Ne nepodařilo, pouze se to, zhruba tak šestkrát za celou dlouhou dobu co se crcmám se želvama, stalo a to bez jakékoliv snahy nebo záměru z mé strany. Nejsem sám, mému známému se to přihodilo za podobných podmínek také, zhruba třikrát. Zpočátku jsem byl odhodlán celou problematiku řádně prozkoumat než jsem zjistil že veškeré poznatky které jsem byl schopen získat se omezují na “jééé zase tady leze malé želvátko”. Takže, u želv Testudo hermanni boettgeri, T. graeca ibera, T.marginata je možné, nebo spíš není vyloučené, ovšem ojediněle a za zcela mimořádných podmínek a příznivé souhře okolností, že dojde vývoji a následnému líhnutí mláďat. Taková mláďata nevykazují žádné zjistitelné vady a jsou minimálně co do vitality a následnému vývoji zcela srovnatelná s klasicky líhnutými želvami. V každém případě je však třeba brát v úvahu že středoevropské klima je stále ještě tak dva tři stupně pod středomořským a zásadní problém je že období teplot nutných pro zdárný vývoj je podstatně kratší, takže vývoj zárodků v našich podmínkách nemá čas být zdárně dokončen.
Děkuji. Letošní teplota je jasná, tam by problém nebyl ale překvapuje mě spíš ta vlhkost nebo spíš sucho, to přece hraje také klíčovou roli. Samice musí vybrat nějaké vlhčí místo, kam stéká voda třeba z napájecí misky.