Potřebuji vyčistit kotec, králičata jsou 4 dny z hnízda a pobíhají po kotci. Můžu už vyhodit i staré hnízdo bo ho budou ještě používat, jak dlouho se staré hnízdo ponechává? Děkuji.
Jak jsou králíčata stará? Králíčata se do hnízda ráda vracejí,hlavně pokud je zima. Sama používám kotiště a v zimě jim ho i s hnízdem nechávám tak do 5-6 týdnů.
Králičatum jsou 3 týdny. Samice si postavila hnízdo v zadním koutu, kotiště nemá nevešlo by se do králíkárny. Králikárna je v maštali tak tam nemrzne ani když je venku -10.
Tak hnízdo vyndejte,vyčistěte a zase vraťte.Pokud je suchý.Jsou jim 3 týdny a už 4 dny jsou z hnízda.To je docela brzy.To mně vylézají tak okolo 25 dnů a někteří i déle,pokud má samice hodně mléka.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 12.02.2025, 12:00:33
…tak to je opravdu dost brzy…možná samička nemá dost mléka a běhají za ní…paní nepíše,čím a kolik krmí…doporučuji ovesné vločky, mléčné granule pro maličké králíčky..prostě přidat krmení…když mám samičku s více mladými,dávám jim kozí mléko..potom má samička pokoj😀
Čím krmíte? Základem je určitě kvalitní samice,kvalitní krmení březí a kojící samice.Nejlepším krmením je oves.Březím samicím do směsi přidávám granule pro březí a kojící samice a mláďata do odstavu.Není třeba v tom hledat vědu.
georgi (neregistrovaný)12.02.2025, 20:47:57xxx.xxx.132.58
Králíčatům čistím hnízdo třetí týden , pokud se mi nezdá . Vyndám králíčata ven . Vyberu suché čisté chlupy a dám na stranu . Vyhodím špinavou část . Podestelu čisté seno , čisté chlupy a udělám nové hnízdo . Potom vrátím králíčata zpátky . Většinou potom v hnízdě zůstávají ještě několik dní .
Moji dostávají směs pro kojící s mláďaty od MJM, seno a vodu. K tomu už asi není oves třeba? O víkendu to vyčistím a pokusím se hnízdo vyndat a pak ještě vrátit.
S těmito granulemi zkušenost nemám.Také bude záležet na tom jaké množství samici dáváte.Kojící samici je potřeba dávku asi do třech týdnů postupně navyšovat,jelikož stoupá produkce mléka,tak potřebuje dostatek bílkovin a minerálních látek.Mně by u těch granulí vadila GMO soja.
Dívám se na směsi Pohledští Dvořáci, vůbec jsem to neznala a je to firma z Havlíčkova Brodu. To není tak daleko asi to vyzkouším. Vy si tam jezdíte osobně nebo posílají i menší množství přepravní službou?
hmm tak to máte štěstí, zkusím poptat dopravu. Ještě přemýšlím nad kotištěm, vím že by bylo pro samice lepší, ale to je musíte mít v něčem větším než králíkárně?
Máme nejmenší kotce pro samice 100 x 90 cm,ale máme výšku minimálně 80 cm,takže samice na něm sedají,lehají.Kotiště máme takovou bednu bez dna a s vyndávacím víkem navrchu.V kotcích máme rošty,takže nehrozí podmočení hnízda.Zítra to zkusím vyfotit.
Co vím od chovatelů,tak od nějakého množství granule zaváží.Někde se domluví více chovatelů a nechají si je dovézt a rozdělí se.
Za foto bych se moc přimlouvala, moc to nechápu 🙂 kotec 100*90 je krásný rozměr, ale samice na něm sedají, lehají? To bylo asi myšleno na tom kotišti? A pod kotištěm jsou také rošty? Nebrání to ve stavbě hnízda?
Jakmile mladý vylezou, vyhodím všechno komplet. Vylézají nám taky po třetím týdnu. Za těch víc jak dvacet let to nikdy nevadilo a před tím taky ne, protože se to tak dělalo i před mým příchodem.
To kotiště vypadá dobře, samici se musí uvnitř líbit. Možná i to je tím že se tam mladí ušáci zdržují dýl protože se cítí bezpečněji než v normálním v odkrytém hnízdě.