Já myslím výběhem celoroční ubytování, jiný prostor nemáme. Díky moc za rady. Budu se řídit 1 ha na koně.
Jakou rozlohu by měl mít travnatý výběh pro 3 koně tak aby nebyl rozblácený, samozřejmě přístřešek a příkrm semen by byl
Jakou rozlohu by měl mít travnatý výběh pro 3 koně tak aby nebyl rozblácený, samozřejmě přístřešek a příkrm semen by byl
Záleží pro jaké koně. Když budete mít 3 huculy, tak přežije i hektar, jakmile mezi 2 huculy pošlete chlaďase, budete mít tankodrom. Dále záleží na expozici terénu a typu podloží, jetsli je to větrná hůrka nebo sevřené údolí….. Ale pokud beru 3 průměrné teplokrevníky….tak 2 až 3 ha by mohlo být v pohodě tím stylem, že některé nejvíce namáhané části budou stejně rozbahněné a u přístřešku a balíku by koně měli dostat šanci stát v alespoň relativním suchu, a tam si stejně musíte poradit mechanicky.
Anonymní:Jakou rozlohu by měl mít travnatý výběh pro 3 koně tak aby nebyl rozblácený, samozřejmě přístřešek a příkrm semen by byl
Teoreticky 1 ha na koně. A hodně chovatelů má zimní (menší) a letní výběh (pastvinu).
A viz výše - při 24/7 se v exponovaných místech bez zpevnění neobejdete. Pokud tam nechcete mít bahno a po zmrznutí tankodrom.
Výbeh ale nie je pastvina, takže akú plochu máte, na takú kone budete púšťať, alebo aj nebudete, ak z toho nechcete mať v zime tankodrom.
Tieto hektáre a hektáre, no, ako, pekné, ale nemá to každý. Dá sa využiť aj malá plocha, ak si kone sadli, kamošia sa a človek trošku zainvestuje do povrchu, kŕmidiel, atď.
Aktuálně zimní výběh pro 4 koně 0,5 ha, exponované místo u otvírání zpevněno cca 64 m2 zámkovkou, ještě se plánujeme zpevnit cca 20 m2 před přístřeškem. Není zarostlý (což se v zimě ani nečeká) ale ani rozdupaný na kaši, cca ⅔ plochy jsou téměř nepoškozené, koně mají vždy šanci nestát v blátě. Přes sezonu cca 3,5 ha pastvin, takže tento výběh má dost času na regeneraci.
On ten tradovaný poměr 1 ha na 1 koně se myslí tak, že do toho hektaru započítáváte i polnosti na obilí a louky na sečení. Kdo dnes nekupuje seno a jádro?
Na druhou stranu koně nejsou tak snadno krmitelní dřív. Ale vzato vše dohromady 1 ha na koně je víc, než kůň potřebuje. Při dobrém režimu by to mělo stačit prakticky každému zdravému koni.
Ale vzato vše dohromady 1 ha na koně je víc, než kůň potřebuje.
Však jo. myslela jsem tím koně (množné číslo), držené 24/7. Aby se dal prostor ohraničit a střídat.
Viděla jsem několikrát koně (množné číslo) na zdánlivě zelené a úživné zahradě - a za 2, 3 roky tam už nebyli.
Ne všichni potencionální majitelé koní, ale i koz, ovcí, krav… tuší, co to obnáší.
Tak osobně jsem vycházela opravdu ze situace, kdy chce mít zadavatel dotazu opravdu koně na celé ploše. Jasně že když různě přebíháte, zavíráte, zimujete a stavíte, tak vám stačí podstatně méně.
Osobně právě na takovém typu ustájení koně mám, prostě je k dispozici x hektarů, které jsou různě předělené, ale nic jako zimní výběh tu vlastně neexistuje, koně se přehání celý rok. A zpevněné není nic nebo jen opravdu exponovaná místa u domečku. A tam je to pak opravdu minimálně 2 ha na 3 teplokrevníky tak, aby z toho nebyla bažina...nebo alespoň 1 ha. Za mně fakt prostorově nutný minimum, pokud prostě beru travnatou plochu. O úživnosti nemluvím, to má každej kůň fakt jinak. U nás jsou třeba takoví, co by přes zimu bez sena zdechly, pak tací, kteří mohou být jen na stařině a i tak jsou vzducholodě a pak koně něco mezi….a přes léto to samé.
Jj, len proste sú majitelia, ktorí naozaj majú výbeh a kone sa niekde pasú X hodín a potom idú domov, alebo klasické ustájko- box-výbeh, tam sa rozhodne o hektáre nejedná.
Výbeh je pre mňa plocha, kde sa kôň môže hýbať, ak má čo uždibnúť tak fajn, ak nie, tak nejaké seno, voda.
My tu na pracovisku máme malé trávnaté výbehy, ale v lete sa tak intenzívne polievali (no, sa, chodila som tam prehadzovať ten striekací bazmek každú chvíľu, aj so záhradníkom), aj cez víkendy, to išlo skoro nonstop a za dva týždne zo zdupanej púšte vyrašila krásna tráva, takže my sme mali trávičku pre starce aj v dobe, kde všade inde už bola step so spálenou žltou trávou. Samozrejme netrávili tam celý deň, ale to v lete ani nie je možné, skoro ráno a večer a bolo to fajn.
Pre Flóru som nachystala VIP výbeh, lenže tam nechcela byť, ani so spriateleným valachom…chjo…
Výbeh je pre mňa plocha, kde sa kôň môže hýbať, ak má čo uždibnúť tak fajn, ak nie, tak nejaké seno, voda.
V zásadě souhlasím. Ale někteří majitelé nemají představu, jak rychle a jak moc se zelený výběh změní v bahniště po kolena.
Já myslím výběhem celoroční ubytování, jiný prostor nemáme. Díky moc za rady. Budu se řídit 1 ha na koně.
Alebo na púšť Gobi, jj, súhlasím.
Anonymní:Já myslím výběhem celoroční ubytování, jiný prostor nemáme. Díky moc za rady. Budu se řídit 1 ha na koně.
Ono to není jen o 1 ha na koně. Pokud máte zájem, ráda “poradím” soukromě, mail kayecek@seznam.cz