Aktuálně: 1 899 inzerátů279 430 diskuzních příspěvků19 949 uživatelů

had nežere

Matyas Batka (neregistrovaný) 26.03.2018, 15:48:45 xxx:xxx.48a2:7dd3

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda mám řešit že mi půl roční krajta královská nežere už skoro dva týdny. Nehubne a nemá žádné náznaky nemoci. Myslíte, že je to tím že se bude svlékat nebo něčím jiným, mám jí zatím jen měsíc, dával jsem jí vždy jednou nebo dvakrát týdně a vždycky zatím jedla. Zkouším jí dávat každý den a nikdy nežere. předem děkuji za odpověď.

J.M. (neregistrovaný) 26.03.2018, 22:28:28 xxx.xxx.168.107
Odpověď na příspěvek uživatele Matyas Batka z 26.03.2018, 15:48:45

Zeptejte se chovatele, od kterého jste krajtu koupil. Řekněte mu také, čím krajtu krmíte, jak, a kdy žrala naposledy. Má krajta k dispozici pitnou vodu ?

Anonymní (neregistrovaný) 27.03.2018, 17:09:26 xxx:xxx.af85:578

ano má, děkuji, zeptám se

Anonymní (neregistrovaný) 25.07.2025, 16:22:14 xxx.xxx.20.155

Prosím o info jestli se musí odčervovat hadi a pokud jo tak jak často a jakým přípravkem? Děkuji moc.

Lupus4
Lupus4 25.07.2025, 16:45:05 xxx:xxx.e588:d4fe

naslepo (preventivně) v žádném případě

Na vnitřní parazity vám podle výsledků rozboru trusu doporučí prostředek a dávkování veterinář. Pokud najde veterinář v trusu mimo jiné i bičíkovce, nebo bakterie, např. améby, jde o naprosto běžnou součást střevní fauny. Je na veterináři a jeho zkušenostech (takových ale moc není), zda se jedná o ohrožující přemnožení, nebo ne. 

Connie (neregistrovaný) 30.04.2026, 09:28:32 xxx.xxx.30.11

Dobrý den, mám doma gutku, před měsícem jsem jí vyměnila podestýlku v teráriu za jiný typ, než na který byla zvyklá. Od té doby se chová divné a odmítá potravu. Je vystresovaná? Nějaká rada, co mám dělat, aby se zklidnila a začala žrát? Děkuji 

trojAAAcko
trojAAAcko 30.04.2026, 10:18:16 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Connie z 30.04.2026, 09:28:32

Dobrý den,

v první řadě by to chtělo vědět z jaký podestýlky na jakou proběhla změna (jestli vůbec vhodná). Další věc je jestli nová podestýlka byla třeba nějak tepelně ošetřená, ale jinak “aklimatizace” na novou podestýlku by mělo být rychlé, ne měsíc.

Může se jednat o “souhru náhod” a problém může být někde jinde. Napište nejlépe i pohlaví hada aby se mohla vyloučit možnost snůšky.

Do té doby se moc nemůžeme pohnout. 😉

Anonymní (neregistrovaný) 30.04.2026, 12:02:45 xxx.xxx.30.11

Děkuji za reakci, podestýlka byly na doporučení chovatele hrubší piliny, bohužel, již jsem  stejnou nemohla sehnat a tak jsem dala bukovou štěpku. Had se je mužského pohlaví, předtím se ještě svlékal, na svlek se chystal skoro tři týdny a neustále se namáčel a  všude roznášel vodu, už toto chování bylo divné, ale protože byla podestýlka promočena, tak ihned po svleku jsem ji vyměnila, had si vzal myš, ale od té doby již  jídlo odmital.  

trojAAAcko
trojAAAcko 04.05.2026, 07:29:29 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.04.2026, 12:02:45

Dobrý den,

působí mi to trošičku jako z bláta do louže. Nicméně “divné” chování může být právě způsobeno právě třeba ostřejšími kousky té štěpky - představte si když nosíte třeba oblečení které Vás neustále štípe a musíte i v tom spát. Třeba u svleku pak s tím může být problém. U takových druhů to chce něco “jemnějšího” a co lépe absorbuje i vodu kvůli držení vlhkosti.

Osobně rád doporučuji  p. Vyskočila.

https://www.mojihadi.cz/Pantherophis-Elaphe-guttatus.html ;

Jen to chce brát s rezervou, protože například s velikostí terária pro pár ("0,5x0,5x0,5") je samozřejmě špatně a spíše by tam mělo být 1,5x0,5x0,5. Jinak jako základní zdroj informací je dostačující. 🙂

Substrát: 30 mm silnou vrstvu kokosového vlákna nebo kombinace rašeliny a písku, ráda se zahrabává.

Já například u Korálovek před pár lety zvolil mix rašeliny s pískem a jsem s tím spokojen (a Korálovky očividně taky). U kokosového vlákna hlavně pozor při krmení, protože už jsem četl i slyšel, že had s myší snědl i to vlákno díky kterému pak měl had zdravotní potíže. Já jsem ho používal taky x let a nic, ale určitě to nepodceňovat - například u papoušků může dojít i k úmrtí. Ještě menší doporučení - je dobré než se dá substrát do terária tak někde v nějaké míse (hlavně ne plastové) už předem navlhčit vařící vodou z rychlovarné konvice aby došlo k nějakému ošetření / dezinfekci, pak počkat na vychladnutí a následně dát do terária. Nemusíte to ani kupovat někde ve zverimexu, ale kdekoliv (hobby market, Action - ten to má taky, ….) a seženete to klidně i za půlku ceny. 😉

Jinak pokud možno co nejdříve bych spíše přešel na jednu z těchto variant, počkal cca týden a pak zkusil nakrmit. Určitě měsíc hlady není správně, ale není to (zatím) nic života ohrožující a nějaký dva týdny (výměna + aklimatizace) určitě vydrží.

Anonymní (neregistrovaný) 07.05.2026, 13:52:35 xxx.xxx.85.252
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 04.05.2026, 07:29:29

Děkuji za radu, podestýlku jsem vyměnila a budu čekat, had vypadal, že změna podestýlky ho potěšila, tak snad začne i jíst. Počkám týden, jak radite.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.