Aktuálně: 2 768 inzerátů261 428 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Chůze u nohy

Bardog (neregistrovaný) 06.02.2025, 10:36:36 xxx.xxx.96.69

dobrý den, přicházím s problémem. Už se to řešilo hodněkrát, ale stejně se ještě zeptám. Jde mi o nauku chůze u nohy. Bylo mi razeno dávat si pamlsek do podpaží tak aby se na něj pes koukal. To chápu, ale máte někdo vychytávku jak tam pamlsek udržet? Na hračky mi to nezabírá, pamlsek funguje nejlíp. Musí to být větší kus, aby se v bundě dobře držel. Řešil jste to někdo podobně?

Zrzavci
Zrzavci 06.02.2025, 10:48:14 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bardog z 06.02.2025, 10:36:36

Ne-e. Já jsem to řešila klikrem. Ale nedělám sportovku, potřebuji, aby mi pes šel u nohy, nemusí mi koukat do obličeje- ani to nechci z praktických důvodů .takže nevím, jaké máte požadavky. Pokud to je do sportovky, tak počkejte, až přijdou opravodvý kynologóvé.

assil
assil 06.02.2025, 11:35:56 xxx.xxx.206.172

Mě ta chůze u nohy, kdy má pes vylomenou hlavu, přijde ujetá, já to zkoušela a dávala jsem pamlsek si do pusy, aby byl vidět a pes pak uměl vylomenou  hlavu pěkně.

Nevím, asi bych dala nějakou gumičku na ten kapsový  pamlskovník a to navlíkla na ruku tak, aby pamlskovník byl v podpaží.

Ale nějaké odbornice tu jistě poradí líp.

kometa
kometa správce
06.02.2025, 11:39:30 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 06.02.2025, 11:35:56

Mě ta chůze u nohy, kdy má pes vylomenou hlavu, přijde ujetá,

Mně taky, ale ve sportovní kynologii se nepohybuji, tak do toho nemůžu kafrat. 

Ale stejně tak se mi nelíbí pohyb westernových koní na pleasure nebo rollkur v drezuře a to si myslím, že za 45 let motání se kolem koní o nich něco vím. Ale holt je to věc názoru a momentální módy.

Zrzavci
Zrzavci 06.02.2025, 11:52:50 xxx.xxx.226.62

Mně to hlavně přijde nepraktický  pro běžný život . Když jdu po silnici, chci aby mi pes pochodoval u nohy a sledoval si cestu, aby se nepřerazil, nemotal se mi pod nohy a šli jsme bezpečně. Tím spíš, že to třeba není chůze na chvíli, na place, ale v rámci výletu kus cesty /výjimečně, nesnáším to/  a tím spíš, že mi takhle musí pochodovat u tý nohy třeba dva, tři.. Ale pochopitelně, pokud je to do sportovky, tak halt musí,. A tam já bych si asi taky pomohla tím klikrem a buřtem v hubě. S tím jsem ostatně i trénovala zastavení u chodníku , aby se mi pse okamžitě zastavili na obrubníku a čekal až mu to po kliknutí flusnu dolů. To bylo hezky funkční na šécky moje čokle, včetně starých bábrdlí útulkových a též na hovado flekatý.

Arosek
Arosek 06.02.2025, 12:05:42 xxx.xxx.244.46

Mě ta chůze u nohy, kdy má pes vylomenou hlavu, přijde ujetá …

Me teda taky a to dost. Ale zajimalo by me PROC se to u sportovky pozaduje? K cemu to je? Vzdyt s trochou nadsazky, kdyz tomu psovi dam do cesty prekazku, tak si o ni rozbije hubu, pac necuci na cestu 😀
Ma to nejaky prakticky duvod, nebo je to jen “moda”?

Zrzavci
Zrzavci 06.02.2025, 12:14:59 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 06.02.2025, 12:05:42

K cemu to je

přesnost provedení cviku? Pozornost? Vysvětlí Ph.

To mi přijde pochopitelnější a logický, když ten pes jde psovodovi mezi nohama, kopíruje jeho pohyb, sám se dívá dopředu, zastaví se, zplacatí se…. /to cvičíme s Rumoušem taky, už je jak zásahovej péf, Tali zatím umí jen fázi Do domečku! , kdy se mi zaparkuje mezi nohy a dívá nahoru na mě a lehne si, pohyb spolu nám nejde, vypadáme jako duo Čverda.

hmn
hmn 06.02.2025, 12:19:51 xxx.xxx.166.175

on to bude do extrému dovedený požadavek ZŘ (citace z MZŘ) :

“Pes musí pozorně, radostně a soustředěně následovat psovoda…

Doron
Doron 06.02.2025, 12:40:04 xxx.xxx.166.89

Pes je v té chvíli dokonale soustředěný na psovoda, prověřuje se tím schopnost ovladatelnosti a koncentrace a taky to prej dobře vypadá ;). Je to těžkej cvik, aby to bylo dokonalý. Taky mi to hodně vadilo, se s tím pořád piplat, ale musím uznat, že to má svoje pozitiva, protože to buduje schopnost soustředění a napojení u psa i člověka.

Tak jsem to aspoň pochopila já.

Zakopnout při tom,  jsem ještě žádnýho psa neviděla.

Kde držet pamlsek považuju za nejmenší problém, ale můžete si do podpaží třeba zapnout ledvinku.

Provozní chůze u nohy je zase jiná věc a chůze na delším prověšeném vodítku zase jiná a tu my třeba neumíme 🙂.

Ph (neregistrovaný) 06.02.2025, 12:42:49 xxx.xxx.92.111

Mně to hlavně přijde nepraktický pro běžný život .

sport chuze se v beznem zivote nepouziva 😉 da to hodne, hodne prace naucit tak, jak to ma vypadat, ze si to nikdo nebude dobrovolne “nicit”  pri venceni 

druha povera je, ze pri sport chuzi kouka pes do oci psovodovi - ne, nekouka, to by sel nakrivo 😄 do oci kouka jen pri predsednuti 

diskuze proc se to tak pes uci - uz tady byla mockrat. a jak se to uci - na to je navodu plny net. 

Ph (neregistrovaný) 06.02.2025, 12:49:10 xxx.xxx.92.111

To mi přijde pochopitelnější a logický, když ten pes jde psovodovi mezi nohama, kopíruje jeho pohyb, sám se dívá dopředu, zastaví se, zplacatí se…. /

a takhle chodite na vychazce? Po meste? nekolik hodin? 😂

assil
assil 06.02.2025, 12:58:32 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 06.02.2025, 12:19:51

Tak to se mi zdá, že si někdo popletl slovesa následovat a sledovat. 😀 😀

Zrzavci
Zrzavci 06.02.2025, 13:02:49 xxx.xxx.226.62

sport chuze se v beznem zivote nepouziva

jasný, takže pak pro provoz nemáte povel u nohy, ale něco jinčího. Já mám dva , teda vlastně tři  K noze- jde se u levý nohy, těsně, Fuss - jde se těsně u pravý nohy a pak Se mnou, kdy jde pes vedle mne nějak. 

Zrzavci
Zrzavci 06.02.2025, 13:05:11 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 06.02.2025, 12:49:10

🤣 Pomoct. To ale nenamaluju, nestihám.

Po městě právě jdeme Se mnou, no. Ten Domeček máme my jako sranda cvik , páč nejsme úplně zásahová jednotka.  I když….  😀

Edit - ten cvik co jsem popsala , že mi to jako přijde praktičtější  😀 -to sem myslela, jako že použitelný v praxi, že tam je ten pes taky velesoustřeďovanej na psovoda a kopíruje jeho pohyb, ale že to mi dává větší smysl, že vlastně - proč tohle se nezavedlo - jakoby. 

edit dva - ale aby to nevypadalo, že mě to nějak rozvrkočuje, ta chůze ve sportovce, to ne, to je mi do toho houbeles, dřív jsem to komentovala, ale pak mi došlo, že prostě je to sport, stejně jako baletka cupitá na špičkách a není to normální chůze. 

Ph (neregistrovaný) 06.02.2025, 13:24:08 xxx.xxx.92.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.02.2025, 13:05:11

že vlastně - proč tohle se nezavedlo - jakoby.

sportovka je sportovka, ne praxe. I kdyz puvodne z praxe vychazela, uz je to davno posunute tak, aby se vykony daly bodovat a porovnavat. 

Navic - chozeni mezi nohama vychazi z potreby mit volne ruce k pouziti zbrane a pritom mit psa pod kontrolou -i tim, ze primo ovlivnuji psa svym telem.

SPortovka se vyziva v tom, ze pes reaguje samostatne na jediny pokym, pomoc telem psovoda je vylozene penalizovana atd. atd.

O te chuzi s hlavou nahoru - mj. bych to prirovnala ke koni jezdeneho polovicnima zadrzema - 😄 nejde jen o pozornost na psovoda, ale i o velmi energicky pohyb. Do rychlosti bezne chuze promitnout i chut psa vykracovat 

Ph (neregistrovaný) 06.02.2025, 13:29:07 xxx.xxx.92.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.02.2025, 13:02:49

co si clovek psa nauci, to pak dela - takze kazdemu co je mu jen libo. Povel i pozice 😀

moji psi, protoze vsichni trenuji ( nebo trenovali) obrany, znaji povel z obran na volny pohyb u nohy. Ten pouzivam i v beznem zivote. A diky tomu, JAK se ho naucili je velmi spolehlivy 😀

Zrzavci
Zrzavci 06.02.2025, 14:12:30 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 06.02.2025, 13:24:08

SPortovka se vyziva v tom, ze pes reaguje samostatne na jediny pokym, pomoc telem psovoda je vylozene penalizovana atd. atd.

dík.

Zrzavci
Zrzavci 06.02.2025, 14:15:02 xxx.xxx.226.62

. Povel i pozice

takže můžem i po městě v tom Domečku!  😀 

Ne, ale ať jen nedělám humor- když vás tady takhle mám - položím dotaz,který s tou chůzí souvisí, tak nás to snad neodkloní. Taliprtka je hrozně dopřednej pes, hrozně, pořád s tím bojujeme - jasně, u nás to není na body, ale tak ona by se jinak velmi rychle zapomněla kolikrát. Vylepšily jsme to spolu ,ale … Rumíček to není -máte radu na dopřednýho psa?

megi-the-pes
megi-the-pes 06.02.2025, 14:59:38 xxx.xxx.124.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.02.2025, 14:15:02

Co to je dopřednej?
Chudák Talinka, určitě jí to vysvětluješ složitě!

Zrzavci
Zrzavci 06.02.2025, 15:01:53 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 06.02.2025, 14:59:38

Je pes normální - To je Rumíček, to byl Ešus, ti jdou prostě s tebou jak se to naučí.

Je pes dozadnej 😀 - ten se cárá za Tebou, vždy min. o půl kroku

A pak je hovado dopředné, zbrklé a to se furt dere dopředu, prostě jak je to blbý, nedokáže se udržet v tý pozici, nohy to nesou dopředu o půl kroku, o krok. A je to flekatý.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.