I. Fišerová (neregistrovaný)22.01.2025, 19:33:28xxx.xxx.204.120
ráda bych probrala výchovu loveckých psů. Jaké jsou rozdíly oproti běžným psům. Kamarád jednoho má a bydlí na samotě, nechává mu hodně volnou ruku. Když uvidí zajíce valí po něm a zase se sám vrátí. Zdůvodňuje se to tím že lovecký pes má být samostatný. Nějaké myslivecké barvářské zkoušky má ale tam poslušnost nebyla potřeba. Opravdu je takový rozdíl u loveckých psů oproti neloveckým?
😀 rozdíly jsou velké, pes lovecky upotřebitelný má ve příslušných zkouškách (vloh, podzimních, lesních , všestranných , barvářských atd…)přesně popsáno kdy a co má a může dělat. A ani mimo lov, by neměl jen tak z plezíru honit zvěř kdy si namane.
Ostatní(i loveckého plemene) by se měli vést k tomu, aby zvěř nepronásledovali.
Odpověď na příspěvek uživatele I. Fišerová z 22.01.2025, 19:33:28
Já jsem si své lovecké psy - pointera a pak borderteriera vychovávala tak, že nebudou honit zvěř a nebudou honit či rdousit drůbež a kočky. Přesně tak, jak bych vychovávala každého svého psa. Psi měli dobrou ovladatelnost, přivolání, uměli “zůstaň” na dálku - výborný povel pro všechny psy.
Bordík měl zkoušky z norování, pointer zkoušky neměl, ale vlohy jo. Lovecky jsem je neupotřebovávala, ale denně jsme byli v přírodě, les, louky. Chodili na volno a já měla oči na stopkách. Samozřejmě se mi stalo, že třeba vyběhli za zajícem, kočkou, srnou, ale naučila jsem je, aby to nedělali, případně se hned na přivolání vrátili. Za jejich mlada mi i za zvěří utekli, ale bylo to pro mě “poučení z krizového vývoje” a byl to jen exces, ne pravidlo.
Psi by zvěř ani zvířata honit neměli. Je to o neschopnosti a ignoranství majitele.
Jsou nauceni tak, ze pokud vypichnou zver a ja nevelim stopku, jdou par metru za ni a pak se sami otaci zpet, protoze se nestrilelo, tudiz nelovilo.
Jinak lovecky pes ma byt ovladatelny a zaroven samostatny. Tohle se trochu vzajemne vylucuje a je narocne to skloubit tak, aby to bylo idelani do praxe i do zivota. Ale jde to.
Pokud se dotycny pes sam vraci po par metrech, osobne v tom problem nevidim. Pokud se vraci po deseti a vice minutach, uz to za me problem je a dotycny majitel by mel dostat za ucho.