Něco jako, my, pan král a císař Rudolf II.?
Mečovka mexická

Tak já teda nemám zkušenost s odchovy…jestli se někdy něco rozmnožilo, tak to požraly ty “piraně” co mi plavou v nádržích…
K chování pancéřníčků se mohu vyjádřit k druhům kropenatý, panda, zelený…
Tito pancéřníčci se drží ve skupinkách, alespoň v mých nádržích…jo jasně, jsou vidět i samostatně, ale spíš je to takový “jsem si odplaval něco prozkoumat a zase se vrátím”…na pandičkách a zelených je vidět, že společnost svého druhu vyhledávají…většinou jsem měla hejníčka po 8 jedincích. Jednou se mi do akva omylem při koupi v obchodě dostal pancéřníček skvrnkatý (Corydoras leucomelas)…byl teda jeden jedinec s osmi pancéřníčky panda a ten s nimi hejno nedělal..plaval si sám…tak já jsem cíťa, tak jsem mu jela dokoupit kámoše a ti potom tvořili hejníčko…ale tak nějak obě hejníčka si “hrály na vlastním písečku”…mimo krmení, to je šrumec všeobecně.
Pancéřníček kropenatý je taková kapitola sama pro sebe, on je to taky takový obřík mezi pancéřníčky…těch 15 cenťáků naroste stopro…z mého pohledu to teda není hejnová ryba…je jim úplně šuma fuk, jestli mají vedle sebe kolegu stejného druhu, přijde mi, že si každý rejdí samostatně….když jsou ve skupince, tak spíš proto, že jeden z nich našel něco zajímavého a ostatní připlavou podívat se, zda je to něco k snědku. Prostě, když už plavou pospolu, tak je to spíš proto, že se náhodou sešli.
Ono s těmi hejníčkovými rybami je to těžký…je třeba vždy mít ryby v odpovídající nádrži a v nějakých minimálních počtech…
třeba neonky…jako 8 rybek v akvárku 60 litrů…nebo i 100 litrů se jako hejno chovat nebude….ale dejme je v počtu několik desítek do akvárka minimálně 120 cenťáků dlouhýho a pořiďme jim pár sparring partnerů …já mám vyzkoušené tetry červenoústé…a uvidíte tu parádičku…je to prostě o počtech a o velikosti nádrže.
To samý třeba moje milované skaláry….z mého pohledu je skalár hejnová ryba určitě…bohužel jsou to cichlidy a tudíž potvory a dokážou se rubat tak, až šupiny lítaj, v období, kdy kladou a hlídaj jikry, tak dokážou usurbovat třičtvrtě nádrže, dokážou pěkně šikanovat nově příchozí…ale za ta léta si troufám říct, že už jsem to vychytala…pořizuju skupinu minimálně deseti jedinců a všechny najednou, sourozence….funguje mi to o dost líp, než když mám třeba 3 páry…teď zrovna mám novou skupinku, v akvárku mi zbyli už jen dva poslední zasloužilí dědoušci, tak se nastěhovala nová skupinka prcků…tak doufám, že zase budu mít “šťastnou” ruku na povahy a že mi tam neplave nějaký budoucí vysírač…
na Hluboké (až tam zase budu a podržím myšlenku, zkusím, aspoň odhadem, spočítat objem).
Nemusela jsem ani počítat, zrovna probíhala údržba, takže jsem se dozvěděla od ošetřovatelky, že objem je 700 l.