Dobrý den, dnes mi zemřela andulka. Majitel mi při koupi neřekl pravdivé informace a po kontrole u veterináře jsem zjistila, že jí bylo cca 7 let. Byla zdravá až na přerostlý zobák, který mi veterinář každý měsíc zabrušoval do původní velikosti. Před 3 dny mi andulka zalézala do rohu klece. Na dně mám vrstvu novin a na nich podestýlku pro ptactvo. Andulka se mi zahrabávala pod noviny a s opřenou hlavou o zem ležela. Nereagovala na zvuky ani na otevření klícky. Lekla jsem se, že zemřela. Až po odendání novin se probrala. Myslela jsem tedy, že tvrdě spí, ale už v tu dobu jsem měla pochybnosti. Volala jsem veterinářovi a ten mě objednal až za 5 dní. Celou noc mi andulka hrabala noviny a schovávala se stále pod ně a tvrdě usínala. Na vnějšku nebylo poznat žádné onemocnění, normálně jedna, pila, průjem neměla. Takto to bylo 3 dny, neustále se držela na dně pod novinami a hrabala. Už ani vulbec nezpívala jako obvykle. Dnes jsem stála u klece jelikož se konečně dostala na bidýlko a koukala do zrcátka, po chvilce zavřela oči a spadla na dno. Ihned jsem ji vyndala a zkoumala co se stalo. Bohužel zemřela, během dne vyhubla až ji vyrůstala kost ven, přitom stále jedla a pila. V kuchyni jsem ji umístěnou neměla, nebyla v průvanu a každý den mi létala po pokoji(až na poslední 3 dny). O otravu se také jednat nemohlo, jelikož jsem všechny rizikové rostliny odstranila ještě před pořízením andulky. Nevíte čím by tohle mohlo být? Pochybuji že se jednalo o stáří a podmínky měla taky dobré, věnovali jsme ji čas, prostor a kvalitní krmivo právě pro andulky.
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 16.01.2025, 22:27:22
Veterinář to určil přibližně krs ten zobáček. Udájně se s tím setkal až u starších andulek. Bohužel si tím sama nejsem jistá, nikdy jsem andulku s takovým zobáčkem neměla. Prý když jedla a pila a neměla žádné příznaky, krom toho tvrdého usínaní, nebylo to akutní. Údajně měl jiné urgenty na chirurgické zákroky.
Už teď mám svého veterináře daleko, jelikož bydlím na vesnici. Jiný, který se věnuje i ptactvu by byl dost daleko. Pokud by však andulka měla jiné příznaky, jela bych i tam. Bohužel jsem dala na toho našeho veta a dopadlo to takhle.
Zdravím, no určitě neuhynula, že jí obrušoval zobák, ale i to se může stát, když se to špatně udělá, tak může vykrvácet. Jinak mě napadá, že jaký měla trus(hustotu a barvu). Jaké měla ozobý a nožky(růžové,bílé a hladké = mladá a nebo hnědé,modré a vrásčité = starší,stará. A jaké je to kvalitní krmivo pro andulky? To co se prodává, tak nic moc nebo je v něm jen proso a trochu ovsa a černé slunečnice. Tam je vhodné přidat nahý oves, kardi, len, pady rýže a pak klasové proso červené, jablko a mrkev, vař.vajíčko, nať mrkve a petrželu, pampelišku, minerální písek, sépie, Roboran. tvrdý rohlík, piškot. Viz odkaz je 👍, ale to přidání namístě. S pozdravem Zappe