Hezký den, zeptám se jestli někdo navštěvuje zahraniční výstavy s králíky? Jaká je třeba úroveň u sousedů v rakousku nebo německu. Jestli jsou dál než u nás a jestli se tam dá nakoupit nová krev do chovu.Nějaké papíry na převoz budu potřebovat? Díky všem co o tom něco ví, Marda.
Záleží na tom,jaké plemeno chováte.Nová krev se v zahraničí samozřejmě dá nakoupit,ale nesmíte nakupovat podle bodového hodnocení ,ale podle toho,co do chovu potřebujete.Bodové hodnocení tam bývá vyšší než u nás,ale na naší výstavě by na něj většina králíků nedosáhla.U nás se jaksi posuzuje trochu přísněji.Chovám tři plemena.U všech jsme měli několikrát dovezené jedince.Ano byli kvalitní v srsti,typu,ale často se ukázalo v chovu,že nejsou čistí.Naposledy jsme měli po připuštění dcery otcem,abychom zjistili,co v samci je,ve vrhu Aljašek 2 bílé.A to není ojedinělý případ.
Aha no tak to nic, díky za náhled do zahraničí. Pokud jsou teda chovatelsky za námi tak to nedává žádný smysl.Chtěl jsem kvalitu ale jestli se tam boduje mírněji a zvířata nejsou čistá, postrádá to všechen smysl.
Odpověď na příspěvek uživatele Marda z 20.01.2025, 14:53:58
Ale já jsem nepsala,že se tam nedá koupit kvalitní králík,zrovna tak jako se nechá koupit i u nás,jen jsem vás upozornila na možná rizika.Měli jsme ze zahraničí řadu kvalitních králíků,hlavně tedy samců,jelikož samice si nechávám své,ale měli jsme i opak.A to jsem ještě nenapsala,že se někdy stane,že je králík zvyklý na určité granule a na nic jiného a prostě ho na naše krmení nepřevedete,i to se nám stalo.Nevím,jaké máte plemeno a zkušenosti,ale často si lidé myslí,že když si koupí vysoko ohodnocené jedince budou mít vysoko hodnocený odchov,ale ani to bohužel není pravda.Pokud si králíci k sobě nesednou,tak z toho může být velké zklamaní.A když si k sobě sednou průměrní jedinci bývá kvalitní odchov.Každý jedinec může předávat nějakou vadu,ikdyž ji sám nemá.
Měli jsme na speciálce prodejnou kolekci ohodnocenou 97 a 3x96,5b.Stál u ní otec se synkem a synek povídá,že by chtěl takováto zvířata a že by je nikdy neprodal a otec mu na to odpověděl,že on by chtěl jejich rodiče.Tak asi tak.
Já vám rozumím a děkuju, ale pokud není v okolí žádná králikářská velmoc, tak to postrádá smysl. Když je kvalita stejná jako u nás nebo i horší, tak podpořím nákupem raději tuzemské chovatele.
Odpověď na příspěvek uživatele Marda z 21.01.2025, 17:56:25
Velmoci existují třeba v počtu chovatelů chovajících dané plemeno.Třeba Aljašek,jelikož z Německa pochází,se v Německu,oproti nám,vystavuje hodně.Prostě všude máte více či méně kvalitní chovatele a zvířata.My kupujeme hlavně pro novou krev,ale už se nám i stalo,že nám kamarádi přivezli krásného samce z Maďarska a on měl rodiče ze Slovenska a ti na Slovensku pocházeli od nás.