Zdravím všechny,chci se zeptat zda máte stejné zkušenosti.
Minimální zájem o ptáky, ceny padají dolů a naopak krmivo stále zdražuje. Za posledních pár let, cena u některých druhů i o polovinu dolů. Brzo bude jen pár chovatelů
Odpověď na příspěvek uživatele Ladamusa15 z 31.01.2025, 16:28:44
Dobrý večer, máte pravdu.
Chovatelství je na ústupu již několik let a je jedno jestli chováte papoušky, holuby nebo cokoli jiného. To je bohužel realita a nemyslím si že by se to změnilo. Stačí se podívat na Bazoš co všechno se tam prodává. Lidé kteří nechtěli jezdit na burzy a prodávali ptáky jen doma najednou našli cestu přes bazoš. A inzeruji do zblbnuti své odchovy o které nemá nikdo zájem.
Už se to tu řešilo několikrát. Jako že by ptáci padli o polovinu a cenou dolů to si nemyslím. Který druh? Ale že je krmení o polovinu dražší během pár let to ano.
Tak pravda, u těchto druhů máte pravdu, možná žako si cenu jakžtakž drží, aratinga sluneční padl to ano ale u kakau růžových je to logické. Je jich přetlak. Takže problém je tak trochu i v tom že ty druhy se stávají dostupnější pro většinu chovatelů a kdo má jen trochu odpovídající podmínky tak si je koupí a časem i odchová. Pak nabídka převyšuje poptávku ale to bych až tak nezazlíval, to je normální věc trhu. Pořád jsou druhy vzácnější a také dostupné. S krmením to problém je, tam se zdražovalo takže to pak i chovatele nutí do těch dražších druhů, aby se náklady vyrovnali případnými odchovy.
Tak pravda, u těchto druhů máte pravdu, možná žako si cenu jakžtakž drží, aratinga sluneční padl to ano ale u kakau růžových je to logické. Je jich přetlak. Takže problém je tak trochu i v tom že ty druhy se stávají dostupnější pro většinu chovatelů a kdo má jen trochu odpovídající podmínky tak si je koupí a časem i odchová. Pak nabídka převyšuje poptávku ale to bych až tak nezazlíval, to je normální věc trhu. Pořád jsou druhy vzácnější a také dostupné. S krmením to problém je, tam se zdražovalo takže to pak i chovatele nutí do těch dražších druhů, aby se náklady vyrovnali případnými odchovy.
… a nakonec to skončí jako s ostatními druhy - cena spadne na polovinu, na čtvrtinu…
Co se týče krmení tak je to pro mě dost záhada, ale já nakupuji u jednoho prodejce už asi 6 let a cena pořád stejná. Cenu za jednotlivé druhy zrnin neznám, ale vždy kupuji 5 druhů a na váhu asi metrák a cena je celou dobu pořád stejná. Jen vím, že všechno dováží z ciziny. Hlavně z Evropy a něco taky z Číny.
Odpověď na příspěvek uživatele Alex66 z 02.02.2025, 23:08:09
Záhada to je protože zemědělci komoditu nezdražili. Tam je cena pořád stejná jako před 15 lety. Zdražili ale energie a lidská práce, takže míchané směsi zdražily kvůli tomu.
Já si raději připlatím a koupím míchané, je tam tolik komponentů že to nekoupíte a nenamícháte.
Myslím že jsem větší nesmysl dlouho nečetl nakoupím více druhu zrnin promíchám a vím že mam směsku kterou mi papousci sežerou a ne aby jsem třetinu vyhazoval ale každého boj.
Zdravím všechny,chci se zeptat zda máte stejné zkušenosti.
Minimální zájem o ptáky, ceny padají dolů a naopak krmivo stále zdražuje. Za posledních pár let, cena u některých druhů i o polovinu dolů. Brzo bude jen pár chovatelů
Chovám papoušky už 22 let (mnoho let jen andulky, před 9 lety díky manželovi přibyly i větší druhy) a je to vlastně pořád dokola.
Nějaký druh se stane oblíbeným -) přibude chovatelů -) trh se nasytí -) ceny padají, chovatelé se zbavují chovných párů za hubičku. Spousta z nich skončí ve výkupu. Zůstanou jen nadšenci, kteří chov dotují. A zase přijde do kurzu jiný druh a opět se opakuje…
Chovatelství lze dělat buď srdcem (a dotovat) nebo to brát jako kšeft, což znamená pořizování druhů, které teď “frčí” a jakmile se trh začne nasycovat, přejít na jiný druh. Znám i chovatele, kteří to mají půl na půl - tj. mají své srdcové druhy, které nikdy nebyly tak výdělečné a k tomu mají ty druhy, které jim na krmení vydělají. I to je cesta.
Já se přiznám, že my jsme zatím šli cestou druhů, které se nám líbí a jsme dost v mínusu. Bereme to jako koníček. A upřímně - kolik znáte koníčků, které člověk nedotuje? 😉
Chovám papoušky už 22 let (mnoho let jen andulky, před 9 lety díky manželovi přibyly i větší druhy) a je to vlastně pořád dokola.
Nějaký druh se stane oblíbeným -) přibude chovatelů -) trh se nasytí -) ceny padají, chovatelé se zbavují chovných párů za hubičku. Spousta z nich skončí ve výkupu. Zůstanou jen nadšenci, kteří chov dotují. A zase přijde do kurzu jiný druh a opět se opakuje…
Chovatelství lze dělat buď srdcem (a dotovat) nebo to brát jako kšeft, což znamená pořizování druhů, které teď “frčí” a jakmile se trh začne nasycovat, přejít na jiný druh. Znám i chovatele, kteří to mají půl na půl - tj. mají své srdcové druhy, které nikdy nebyly tak výdělečné a k tomu mají ty druhy, které jim na krmení vydělají. I to je cesta.
Já se přiznám, že my jsme zatím šli cestou druhů, které se nám líbí a jsme dost v mínusu. Bereme to jako koníček. A upřímně - kolik znáte koníčků, které člověk nedotuje? 😉
Chovám papoušky téměř 50 let zažil jsem všechny “vlny” moderny ale stále si držím několik druhu u kterých jsem si jistý že jejich ročník přijde . Asi dvacet let poslouchám jak je to špatne s odbytem a světě div se v prosinci už nemám co prodávat a v lednu mě otravují vykupaci.
To co popisujete je sice pravda a dělo se to pořád dokola, ale situace co je nyní je úplně něco jiného. Jde o totální nezájem o všechny papoušky a né jen o nějaké druhy to samé je i u jiných zvířat. V mém okolí poslední roky zemřelo hodně dobrých a zanícených chovatelů s velkým srdíčkem, které bohužel z mladých nikdo nenahradil a ani to nevypadá, že je někdo z mladých nahradí protože to prostě mladé nebere. Podívejte třeba pan Nedělník celej život budoval unikátní sbírku amazonanů a co z ní zbylo rozprodává se to protože to nemá kdo převzít a je jedno z jakého důvodu a takhle dopadnou i ostatní chovy. Nebo se podívejte na Bošovice neměli problém s odbytem a najednou na serveru jejich neustále opakující se inzeráty se stejnými papoušky a zájem nula a to jsou jen dva příklady z mnoha.
Odpověď na příspěvek uživatele frodik3@centrum.cz z 09.02.2025, 19:19:02
Nechtěl jsem už ani odpovídat ale mě to nedá, je to jednoduše o cenách před 40ceti lety jsem od pana skrhaka chtěl kakariky zltocele, nabízel mi Krásnou páru za dvojnásobnou cenu na trhu, a co se týká jejich predrazenych odchovu v zoo no nekup to
Souhlasím, že dnešní krize je něco jiného než dosavadní.Třeba taková rosela pestrá je příkladem těch klasických krizí, které jsou ještě normální. Chvílí za 500 Kč, chvíli za 200 Kč a nikdo je nechtěl, teď jsou zase na výši, tak jak se jich chovatelé zbavují a pak nejsou. Ale dneska je hlavním problémem uzavření trhu a válka.Ale údajně se to má dle výkupčích brzy zlepšit a trh zase otevřít,jen nevím jestli je to spíš jejich zbožné přání nebo pravda.Náš výkup je na arabských zemích dost závislý.