Jenomže to není náš případ. My potřebujeme měřit UVA i UVB v teráriu ve zcela konkrétních číslech. Pokud takovou potřebu uznáme, bude nám měření UVI celkem nanic páč fakticky vyzařované spektrum nerozliší.
Musím uznat, že jsem měl mylnou představu o měření UVI. Na “solarmeter” přístroje co jsem koukal tak mají na displayi zobrazeno UVA a UVB a došel jsem k mylné myšlence, že se dá zobrazovat UVA a UVB zvlášť. Bohužel to nefunguje tak snadno. Projížděl jsem ještě UVI měřící přístroje a měl jsem za to, že to měří UVB a UVA zvlášť a dopočítává UVI. Jenže senzor který měří UVI je jen jeden a měří ve spojené vlnové délce UVB a UVA. Přes dva senzory UVA a UVB taky úplně nejde. Hodně jsem teď hledal, projížděl datasheety apod…. našel jsem výpočet UVI.
https://blog.otthydromet.com/en/what-is-the-uv-index-and-how-to-calculate-it/
Následně jeden senzor UVA (cenu nechcete vědět) a jeho datasheet - je tam zmíněn i UVB senzor.
https://www.vernier.com/files/manuals/uv-bta.pdf
Nejvíce nás bude zajímat text v “UV Terminology” - 4. stránka.
Since the Vernier UV sensors allow the separate measurement of UVA and UVB irradiance (instead of an erythemally weighted average) the individual readings of the Vernier sensors cannot strictly be converted to UV Index units. The erythemal action spectrum is predominately UVB, however, so an estimate of the UV index can be calculated by multiplying the UVB sensor reading by a factor of 40 index- cm2/mW—but this is only an estimate. The UVA sensor reading cannot be used to estimate UV index
Je tu zmíněn opět koeficient, ale stručně řečeno se dá jen odhadnout UVI přes UVB, jenže to nám je docela k ničemu. Ještě zkusím něco dohledat ohledně “erythemal” - co to je, jak to funguje apod… Docela mě toto téma zaujalo. Jinak na prvním odkazu je tato věta - “The Kipp & Zonen SUV-E radiometer is equipped with special filters which match the Erythemal action spectrum.”
Na jejich stránkách jsem našel toto - “UVE is typically made up of about 17% UVA and 83% UVB for a clear sky around solar noon”. Tudíž jedním senzorem by se dalo zobrazovat hodnotu UVI a výše zmíněným poměrem by se podle mě mělo dát dopočítat jak UVA tak UVB zvlášť. Teď jsem to zkoušel zkoušet různě počítat (převrácené hodnoty apod…), ale vůbec jsem na to nepřišel. Asi ani nechci vědět cenovku toho senzoru. 😀 😀 Buď se mi to zdá anebo mi ještě napříč různými zdroji nesedí jednotky a jejich převod. Možná si i opráším Matlab, protože na kalkulačce a v malování ve Windows mě to nebavilo. Dneska to už nebudu víc zkoumat, ale našel jsem ještě tento článek, který si podrobněji prostuduji též asi zítra, protože takhle večer už na to nemám. 😀
https://www.researchgate.net/publication/8681211_Relationship_between_UVB_and_erythemally_weighted_radiation
Ještě ohledně zářivek.
"Cíleně pomíjím modernější zdroje, protože bychom se nedobrali konce. Vrátím se tedy k zářivce. V dobách kdy jsem se o tuto problematiku více zajímal platilo a koukám že na Wikině stále platí
To, možná nechtěně, potvrzuje samotný výrobce udávanou expirací na garanci uvedeného spektra. Pro mne z toho vyplívá že vlivem stáří, případně počtem hodin aktivního provozu, může dojít k degradaci luminoforu a tudíž k posunu vyzařovaného spektra k nežádoucím hodnotám.
Závěrem proč občas měřit UVC? Protože z uvedeného je patrné že třeba taková zářivka září původně v celém UV spektru a degradací luminoforu by nemělo být zcela nemožné aby se nějaké to UVC objevilo. Osobně to neměřím protože vím že zajistit eliminaci takového záření je první starost každého výrobce. Ovšem to nijak nevylučuje že někteří extra pečliví teraristé by po takové jistotě mohli zatoužit. Ony totiž Murphyho zákony nikdy nespí."
Ano, myšlenka rizika vyzařující UVC po uplynutí luminoforu dává smysl samozřejmě. Jenže jak jste sám předtím psal “opět u UVB k jeho dokonalému odstínění sklem” - platí i u UVC. Hledal jsem ohledně toho pár informací a narazil jsem na IUVA (International UltraViolet Association) kde píšou - “Below 330 nm (UV-B and UV-C), almost 100% is block by normal glass.”. Chtěl bych upozornit, že je myšleno klasický sklo v okně kde je vysoká tloušťka skla. Zatímco u trubice zářivky se můžeme pohybovat o cca 10x menší tloušťce. Tudíž nemůže dojít k téměř 100% blokaci UVC jako u oken logicky, ale! Kdo hledá, najde. Bohužel nemůžu sdílet zdroj, protože je to odkaz na automatické stažení. Každopádně přiložím kus textu.
“Během stárnutí zářivky světelný tok klesá. Příčinou poklesu je postupná ztráta účinnosti luminoforu, zčernání vnitřního povrchu trubice rozprášeným materiálem elektrod (tmavý prstenec v prostoru elektrod), popřípadě i usazováním jemných částí rtuti a rovněž absorpce plynné náplně materiálem elektrod a rtuti.”
Dále toto.
http://www.odbornecasopisy.cz/res/pdf/37032.pdf
Na odkazu výše nás bude zajímat obrázek č. 5 - poslední stránka. Máme tam graf vyhoření zářivek (T5). Ty procenta jsou vlastně přímo úměrné luminoforu v zářivce která to UV záření blokuje a vyzařuje viditelné světlo popřípadě i UVA-UVB. Na 5000h svícení jsme na 99% a odkaz na Arcadia v mém první příspěvku udávají výměnu po odsvícení 4000-4200h což je “800h rezerva” což mi můžou udělat dva měsíce. Murphyho zákony jsou zrádné a reálné, ale já nerad nad tím uvažuji, protože to bych měl opravdu velký deprese a ze všeho.😀 Co když mi praskne brzdová hadička v autě a ještě před zatáčkou, co když nějaký ne úplně šikový elektrikář správně zapojil tu tramvaj ve které se občas svezu,…. To abych pak seděl v koutě a nic nepoužíval a nikam nechodil, ale tím autem jezdím a i tou tramvají. 😀 Takže něco tou zářivkou projde (UVC) jenže časem přece jenom dojde k nějaké absorbci planu (světelný tok se sníží) + nějaká blokace skla takže podle mě ta intenzita nebude tak velká a drastická, ale možná se pletu. To by chtělo změřit no a otestovat. 🤣 🤣🤣
Druhým důvodem proč UVB měřák ano je ten, že faktický účinný dosah UVB záření z umělého zdroje je výrazně ovlivněn vzdáleností. Proto ten hřejivý pocit dobře vykonaného díla u teraristy který instaluje pečlivě vybraný zdroj UVB na strop 100 cm vysokého terária pro zvířata pohybující se převážně dole po substrátu je úplně k ničemu.
Určitě souhlas. Jenže je zas otázka na co dělat 100cm vysoké terárium vlastně pro druhy trávící čas na dně terária?
Tak to jsou zatím moje poznatky asi po 6 hodinách hledání a čtení. 😀 Zítra určitě budu pokračovat, protože mě to docela chytlo (pokud bude i čas). 😀 Jsem asi napsal delší text tak snad si ho užijete. Kratší to též neumím. Jinak co jsem koukal tak jste objednával to čerpadlo v úterý takže stihlo dorazit ještě tento týden? Zajímá mě Vaše (ne)spokojenost a jak dopadla pitva. 😀