá anebo mi ještě napříč různými zdroji nesedí jednotky a jejich převod. Možná si i opráším Matlab, protože na kalkulačce a v malování ve Windows mě to nebavilo. Dneska to už nebudu víc zkoumat, ale našel jsem ještě tento článek, který si podrobněji prostuduji též asi zítra, protože takhle večer už na to nemám.  😀

https://www.researchgate.net/publication/8681211_Relationship_between_UVB_and_erythemally_weighted_radiation

Ještě ohledně zářivek.

"Cíleně pomíjím modernější zdroje, protože bychom se nedobrali konce. Vrátím se tedy k zářivce. V dobách kdy jsem se o tuto problematiku více zajímal platilo a koukám že na Wikině stále platí

To, možná nechtěně, potvrzuje samotný výrobce udávanou expirací na garanci uvedeného spektra. Pro mne z toho vyplívá že vlivem stáří, případně počtem hodin aktivního provozu, může dojít k degradaci luminoforu a tudíž k posunu vyzařovaného spektra k nežádoucím hodnotám.

Závěrem proč občas měřit UVC? Protože z uvedeného je patrné že třeba taková zářivka září původně v celém UV spektru a degradací luminoforu by nemělo být zcela nemožné aby se nějaké to UVC objevilo. Osobně to neměřím protože vím že zajistit eliminaci takového záření je první starost každého výrobce. Ovšem to nijak nevylučuje že někteří extra pečliví teraristé by po takové jistotě mohli zatoužit. Ony totiž Murphyho zákony nikdy nespí."

Ano, myšlenka rizika vyzařující UVC  po uplynutí luminoforu dává smysl samozřejmě. Jenže jak jste sám předtím psal “opět u UVB k jeho dokonalému odstínění sklem” - platí  i u UVC. Hledal jsem ohledně toho pár informací a narazil jsem na IUVA (International UltraViolet Association) kde píšou - “Below 330 nm (UV-B and UV-C), almost 100% is block by normal glass.”. Chtěl bych upozornit, že je myšleno klasický sklo v okně kde je vysoká tloušťka skla. Zatímco u trubice zářivky se můžeme pohybovat o cca 10x menší tloušťce. Tudíž nemůže dojít k téměř 100% blokaci UVC jako u oken logicky, ale! Kdo hledá, najde. Bohužel nemůžu sdílet zdroj, protože je to odkaz na automatické stažení. Každopádně přiložím kus textu.

Během stárnutí zářivky světelný tok klesá. Příčinou poklesu je postupná ztráta účinnosti luminoforu, zčernání vnitřního povrchu trubice rozprášeným materiálem elektrod (tmavý prstenec v prostoru elektrod), popřípadě i usazováním jemných částí rtuti a rovněž absorpce plynné náplně materiálem elektrod a rtuti.

Dále toto.

http://www.odbornecasopisy.cz/res/pdf/37032.pdf

Na odkazu výše nás bude zajímat obrázek č. 5 - poslední stránka. Máme tam graf vyhoření zářivek (T5). Ty procenta jsou vlastně přímo úměrné luminoforu v zářivce která to UV záření blokuje a vyzařuje viditelné světlo popřípadě i UVA-UVB. Na 5000h svícení jsme na 99% a odkaz na Arcadia v mém první příspěvku udávají výměnu po odsvícení 4000-4200h což je “800h rezerva” což mi můžou udělat dva měsíce. Murphyho zákony jsou zrádné a reálné, ale já nerad nad tím uvažuji, protože to bych měl opravdu velký deprese a ze všeho.😀 Co když mi praskne brzdová hadička v autě a ještě před zatáčkou, co když nějaký ne úplně šikový elektrikář správně zapojil tu tramvaj ve které se občas svezu,…. To abych pak seděl v koutě a nic nepoužíval a nikam nechodil, ale tím autem jezdím a i tou tramvají. 😀 Takže něco tou zářivkou projde (UVC) jenže časem přece jenom dojde k nějaké absorbci planu (světelný tok se sníží) + nějaká blokace skla takže podle mě ta intenzita nebude tak velká a drastická, ale možná se pletu. To by chtělo změřit no a otestovat. 🤣 🤣🤣

Druhým důvodem proč UVB měřák ano je ten, že faktický účinný dosah UVB záření z umělého zdroje je výrazně ovlivněn vzdáleností. Proto ten hřejivý pocit dobře vykonaného díla u teraristy který instaluje pečlivě vybraný zdroj UVB na strop 100 cm vysokého terária pro zvířata pohybující se převážně dole po substrátu je úplně k ničemu.

Určitě souhlas. Jenže je zas otázka na co dělat 100cm vysoké terárium vlastně pro druhy trávící čas na dně terária?

Tak to jsou zatím moje poznatky asi po 6 hodinách hledání a čtení. 😀 Zítra určitě budu pokračovat, protože mě to docela chytlo (pokud bude i čas). 😀 Jsem asi napsal delší text tak snad si ho užijete. Kratší to též neumím. Jinak co jsem koukal tak jste objednával to čerpadlo v úterý takže stihlo dorazit ještě tento týden? Zajímá mě Vaše (ne)spokojenost a jak dopadla pitva. 😀 

J5 (neregistrovaný) 12.01.2025, 00:23:31 xxx:xxx.7c19:6218
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 11.01.2025, 23:49:42

Jojo, čerpadélko již spokojeně odpočívá v šuplíku. To je ale zatím vše co jsem mu stačil udělat, teda myslím šoupnout ho do šuplíku. Nějak jsem se musel intenzivně a neodkladně věnovat chlebu vezdejšímu takže to mám nyní kapku časově napjaté. No a ještě ke všemu dnes odlétala vnučka na študýrování do ciziny na skoro celý rok, takže celá rodina je auf a vyžadovala přítomnost každého člena na utěšování, plánování, porady a odvoz na letiště. Překvapivě časově náročné🤣, je ale první tak se to dá pochopit. Také se k problému chci ještě vrátit až bude čas.

trojAAAcko
trojAAAcko 12.01.2025, 13:50:38 xxx.xxx.110.193

Tak jsem dneska ráno trošku zamakal ("oprášil" jsem Matlab) a něco málo zjistil ohledně "Erythemal action spectrum". Jednoduše řečeno je to mezinárodně definovaná křivka která nám říká jakou účinnost má určitá vlnová délka udávaná od 0 až 1 (takže 0-100%). Tedy pokud jsem to správně pochopil.

Jak jsem výše zmínil - “oprášil” jsem si Matlab a šel jsem udělat UVE křivku. Po několika náročných hodinách se mi to podařilo. 😀 Každopádně po vytvoření UVE křivky jsem si uvědomil, že body zlomu mi nesedí s přelomem mezi UV zářením (UVC / UVB a UVB / UVA) - viz obrázek. Tudíž ještě je zapotřebí to dopracovat a zjistit poměr UVB a UVA aby bylo dopočítat UVI a zajímá, jestli poměr který jsem včera zmiňoval (UVE is typically made up of about 17% UVA and 83% UVB for a clear sky around solar noon) vůbec odpovídá. Moje křivka vytvořená po vlnové délce každých 0,5nm a podle ISO 1999. Pokud se mi to podaří tak dám vědět. 😀

Jinak u mě nesmí nic skončit v šuplíku, protože se to vždy odloží na neurčito a vrátím se k tomu třeba až za rok. Vždycky si to musím nechat buď na stole či někde kde to bude překážet buď mně nebo přítelkyni. 🤣 Pak je to doděláno okamžitě.

Obrázek
J5 (neregistrovaný) 12.01.2025, 14:34:41 xxx:xxx.6362:99a5

👏"Vždycky si to musím nechat buď na stole či někde kde to bude překážet buď mně nebo přítelkyni. 🤣 Pak je to doděláno okamžitě." Proč jen jsou mně tyto věty tak důvěrně známé?🤣 

trojAAAcko
trojAAAcko 12.01.2025, 17:27:04 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 12.01.2025, 14:34:41

To opravdu netuším proč jsou Vám je známé, ale máme určitě to samé tušení jak je to možné. 🤣

Ještě jsem jsou zkusil a dopočítal jsem se k poměru 88,5% UVB a 11,5% UVA dle UVE křivky ISO1999. Takže nějaký rozptyl tam je, ale to usuzuji, že bude způsobeno senzorem The Kipp & Zonen SUV-E radiometer kde jsou použity filtry které procentuální poměr pozměnily. Dále už asi nemá cenu se tím zabývat, ale já to beru jako čas kdy jsem se dozvěděl nové věci a pohlédnul jsem hlouběji do tématu. 😀 Aby toho nebylo málo tak jsem si zprovoznil ePlan takže si jdu ještě nakreslit pár věcí - musím si odskrtnout další věci ze seznamu. 😀

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.