Aktuálně: 2 698 inzerátů262 615 diskuzních příspěvků19 180 uživatelů

Odčervení křemelinou

Petra (neregistrovaný) 13.02.2025, 09:46:55 xxx:xxx.fe14:5355

Ahoj. Poslední dobou vídám doporučení na odčervení křemelinou. Prý zvládne i tasemnice. Musí to být krmna pro zvířata, nebo může být i potravinářská F4 co třeba běžně používám na cmeliky či všenky? 

mastnacek
mastnacek 14.02.2025, 08:00:18 xxx.xxx.4.71

Vykaslete se na krwmelinu a na odcerveni celkove, nejlepsi odcerveni probiha pri vyvrhovani.

kometa
kometa správce
14.02.2025, 08:34:33 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele mastnacek z 14.02.2025, 08:00:18

Tomu se říká rada nad zlato!

Varaxi
Varaxi 14.02.2025, 10:15:58 xxx.xxx.137.233

Tak já to přeložím do srozumitelnějšího jazyka.

Nejlepším řešením začervení je selekce na odolnost. Pak stačí základní systémová prevence a odčervovat skutečně nebudete muset buďto vůbec, nebo jen výjimečně. 

Křemelinu lze použít jako součást preventivních opatření, ale v případě většího výskytu je její vliv zanedbatelný. Pokud vím, nebyla účinnost křemeliny nikdy plnohodnotně prokázaná, co se týče vnitřních parazitů. Je tedy v podstatě jedno, jakou křemelinu použijete. 

Je to už pár let, co jsem si to googlila, tak si to zkuste ověřit. 

PetraWhite
PetraWhite 14.02.2025, 11:04:39 xxx:xxx.fef1:1e11

No ovce jsou s tím v pohodě, ale kozy to nesou dost blbě,hlavne čisté AN, vesnické krizenky jsou  v cajku….nehlede na to, ze se to odráží na produkci mléka. Většina chemických odcervovaku, má šílenou OL na mleko🤔 bohužel vím, že na pastvine je tasemnice. Jinak já jsem zadavatelka dotazu.

PetraWhite
PetraWhite 14.02.2025, 11:05:35 xxx:xxx.fef1:1e11
mastnacek:

Vykaslete se na krwmelinu a na odcerveni celkove, nejlepsi odcerveni probiha pri vyvrhovani.

Když já bych tu kozu za 15k vyvrhovat fakt nechtěla 😀

Varaxi
Varaxi 14.02.2025, 11:18:19 xxx.xxx.137.233

Tak to prostě zkuste s tou křemelinou. Ale moc si od toho neslibujte. 

Pak napište, jak a jestli vůbec to fungovalo. 

PetraWhite
PetraWhite 14.02.2025, 11:24:04 xxx:xxx.fef1:1e11
Varaxi:

Tak to prostě zkuste s tou křemelinou. Ale moc si od toho neslibujte. 

Pak napište, jak a jestli vůbec to fungovalo. 

určitě to zkusím, jen nevím zda jim můžu dát tu F4. Na všenky to zabírá úplně úžasně. Poprasim kozu a druhý den to z nich padá. Prej by to mělo poškodit i ty vnitřní parazity. Někteří veterináři to doporučuji i pro psy a kočky. Ten můj o tom neslyšel, tak mi moc neporadí. No, uvidíme…. 

zbynek
zbynek autor webu
14.02.2025, 12:01:05 xxx.xxx.230.164
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 14.02.2025, 11:39:01

Zdravím, trochu jsem zapátral v archivu, je tam opravdu témat na křemelinu několik. Zde vkládám nejzajímavější příspěvky:

Ano, křemelinu můžete používat i jako odčervovadlo pro zvířata, ale nesmí to být kalcinovaná křemelina. Uvádí se, že není vhodná pro lidi ani pro zvířata. Je to ta levná filtrační křemelina. Myslím si ale, že i tato, na venkovní použití by mohla být použitelná. Keřemelinu kupuji na www.ekokoza, tam prodávají pro zvířata i pro lidi. Odčervuji 2x ročně vždy po dobu 30 dní a dávám 2 lžíce na 1 koně do misli, nebo granulí. Slepicím v podstatě to samé do zvlhčené míchanice. Je to spíš prevence, nikdy jsem v trusu u našich koní ani u slepic žádné vnitřní parazity nenašla. Co se týká parazitů venkovních (čmelíci, všenky a pod) tam je dobré občas slepičky v křemelině tzv."vykoupat". Dále sypu na trusné stoly, mám na nich piliny, takže každý den jen prohrábnu a vyberu v podstatě suchý trus, neboť křemelina vysušuje. Je to rychlá a čistá práce a v kurníku nic nesmrdí. Samozřejmě do popelišť a do snáškových hnízd, tam je to asi nejdůležitější. A natírám bidla a stěny křemelinou smíchanou se sodou. Tak to je asi tak zhruba všechno, ale křemeliny není nikdy dost. Chovu zdar. Zuzana.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No, doporučená dávka je 15 dk na koně, ale dávám míň, asi 10 dk (máme menší koně) což jsou 3 kg za měsíc a kupuji 1 kg za 100, - To je nejen levnější, než jakákoliv pasta, ale je to i ekologické a pro zvířata prospěšnější, než chemické preparáty. Zkoušeli jsme dávat i česnekové tablety, ale koním to nechutnalo, slepicím jsme to drtili. Bylo s tím víc práce a také to vyšlo dráž.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Já jsem ji letos použila poprvé (u koz a ovcí), takže zatím můžu říct jen, že ovce i kozy to v klidu žraly a přežily (o:, koprologii jsem jim nedělala. Takže zkušenosti budou až později - můžete se ale zeptat na ekokoze (ekokoza.cz) - ti ji používají pro kozy a tvrdí, že koprologii mají OK a mají zkušenost i se sousedovic stádem ovcí, které prý bylo zamořené tasemnicí, Aldifal nepomohl a nakonec pomohla právě křemelina. Musí se to ale přidávat minimálně měsíc každý den. (jsou to nějaké namleté fosilizované schránky, parazity prý ničí ostrými hrankami, takže na to ani nemůže vzniknout rezistence.

PetraWhite
PetraWhite 15.02.2025, 19:59:02 xxx:xxx.c96:277d
zbynek:

Zdravím, trochu jsem zapátral v archivu, je tam opravdu témat na křemelinu několik. Zde vkládám nejzajímavější příspěvky:

Ano, křemelinu můžete používat i jako odčervovadlo pro zvířata, ale nesmí to být kalcinovaná křemelina. Uvádí se, že není vhodná pro lidi ani pro zvířata. Je to ta levná filtrační křemelina. Myslím si ale, že i tato, na venkovní použití by mohla být použitelná. Keřemelinu kupuji na www.ekokoza, tam prodávají pro zvířata i pro lidi. Odčervuji 2x ročně vždy po dobu 30 dní a dávám 2 lžíce na 1 koně do misli, nebo granulí. Slepicím v podstatě to samé do zvlhčené míchanice. Je to spíš prevence, nikdy jsem v trusu u našich koní ani u slepic žádné vnitřní parazity nenašla. Co se týká parazitů venkovních (čmelíci, všenky a pod) tam je dobré občas slepičky v křemelině tzv."vykoupat". Dále sypu na trusné stoly, mám na nich piliny, takže každý den jen prohrábnu a vyberu v podstatě suchý trus, neboť křemelina vysušuje. Je to rychlá a čistá práce a v kurníku nic nesmrdí. Samozřejmě do popelišť a do snáškových hnízd, tam je to asi nejdůležitější. A natírám bidla a stěny křemelinou smíchanou se sodou. Tak to je asi tak zhruba všechno, ale křemeliny není nikdy dost. Chovu zdar. Zuzana.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No, doporučená dávka je 15 dk na koně, ale dávám míň, asi 10 dk (máme menší koně) což jsou 3 kg za měsíc a kupuji 1 kg za 100, - To je nejen levnější, než jakákoliv pasta, ale je to i ekologické a pro zvířata prospěšnější, než chemické preparáty. Zkoušeli jsme dávat i česnekové tablety, ale koním to nechutnalo, slepicím jsme to drtili. Bylo s tím víc práce a také to vyšlo dráž.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Já jsem ji letos použila poprvé (u koz a ovcí), takže zatím můžu říct jen, že ovce i kozy to v klidu žraly a přežily (o:, koprologii jsem jim nedělala. Takže zkušenosti budou až později - můžete se ale zeptat na ekokoze (ekokoza.cz) - ti ji používají pro kozy a tvrdí, že koprologii mají OK a mají zkušenost i se sousedovic stádem ovcí, které prý bylo zamořené tasemnicí, Aldifal nepomohl a nakonec pomohla právě křemelina. Musí se to ale přidávat minimálně měsíc každý den. (jsou to nějaké namleté fosilizované schránky, parazity prý ničí ostrými hrankami, takže na to ani nemůže vzniknout rezistence.

Moc díky 🙂

mastnacek
mastnacek 17.02.2025, 01:35:26 xxx.xxx.131.21

Chybi tam moje psani… me se osvedcila zmena plemene a selekce. Kdyz nekoho bavi cervi.. 🙂 me ne

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.