Dobrý den, nosím domů kozí mléko. Nic s ním neděláme, dáme je v litrové láhvi do ledničky. Ale už asi po 3 dnech je cítit kyselostí a raději ho dostanou kočky. Proto bych ráda věděla jak dlouho skladujete kozí mléko, jestli je to takto normální. Mám ho vždy převařit nebo musím rychleji spotřebovat?
Proč ho dáváte kočce a nenecháte ho zkysnout? Nejspíš pijete kyšku, kefír, acidofilní mléko apod. Když mléko začne být cítit nebo chutná nakysle, vyndejte ho z ledničkyna teplé místo a nechte ho stát pár dní přikryté třeba ubrouskem. Vznikne kyška. Rozkvedláte ji a hotovo, připraveno k pití. Někdy mají lidi doma tak vydezinfikováno, že u nich bakterie mléčnéhokvašení, které jsou v našem klimatickém pásu běžně v prostředí, vůbec nejsou. Mohlo by se pak stát, že mléko bude kysnout jinak, třeba do hořka. Pro ten případ je dobré do něho přidat trochu podáslí, kefíru nebo jiného zakysaného výrobku,který koupíte. Nehodí se na to jogurt, nápoj musí obsahovat mezofilní bakterie, ne termofilní. Jakmile jednou máte dobrou kyšku, stačí trochu nechat a přidat zase příště trochu do mléka.
Jinak záleží na tom, jak rychle bylo mléko po nadojení zchlazené a kolik stupňů áte v chladničce. Pokud tam máte 3 stupně, vydrží 5 i více dnů. Ale tak málo tam nemáte a v tom případě s dobou delší než 3 dny nepočítejte a je to v pořádku.
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 21.01.2025, 16:05:46
Pro dceru a její děti kozí mléko pasterizuji na 72°C…ale říká mi,že když ji dám mléko syrové, čerstvé, vydrží v lednici mnohem déle než pasterizované..